Reklama

Reklama

Bestie

  • USA The Beast (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Rota Ruských T-55 zrovná afgánsku dedinu zo zemou, práve keď sú všetci mudžahídski bojovníci mimo dediny a rusi nemajú v ceste väčší odpor. Po príchode bojovníkov do dediny na čele s predstaviteľom Sandokana (Kabir Bedi) sa rozhodnú tanky prenasledovať. Pre ich veľké potešenie posledný z tankov, tank veliteľa roty odbočí nesprávnym smerom. Mudžahídi posilnený vierou v zničenie tanku ruským RPG sú mu neustále v pätách. (andykovac)

(více)

Recenze (89)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, to byly časy, kdy byli Talibanci ještě kamarádi a pomáhali vypuditl zlého Rusáka. No a stačilo pár let a všechno bylo jinak. Film, který se snaží tvářit neotřele, a svým způsobem neotřelý je, ale v zásadě je strašně hloupý. Nejvíc mi to připomínalo scénku z mnoha filmů, kdy osoba prchá po silnici pronásledovaná autem a ačkoliv má mraky času uhnout do hustého lesa, který se podél silnic rozprostírá, nechá se se zoufalým výkřikem přejet. Podobně tupě se chovali ruští vojáci, kteří zde, až na jednoho, byli vylíčeni jako nemyslící a krutá hovada. Ta tendenčnost z toho prostě čišela a nedala se přehlédnout ani s přivřenýma očima. Netvrdím, že některé střílecí scénky neměly něco do sebe a třeba úvodní nájezd na vesnici dokázal i nadchnout. Ale po něm začala vesměs nudná road-desert movie s občasnými záblesky akce a moralizujícím poselstvím. Po pravdě řečeno příliš nechápu to vysoké hodnocení. 30% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný válečný film. Úplně cítíte vedro, prach a žízeň, kterou ty Rusáci zažívaj. Píšou se 80. léta, takže mudžáhedíni jsou klaďasové, ale hlavní hrdina je překvapivě Rusák. Nejikoničtější postava je ale sovětský velitel tanku ze staré školy. Nezná kompromisy a tanky ničil ve Stalingradu už v osmi letech. Není to žádná komická karikatura Rusa, ale fakt tvrdej chlap odkojenej válkou. I když mu hrabalo, tak jsem jeho odhodlání obdivoval. Režie je perfektní. Celé je to takové ponuré s velkým důrazem na nemilosrdnou, pustou krajinu. Hudba je taktéž skvělá. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Celkom príjemné prekvapenie. Odlišný pohľad na sovietsku inváziu do Afganistanu prostredníctvom jednej epizódy. Film v ktorom nie je núdza o napätie, a v ktorom hlavnú úlohu hrá tank, má mierne pretiahnutú stopáž, okaté rozdelenie postáv na dobrých a zlých, málo realistický záver a obsahuje tiež niekoľko scenáristických kiksov. Herci svoje úlohy zvládajú bez problémov a keďže som film videl s dabingom, nemusím riešiť zásadný problém časti užívateľov - prečo Rusi hovoria po anglicky. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Afganistan, co mi připadalo na počátku filmu jako pohled na krásný hornatý kraj této země a kde se zastavil čas, se v minutě změní v hrozné peklo, když ruské tanky přepadnou osamělou vesnici a následují silně emocionální scény surového zabíjení. Tak o téhle válce se říká prý "Ruský Vietnam". Brutální válečný příběh o ruských vojácích, který je zpracován americkým pohledem obsahuje utrpení civilního obyvatelstva a nemilosrdnou krutost útočících vojáků. Afgánští bojovníci zvaný mudžáhid se prolínají příběhem sice bez bližšího prokreslení postav, ale dost dobrý scénář sleduje spíše osudy posádky tanku a psychologii postav. Škoda, že závěr filmu je zbytečně vykonstruovaný a nevěrohodný. Možná si myslím, že v tomto případě by ruští herci asi pro mě byli přesvědčivější a dali do toho životnější projev, který tak dovedou ve válečných filmech obvykle zahrát. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vstříc hlubinám válečného šílenství skrze „conradovskou“ cestu vyprahlými nekonečnými dálavami. Fascinující je především hudební Ishamův podkres, který jako by vypadl z osmdesátkového plíživého horroru, což v ruku v ruce s táhlými záběry na respekt budící kamenitou poušt vytváří podmanivě znepokojivou atmosféru, díky které není problém pochopit zkratkovité (a mnohdy i nelogické) jednání postav balancujících na hraně (a v některých případech již za hranou) příčetnosti. K výtkám snad jen ta „echt znělá emeričtina“ z úst sovětských bohatýrů a úvodní třetina filmu po vynikajícím prologu, která je standardní způsobem hraničícím s nezajímavostí. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • Vojenský konzultant pre filmárov Dale Dye uviedol, že nákup tankov od IDF "vybavil" počas popíjania drinkov v hoteli v Tel Avive. (Real Tom Hardy)
  • Tanky T-55 vo filme boli izraelskej modifikácie, ktoré Izrael ukoristil počas rôznych vojen v minulosti iným arabským armádam. Tie dokonca neskôr zažili aj skutočné boje v rukách Izraelu, najmä počas Jomkipurskej vojny v roku 1973. (Real Tom Hardy)
  • Slová, ktoré vyslovujú povstalci, Badal a Nanawatai znamenajú pomsta a zľutovanie. (beso74)

Reklama

Reklama