Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (421)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Stranger in a Strange Land. Omlouvám se za tu angličtinu, ale pro klasifikaci komatózního výletu Filipa Marvana nemá čeština tak výstižné označení.. Někdy nemotorný a někdy zase skvělý tanec mezi žánry (existenciální mysteriózní drama, krimi, komedie, groteska), který častokrát výmluvně ukázal na skutečnost, že směšnost a hrůza jsou sestry. Z role užívajících si herců nutno vyzdvihnout Trojana (jeho detox jater prostřednictvím buzerací Metuzalémů z vrátnic byl famozní), stranické linie se držícího soudruha majora Koptu a především Budaře, z jehož Klementa, oscilujícího mezi legrační figurkou a chladnokrevným zmrdem, šel moskevský mráz. Závěr mohl všechno lehce zhatit, ale jemnocit pana Gilmoura93 nakonec příliš netrpěl a třeba způsob nabytí vědomí (prostřihání se z bezútěšné normalizační klece) jej dokonce nadchl. V poslední době spolu s Labyrintem jediný seriál z dílny České televize, u kterého jsem byl na každý nový díl stejně natěšený jak Špalkovi kluci na sledovačku.. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Kdybych to srovnával s originálem (Life on Mars), vyšel by z toho Svět pod hlavou... no asi takhle- srovnávat britskou verzi s českou je jako srovnávat Audi Quattro (kterým se vozí Angláni) se Škodou Garde (ve které jezdí naši). Nebo jako srovnávat Bowieho s Uriel. Chápeme se, ne? Ale! Ale když se na srovnávání vykašlu, vyjde mi z toho, že se s tím soudruzi z ČT vypořádali víc než se ctí. Vyloženě kvituju, že se nesnažili kopírovat originál scénu od scény, ale naopak si to, v rámci možností, natočili po svém. Dobová atmosféra v pořádku, Václav Neužil se stává čím dál tím zajímavějším, Trojan klasicky výborný a Budař... jo, Budař si toho svýho dementa, teda Klementa vyloženě užíval. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Nie je to síce dokonalosť sama, ale je to po všetkých stránkach perfektne zvládnutý kus roboty. Nepamätám si druhý súčasný (rozumej porevolučný) CS film či seriál, ktorý by som si tak užíval, ktorý by som takto hltal (že 10 hodín na dve a pol pozretia). Hlavne čo sa týka hereckých výkonov, dialógov a chémie medzi postavami, tak niečo také (čarovné) tu na tejto úrovni nebolo už veľmi dlho. Chrochtal som, a Trojan neviem či tu nepodal suverénne najlepší výkon za celú svoju kariéru! Ďalšie obrovské plus predstavuje vykreslenie československého socializmu 80-tych rokov - triezvejšie a trefnejšie sa za touto dobou doteraz nedokázal obzrieť nikto. Nechýbalo mi tam nič! ... P.S: Na nepodstatné detaily, ktorými šprtali tapetujú všakovaké fóra, samozrejme kašlem. Ide o celkový obraz a ten je v rámci filmového stvárnenia nepokrivený, ten je dokonalý. ()

golfista 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, o kterém se píše jako o převzatém, je dle mého pouze inspirován svým britským kolegou. Ono cestovat časem je jedna věc, ale cestovat do jiného politického zřízení je velkým povýšením původního nápadu. Hodnotil jsem postupně jednotlivé díly, tak pouze shrnu hodnocení celého seriálu do silného nadprůměru české seriálové tvorby. Díly jako "Orchidej na smetišti" a "Rodinná záležitost" se mohou zapsat dějin stejně jako Honzíkova "Studna" :). Ne náhodou oba režíroval Radim Špaček, jehož díly měly svojí kvalitou nad Najbrtovými výrazně navrch. ... Škoda toho uspěchaného závěru. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že zápletka nabere po první epizodě takové grády a směskou všehochutí připomene menší Návrat do budoucnosti. Rozpačitý začátek spíše připomíná epizodní detektivky, než rozhání dramatu hlavního hrdiny, který může ovlivňovat osud svých blízkých. Naštěstí se tvůrcům daří ukočírovat scénář, vše do sebe spojovat a dostatečně gradovat příběh plný intrik. Herci předvádí perfektní práci, 80tkový feeling nemá chybu, včetně skvělé výpravy a vtipné zachycení tehdejšího bolševismu. Určitě mě mrzí, jak dopadl samotný závěr, vyústění finále a nemůžu se zbavit pachuti promarněné šance udělat něco výjimečného. Tvůrci si zkrátka nedokázali poradit s grácií a tápali ve vlastním scénáři. Přesto se jedná o vyčnívající počin na české seriálové scéně.......7/10 ()

Galerie (142)

Zajímavosti (83)

  • Na kriminálce používají magnetofon Tesla B4 - ANP220, ANP221, vyráběný v letech 1965–1970. (sator)
  • Nakrúcanie trvalo 109 dní, z čoho predstaviteľ hlavného hrdinu Filipa Marvana, Václav Neužil, strávil na pľaci až 108 dní. Ivan Trojan ako kriminalista Martin Plachý hral tiež úctyhodných 79 dní. Dokopy sa natočilo zhruba 300 hodín materiálu, z ktorého vzniklo desať hodinových epizód. (Lorax)

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama