Reklama

Reklama

Snímek Skrytá čísla vypráví neuvěřitelný příběh Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) a Mary Jackson (Janelle Monáe), tří geniálních Afroameričanek, které pracovaly v NASA a jejichž výpočty stály za vysláním astronauta Johna Glenna na oběžnou dráhu. Významně tak pomohly zamíchat pořadím souboje v dobývání vesmíru. Trojice vizionářek nedbala na rasové a genderové předsudky a stala se inspirací pro další generace. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (363)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ono je nakoniec ľahšie prekonať pozemskú gravitáciu a Sovietov vo vesmírnych pretekoch, ako rasové predsudky v Amerike. A že to prvé a druhé nie je vôbec jednoduché. Vlastne ak máte IQ hviezdnych výšin, tak sa zdá, že je hračka všetko. Hidden figures je príjemný retro film, ktorý prvoplánovo neždíma z diváka emócie a logické morálne posolstvo neponúka ako citové vydieranie. Melfi a spol. totiž pochopili, že ak sa na svet dokázali pozerať z nadhľadu aj tieto tri výnimočné ženy, tak by bolo chybou ich prístup nezopakovať aj vo filmovej forme. Doporučujem si dopriať kombo Hidden figures + The Right stuff v jeden večer. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Film pojednáva o rasizme, sexizme a o aj tak úžasnej Amerike. Taktiež o hrdinstve a spolupatričnosti jej obyvateľov napriek všetkým týmto izmom. Chápem čo ním tvorcovia chceli vyjadriť, len škoda, že v praxi sa príliš často dejú veci úplne inak. Niekedy mám dojem, že čo sa nejakého pokroku týka, funguje to už len na báze techniky, ale už nie čo sa týka ľudskej osobnosti. Každopádne natočili to celkom pozerateľne miestami snáď aj vtipne. Len tá veľkoleposť mi trochu dvíhala žalúdok. Nie som práve fanúšikom nejakých vesmírnych výletov, viac by ma potešilo niečo o tom, ako si nezničiť planétu, ktorá je naším domovom. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Klasický antirasistický kýč natočený podle všech pravidel, ale narozdíl od mnoha jiných nepůsobí odpudivým dojmem. Samozřejmě že tu máme pár černých holek, bez kterých by se americký kosmický program zhroutil, několik natvrdlých bělochů i bělošek s hlavou plnou předsudků a nakonec dojde i na plamenné promluvy, po kterých odpovědné hlavy prohlédnou (toalety, soud), ale všechno to působí spíš naivně mile, než aby to rozčilovalo. To je dáno i tím, že režie si udržuje určitý nadhled a své si k tomu řekl i trojlístek Henson-Spencer-Monaé. Ke castingu mám vlastně jen jednu výhradu a totiž obsazení Jima Parsonse. Ono obsadit ho do role jednoho z čelních pracovníků NASA mohlo vypadat jako výborný nápad, ale pořád je to Sheldon a tím zůstal i tady. Na jedno podívání OK, ale nominace na Oscara je pochopitelně úplně mimo. 60% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Pomníček zásluze jedné, potažmo třem, potažmo všem afro-americkým počtářkám na vesmírné snaze 60. let (předně misi Friendship 7), tedy ještě za dob bezpráví a tvrdý segregace. Ano, je to kýč a crowd-pleaser (vede pobíhání mezi záchodky) a ano, všechny ty "naštvaný bílý chlapy" vykresluje jako omezenecký nemehla (co by si byli jinak počali), nicméně nemění se nic na faktu, že je to milý a zpětně důležitý film bez nějakých napálených sentimentů nebo agitek, další solidní vhled do dnes celkem absurdních poměrů v USA - ne až tak dávno zpět. A navíc jsou tu Ali a Costner. "Here at NASA, we all pee the same color." ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Abych byl upřímný, čekal jsem jako zarytý skeptik daleko horší film. Na tenhle se celkem dobře kouká, když vypnete mozek a nebudete u něj nějak extra přemýšlet. Sice jsem na téma rasismu viděl dost lepších, ale tenhle pořád balancuje na hraně a udrží si aspoň nějaké napětí až do konce. Takže za mě slušný průměr, u něhož opět nechápu nominaci na Oscara. A možná ještě zvážím, jestli u po všech stránkách lepším Moonlightu nepůjdu nakonec do plných. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (16)

  • Taraji P. Henson zjistila, že Katherine Johnson absolvovala střední školu ve věku 14 let a vysokou školu v 18. (griph)

Související novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Reklama

Reklama