Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Naši hrdinové za zvuku metalu obětavě bojují o každý metr bitevního pole, aby zachránili město Hawkins. A spolu s ním celý svět. (Netflix)

Recenze (104)

Bobbyk69 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

150 minut, přesně tak dlouho trvá tato epizoda, což jí činí druhou nejdelší epizodou seriálů vůbec. Počítačových efektů je tu více než dost a skoro pořád se tu něco děje. Jednu hvězdu dávám dolů za toho Eddiho, který v podstatě spáchal sebevraždu. A jeho smrt byla naprosto zbytečná, ale tak už to u nových postav ve Stranger Things bývá, seznámíme se s novými postavami, abychom se s nimi pak zase rozloučili. ()

jerry12

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série Stranger Things je jedním slovem spektakulární a definitivně zařadila tenhle seriál mezi absolutní legendy, které jednou bezesporu budou hybatelem žánru. Ale... Jediná "vada na kráse" čtvrté řady a zejména toho epického závěrečného dvoudílného čtyřhodinového finále je, že tvůrcům chybí lidově řečeno koule na to nezavděčit se všem ve prospěch narativní přirozenosti a zkrátka a jednoduše sem tam zlikvidovat nějakou postavu. Já vím, Billy, Eddie a tak dále... ale to jsou pořád jen vedlejší účelné postavy, které se objevily na začátku té samé řady a jejich přínos smrtí skončit musel. Odvahu zbavit se některé z hlavních postav (např. Max by se nabízela, třebaže patří k mým nejoblíbenějším) však liberální Netflix prostě nemá. To by tolik nevadilo, kdyby to už po těch čtyřech sériích nezačalo působit tak naivně, že banda dětí dokáže úspěšně a bez (větších) obětí vzdorovat největšímu záporákovi, který kdy žil. Chápal jsem to zhruba do první poloviny třetí řady, kde se ještě dalo mluvit o tom, že je to seriál primárně pro mladé publikum. Cílovka čtvrté série však už je podstatně starší (i díky dlouhému čekání) a vyspělejší, takže by myslím takový krok dokázala akceptovat, nebo dokonce ocenit. Kdyby postavy klíčové pro děj byly dvě tři, asi bych chápal, že se tvůrci nechtějí obírat o potenciál charakterů do dalšího dění, ale tady je těch postav jako máku, takže bychom o jednu dvě klidně přijít mohli (i když třeba neradi). A nebo si to tvůrci šetří na pátou sérii, která by měla být definitivně poslední, takže tam prostoru pro masakr bude dost? Uvidíme. Každopádně i navzdory veskrze negativní úvaze netlumí tenhle "nedostatek" ani v nejmenším moje nadšení z aktuální série a z toho, že Stranger Things už poněkolikáté reprezentují všechno, co mám na filmu a televizi rád - obrovskou kreativitu, emocionální sílu, schopnost empatie, neuvěřitelně autentického vtažení do děje a hlavně bažení po další dávce. Zkrátka droga. A ještě bych se na závěr vrátil k "největšímu záporákovi, který kdy žil" - myšleno smrtelně vážně. Ano, napříč historií. A ano, včetně Dartha Vadera, Jokera i Voldemorta. Ta sofistikovanost a ideová reálnost bere dech. To si musíte dát, i kdybyste nechtěli a i kdyby vás něco jako Stranger Things vůbec nezajímalo. Vecnův vysvětlující monolog je jediná přednáška, kterou v životě musíte slyšet. ()

Reklama

tomik99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na jednu stranu si cením, že dělají takovéto filmové epizody, na druhou stranu to až na ten děj bylo až moc dlouhý. Chápu, že některé věci chtějí nechat procítit, ale místy se poslední dva díly vlekly. Škoda, že odkráglovali novou a zajímavou postavu. Max je sice super, mám ji rád, ale tvůrci se musí učit zabíjet i své staré a dlouhodobé postavy. Teď odhalili záporáka a já vůbec nevím, co nám chtějí příště ukázat. Už teď se seriálem dostáváme do menší slepé uličky, tak snad vědí, co dělají... ()

ADIO45 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uvědomil jsem si, ze Hopper je teda bez těch vlasu vážně fešák a sexy to se musí uznat. Úplně jinej chlap, prostě fakt je teď hezčí. U Eddieho smrti jsem si pobrečel, ale nebyl to zrovna postava, která by mi vyloženě ultra scházel, ale bylo mi ho samozřejmě líto. Doufám, že Max se z toho vyškrabe a přežije z kómatu. Setkání Eleve a Hoppera bylo taky dojemný, nebylo to sice nic obrovského, ale dojemný to bylo. Nancy teda doufám zůstane s Johnatanem, času měli na vyříkání dost, ale nepřišlo mi to, ze by si to úplně vyjasnili. No a na úplným konci jsem měl husí kůži. Pátá série bude určitě masakr. ()

Walter_Mitty 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá řada je kouzelná v tom, že vypráví velké množství dějových linek, které navzdory jejich odlišnostem, spolu zvládají koexistovat. Delší stopáž epizod pak jen pomáhá budovat napětí na ještě delší finále. A co divákům vůbec nejdelší finále přineslo? Rozhodně méně, než by se čekalo. Epizoda by se dala rozdělit na tři části, stejně jako plán Max na poražení Vecny. První část deváté epizody ustanovuje role jednotlivých dějových linek. Jinými slovy, kdo a odkud bude bojovat s Vecnou. Šachovnice je tak připravená a figurky se mohou dát do pohybu. Divák tak do druhé poloviny epizody vstupuje s velkým očekáváním a napětím z toho, jak to celé dopadne a kdo se stane obětí zatím nejtemnější série. Již ve druhé polovině nastává problém, neboť je nám závěrečná bitva neustále oddalována a stopáž poměrně uměle natahována vatou, které je v nejnovější sérii, oproti jiným řadám, víc než dost. A na to koneckonců dojíždí i třetí a poslední část, kde se máme dočkat pomyslného vyvrcholení. To je totiž velmi roztahané a hodně upovídané, zvláště pak z Vecnovy strany, což by nevadilo, kdyby neopakoval stále to samé dokola. Výjimkou je scéna, kde se dozvíme origin Mind Flayera. Samotný boj pak trvá pár sekund, a to jen díky velkému množství slow motion, které celou akci ještě více zpomalují a roztahují. „Šok“ pak přichází s úmrtím z řad mladých hrdinů. Tradičně nás opustí nově představená postava, u které tvůrci tentokrát pravděpodobně nevěděli, jak vybruslit z trojnásobného obvinění z vraždy, a tak Eddieho zkrátka hrdinsky zabili. Chvíli to vypadá, že se bratři Dufferovi opravdu odvázali a přeci jen zabijí někoho z hlavní party nerdů. Ať už to byla vypočítavost anebo strach, Max tu s námi ještě zůstane, byť tedy v zuboženém stavu. Závěr čtvrté řady se tak nese v duchu Infinity War, kdy hlavní padouch naplní svůj cíl a zraněný uprchne. Se spoustou nedořešených otázek a poměrně explicitním cliffhangerem na konci epizody, bude pátá řada takovým seriálovým Endgame. Bratři Dufferovi mají svět Stranger Things promyšlený a beze sporu nebudou páté řadě chybět kvality předešlých sérií. Doufám jen, že další pokračování bude o trochu méně roztahané a bude se snažit vyprávět příběh na méně frontách. Hlavní problém finále čtvrté řady vidím totiž v roztahaném a neustále přerušovaném vyvrcholení, jež zkrátka zabíjí napětí, které se v divákovi za devět epizod nahromadilo. ()

Galerie (120)

Zajímavosti (8)

  • Joseph Quinn (Eddie) pro americký týdeník Entertainment Weekly o kytarové scéně prozradil: „Nic z toho, co slyšíte, ve skutečnosti nejsem já, ale v pozadí hrála druhá stopa, se kterou jsem se snažil pro vizuál držet tempo.“ Robert Trujillo na svém Instagramu zveřejnil informaci, že jeho syn také spolupracoval na kytarové části, a ku pomoci mu byl i Kirk Hammett, kytarista kapely Metallica a jeden ze skladatelů „Master of Puppets“. (DarweyD)
  • Na Zimním bále hraje píseň „Every Breath You Take“ od The Police. (Duoscop)

Reklama

Reklama