Reklama

Reklama

Stranger Things

(seriál)
  • USA Stranger Things
Trailer 2
Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, (2016–2024), 36 h 1 min (Minutáž: 42–150 min)

Hrají:

Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(35)

Chlapec se ztratí neznámo kde a město začne odhalovat svoje záhady, mezi které patří i tajné experimenty, děsivě nadpřirozené síly a jedna malá podivná holka. (Netflix)

Recenze uživatele sirien k tomuto seriálu (5)

Stranger Things (2016) 

Jeden z top-seriálů co sem za poslední dobu viděl; ceslistvej příběh, zajímavý postavy a hezká jemná dynamika mezi nima (výborný dětský herci - a vůbec musim říct že suprový herecký výkony obecně), Kingovsky X-files laděná silná atmosféra, hromada referencí na klasický věci a hromada RPGčkařskýho fan-service (kdo zná WoD hry, bude se topit v záplavě blaha). I když sem to začal sledovat s nedůvěrou k tomu hypu co kolem toho byl, tak sem tomu docela propad a na další série sem se vrhnul obratem. Ano, jsou tam klasický klišé a kdeco se dá předvídat, ale autoři s tím pracujou docela cíleně a ten seriál je v podstatě jeden velkej tribut určité popkultuře a jí významné době. A i ta kto místy zvládne překvapit. Jednotlivé série mají postupně posouvanou stylizaci, s01 je taková thrillerovka, s02 je víc drama, s03 víc pulp, což ale všechno funguje. S04 se pak úplně rozbije a vědět jaká bude tak sem jí možná ani nesledoval. ()

Season 1 (2016) (S01) 

Atmosfericky asi nejsilnější série - komorní vyznění s hromadami tributů a referencí na osmdesátkovou geek/nerd popkulturu, ale i s velmi silným příběhem a super hercema. Celé to osobně-dramatické vyznění kdy příběh táhnou především osobní storky jednotlivých postav a celý příběh je stavěný jako vyšetřování jednoho zmizení (btw. Broadchurch je taky super seriál) je super a dělá Stranger Things přístupné i lidem, kteří jejich subkultuře popř. žánru úplně neholdují. ()

Season 2 (2017) (S02) 

Druhá série se odklání od komorní atmosféry víc k dramatu jednotlivých postav a efektivně prokresluje celý svět a jeho pozadí do větší hloubky. Má to trochu jinej "vibe" a místy to opět jede na nějakých až moc klasických klišé (Alien/Aliens logika v s01 byl jeden hrozivej protivník - v s02 jich tam dáme víc! atp.), ale možná až na to drobný zakopnutí pacingu někde v sedmym díle (ne moc zvlýdnutý filler s Eleveniným backgrnoundem) to pořád funguje výborně - pořád na 5*, i když už ne nutně tak přesvědčivejch a silnejch jako u s01. ()

Season 3 (2019) (S03) 

s03 dost změní žánr - sice jí hodnotim 4* oproti 5* předchozí s02, ale svym způsobem je vlastně lepší - minimálně v tom smyslu že se neznaží dorovnat laťku na kterou to spíš nemá a jde to vlastní cestou - místo hororového dramatu to je pulpovější a akčnější a tak nějak víc fun. Přibejvá postav, ale zatim si to s nima zvládá dobře poradit. ()

Season 4 (2022) (S04) 

Slabý. Tři příběhový linky který spolu prakticky nesouvisej a který se na konci sejdou naprosto násilnym způsobem - přičemž prakticky zbytečně nebo až ke škodě, protože některé (všechny) z nich by byly nakonec lepší kdyby zápletku uzavřely svým způsobem bez "intervence" těch ostatních. Drama a pacing jsou totálně rozbitý, celé série je hrozně rozvleklá a průběžně se to zhoršuje - finální díl je katastrofa ve které je cítit že se autoři vepsali do momentů který nevěděj jak zaplést zpátky do sebe - nebo jak s nima vůbec naložit ("O dva dny později" momentka byla už totální výsměch). Autoři nevěděj co se všema těma postavama dělata  popravdě mi přijde že už ani nevěděj co za příběh s nima vůbec vyprávět (což, upířmně, je dost trapná vizitka). ()

Související novinky

Našel Marvel režiséra pátých Avengers?

Našel Marvel režiséra pátých Avengers?

05.06.2024

Marvel potřebuje hit jako sůl. Poslední díla jako Ant-Man a Wasp: Quantumania nebo Marvels byla přijata s nemalými rozpaky a ani na streamu komiksové studio příliš neoslňuje tak, jak bylo dříve u… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Reklama

Reklama