Reklama

Reklama

Extrémní předsudek

  • Česko Extrémní prostředky (více)
TV spot

Obsahy(1)

Jack Benteen, hrdina tohoto "moderního westernu" je mírumilovným, spravedlivým šerifem. Ale pak se v jeho městě objeví skupina dokonale vycvičených vojáků, kteří oficiálně neexistují. Z jeho nejlepšího přítele se stane úhlavní nepřítel. Žena, kterou miluje, ho zradí. A on musí znovu sáhnout po zbrani... (Guild Home Video)

Videa (1)

TV spot

Recenze (66)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Asi sa reziser Walter Hill hral na Sama Peckinpaha - jo, su tu drsne prestrelky, drsne dialogy, kopa vybuchov. Lenze Hill nie je Peckinpah a nikdy nan nemal a nikdy mat nebude. Rezisersky je to len zrucna rutina, tempo pomale, a hlavne v strede vladne priserna nuda. Nick Nolte bol len navnadou aby sa divaci chytili - ja som sa nechytil. Potencial to malo, utopene v reziserskej rutine a casto az vatovo planom plkani : 68 % ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Extrémní vypalovačka, donutila mě konečně některému filmu Waltera Hilla udělit pětihvězdu (ne, že bych dříve již minimálně 2x kolem ní nepřešlapoval :)). Skvělá atmosféra dýchající navzdory modernímu prostředí závanem drsného westernu, zajímavě gradovaný děj s dlouhodobým policejním bojem proti drogové síti a osobním sporem s vrcholem v jedné „osobní“ přestřelce navrch, charismatický Nick Nolte (5 let po první spolupráci s režisérem v 48 hodinách) coby stylový šerif s bílým kloboukem a přesně mířenou brokovnicí... a těch silných kladů je samozřejmě víc. Navíc když to točí jeden z těch režisérů, kteří dokážou s akčním žánrem pracovat osobitěji, než většina ostatních, a spoléhají vedle akce přibližně stejným dílem i na řádně propracovaný scénář. Seriózněji plynoucí děj nepostrádá vhodně přítomný nadhled a osobně mě u Hillových filmů vždy dostane, když se ve vrcholné akci (často ve stylu náhlého překvapení) objeví za jedním z bojovníků celý dav jeho přívrženců vyzbrojených do velkého boje. Přestože výjimečně Walter vyměnil hlavního skladatele, ruka Coodera, tentokrát uvedeného v titulcích jako hudebního dramaturga, se opět nezapřela. Návštěva mexického salónu překvapila mj. zjištěním, jak hezky může znít nezvyklá kombinace sóla na trubku se sólem na housle, a Goldsmith přispěl nejen do závěrečných titulků úžasnou majestátnou melodií. [90%] ()

Reklama

5150 

všechny recenze uživatele

Wow! Nick Nolte je absolutně cool a také zbytek herecké sestavy tvoří samé zajímavé typy. Akční sekvence mají dostatečnou šťávu (to nej nakonec), postavy hláškují i v těch nejvypjatějších momentech a příběh pro tento žánr jako ušitý. EXTRÉMNÍ PŘEDSUDEK je prostě stylová záležitost s nádechem starých krimi v produkci dvojice Mario Kassar-Andrej Vajna. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Walter Hill si zahrál na Sama Peckinpaha a zvládl to víc než dobře. Neowestern, který po většinu času působí jako by byl klasickým westernem. Jen místo koltů tu mají hlavní slovo brokovnice, pistole a samopaly a místo na koních se jezdí v autech. Z Peckinpahových filmů mi nejvíckrát přišlo na mysl Getaway (kde je ovšem Walter Hill autorem scénáře) a v závěrečné části pak zejména Divoká banda. Z herců nejvíce zaujala stylová hlavní dvojka z obou stran zákona (Nick Nolte a Powers Boothe). Ve vedlejší úloze drsně zářil William Forsythe a potěšilo vidět opět v něčem i Mariu Conchitu Alonso, známou z kultovního Polibku upíra. Rozhodně bych neváhal zařadit tento Hillův kousek mezi 100 (a možná i 50) nejlepších westernů, které jsem kdy viděl. A to přesto, že (samozřejmě po vzoru IMDb, které je pro zdejší omezené administrátory Biblí svatou) tento žánr zde paradoxně není vůbec uveden. //// Coby doporučení si dovolím nabídnout malý seznam neowesternů, které jsem prozatím viděl, i s mým hvězdičkovým hodnocením (řazeno od nejnovějšího k nejstaršímu): The Devil All the Time (2020) ***, Wind River (2017) *****, Hell or High Water (2016) *****, Cold in July (2014) ***, The Way of the Gun (2000) ****, Gunmen (1993) ***, Extreme Prejudice (1987) ****, Near Dark (1987) *****, Hud (1963) ***, Lonely Are the Brave (1962) ****. PS: V seznamu neuvádím filmy, které sice bývají občas do škatule neowestern řazeny, ale dle mého chápání tohoto subžánru jde buď přímo o westerny (tzn. odehrávají se v dobách Divokého Západu) nebo jsou westernu tématicky i pojetím až příliš vzdáleny. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Jak udělat film, který by námětem, prostředím a podáním, jako by z oka vypadl Samu Peckinpahovi, ale přitom nekopírovat jeho režisérský styl. Přestřelek mohlo být více, ale ty, co tu jsou, jsou parádní. Navíc je film obsazen hodně drsňáky. Byť i v té době nebyli nejznámější a dnes se po nich slehla zem, jako Nolte, Boothe, Ironside, Torn, Brown a Forsythe. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • Nick Nolte schudol viac ako 23 kíl, aby sa mohol lepšie vžiť do svojej úlohy. (m.a.t.o.)
  • Maria Conchita Alonso naozaj naspievala všetky svoje vokály počas barovej scény. (m.a.t.o.)
  • Ve scéně, kdy v baru u jednoho stolu společně sedí Jack (Nick Nolte), Cash (Powers Boothe) a Sarita (Maria Conchita Alonso), má Cash jinak dlouhé vousy, než když do baru vcházeli. (Fenk)

Reklama

Reklama