Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (422)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriálový pilot je výborným štartom, ktorý sa ale nepotvrdzuje ďalším vývojom. Celkovú slabinu seriálu vidím v nerovnomerných častiach, niektoré sú špičkové (časť 4: Orchidea na smetisku je úplný vrchol), iné poslabšie. Podobne to platí aj o hereckých výkonoch. Kým Trojan hrá od začiatku ako o život, Bardos je priemerom a Neužila som si skutočne neužil. Mysteriózny námet ma veľmi nabudil, no dej sa vyvinie celkom inam, než by som si želal a čakal. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce: Nebylo to tak špatné, ale lepší by rozhodně bylo, kdyby to vlastně nebylo to, co to bylo. Tedy tím chci říct, že to období i ta vyšetřování byla zajímavá, ale současnost a její provázání s tím, že se mu to jen zdálo, si mohli autoři zcela odpustit. to z toho celého projektu dělalo pěknou pitomost, což byla škoda. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan umí velmi dobře zahrát cokoliv od potrhlého anděla až po hláškujícího Vébáčka, který nejde pro ránu daleko. Nevím, ve které roli ho mám radš. Každá mu totiž spolehlivě sedne. Budaře budu pro změnu zase chvilku nenávidět. To byl ale slizák. Britskou předlohu neznám, takže nemůžu porovnávat, co je lepší. Považuju tohle za moc dobrý nápad pro retro seriál a hlavně zase trošku originální. Než jako kriminálka, mě tohle bavilo jako výborná studie o člověku, který leží v komatu. Vždyť nikdo nedokáže říct a popsat, co se takovému člověku děje v hlavě. Skutečně jenom leží napojen na přistroje nebo řeší zásadní věci do té doby nedořešené, které má v sobě ukryté jako ve třinácté komnatě aoni díku tomu vyplují na povrch? Mozek je prostě jeden velký neprobádaný vesmír. Mimochodem, sledování Majora Zemana mi přišlo hodně vtipné. To si budu z celého seriálu pamatovat nejvíc, jo, a pak taky kapela Sloky, ta ve mně zanechala fakt hluboký dojem. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Začátek a konec nejslabší. To mezi tím je hodně fajn variace na britský Life on Mars v českých kulisách. Dějově se to příjemně stupňuje - zpočátku dobová socialistická pohodička a ke konci solidní thriller. Trochu jsem se obával, jak Češi naloží s fantasy orámcováním děje a obával jsem se oprávněné. Zatímco britský originál je promyšlený a ve finále do sebe všechno ve smyslu jak a proč pěkně zaklapne, česká verze v tomhle ohledu strašně skřípe, není ani zdaleka tak ambiciózní a řada náznaků nakonec není pořádně vysvětlena nebo rovnou nedává smysl. Je to trochu škoda, protože takhle solidně zpracované fantastické prvky a různé psycho výjevy nejsou u českého seriálu zrovna běžné a od běžné kriminálky to Svět pod hlavou dost výrazně odlišuje a zatraktivňuje. Dobová atmosféra a zvolená prostředí jsou ale parádní, stejně jako obsazení a hodně rychle jsem si na partičku okolo Filipa Marvana zvykl (Judit Bárdos typově navíc příjemně připomíná Annie). Určitě bych zvládl i větší počet dílů, epizodické zápletky v mých očích často překonaly originál. Zaujal mě i opening, který v lehce upravené podobě používá slova Sama Tylera z originálu, ale po vizuální stránce už je odlišný a využívá zajímavou symboliku prolínající se celým seriálem. Právě ona práce se symboly je jedna z věcí, co mě na Světě pod hlavou bavila a proto je škoda, že samotná logika fungování onoho druhého světa nemá až tak uspokojivě jasně dané hranice, jak bych očekával, a seriálu to společně s nevyváženým tempem úplně zbytečně podráží nohy. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

V prvom rade veľmi zábavný seriál, ktorý miesi tajomnú mysterióznosť s vtipnými situáciami. Nedá sa nevšimnúť ako si tvorcovia robia srandu s komunistických karikatúr ( veliteľ VB ) a všetkých vlastností, ktoré "zdobili" vtedajšie pomery. Okrem prvého a posledného dielu, bez všetkých flashbackov a iných súvislostí k základnému motívu, by príbeh vydal za samostatný odľahčený seriál. Potešil Ivan Trojan, ten si svoju postavu náramne užil. Svet pod hlavou patrí k tomu lepšiemu, spolupráca ČT s komerčnou JOJ sa evidentne vydarila. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (83)

  • Scenárista Ondřej Štindl měl v devadesátých letech na Rádiu 1 pořad "Strašidelný zámek", kde hrál nejhorší pecky z desek pro Veřejnou bezpečnost, Svazarm, nebo z festivalů, často právě i Festivalu politické písně Sokolov. Název jedné desky byl "Ochránci a zachránci". Kroky Františka Janečka hrával také, takže spojení a využití u Festivalu politické písně v epizodě Mrtvý lidi (2017) je logické. (pleva)
  • Pistole, které používají soudruzi ze sboru národní bezpečnosti, jsou pistole vz. 70, vyráběné a používané v letech 1970–1983. (ArthasKarfa)
  • Fiktivní severočeské město, v němž se seriál odehrává, je slepenec celé řady českých průmyslových měst. Socilistická nemocnice včetně interierů (s výjimkou patologie) se nachází v Příbrami. Centrální náměstí se sídlem VB, ulice s trolejbusovými stopami, některé ulice v průmyslové části města a dům Jana Marvana (Kryštof Hádek) leží v Ústí nad Labem. Sídliště s hřištěm, kde Filip Marvan (Václav Neužil) vyrůstal a kde žijí Kartouzovi (Igor Chmela, Jitka Schneiderová a Marie Doležalová) je sídliště v pražské Libuši. Ubytovna, kde Filip Marvan bydlí, je v Kladně. Na kladenském sídlišti Sítná se rovněž nachází hotel Krystal s přilehlým hudebním klubem a hospoda U Kachliček, kde Filip Marvan a Martin Plachý (Ivan Trojan) spřádají plány. Dům Skály (Marek Pospíchal) je v Trmicích u Ústí nad Labem. Palivový kombinát Vítězného února se nachází v litvínovském Záluží, ovšem vnitřek areálu a vjezd do chemičky s přilehlou restaurací Buzuluk se nachází v Ústí nad Labem. Kulturní dům, kde se odehrává Festival politické písně a recepce se sovětskou delegací, je v Liberci. Sídlo HDB, kde pracuje náměstek Šejba (Marek Daniel), je ve skutečnosti budova Svoboda Press v pražských Malešicích. Hospoda U Kahanu, kde pracovala zavražděná Lída Majerová (Alžběta Stanková), se nachází v Kladně. Hotel Koliba, kde se Filip Marvan a Klement Kratěna (Jan Budař) setkají s Kartouzovými, je v Litoměřicích. Dům, kde bydlí Kratěna, se nachází v pražských Dejvicích, ve stejné čtvrti se nachází i vila Šejbových, nedaleko od ní ve Veleslavíně je zase hotel Krystal, jenž posloužil jako Okresní výbor SSM. Dům Květoslava Brouska (Tomáš Jeřábek) je v Ústí nad Labem, centrála StB se nachází v pražském Karlíně. (Šéfik)

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama