Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 90. let v irském Dublinu dosahovala zločinnost vrcholu kvůli nezákonnému obchodu s drogami. V té době začala o tomto ožehavém tématu psát novinářka Veronica Guerinová, známá svými nekompromisními články o církevních skandálech a o korupci. Odvážná žena se pouští do boje s narkomafií a nezalekne se ani mafiánského bosse Johna Gilliana. Má oporu v milujícím manželovi Grahamovi, který se stará o jejich synka, pomáhají jí kolegové z redakce, ale když se ani po několika „varováních“, po nichž skončí v nemocnici, Veronica nevzdá pátrání, stane se terčem surového atentátu. Pohřbu statečné novinářky se účastní tisíce lidí a její vražda vyburcuje celé Irsko k činu. Titulní postavu ve filmu režiséra Joela Schumachera přesvědčivě ztělesnila Cate Blanchetová. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

zipexx 

všechny recenze uživatele

Víceméně průměrný snímek o novinářce, která se rozhodla postavit čelem drogové problematice v Dublinu v polovině devadesátých let. Joel Schumacher již natočil mnohem lepší snímky, ale i horší. Tohle, možná pro někoho nezáživné drama, má však v osobě Cate Blanchet sílu. Jasně a s lehkostí vede celý film až do očekávaného finále... Veronica Guerin je snímek na tři hvězdy, ale přidávám jednu star navíc za Cate:-). ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

O Veronice Guerin jsem poprvé četl v knize Vraždy slavných a už tehdy mě její osud hodně zaujal. Filmové podobě v Schumacherově provedení jsem se tak rozhodně nemohl vyhnout. Jelikož její příběh znám, můžu jen pochválit filmaře za naprosto precizní filmové zpodobnění bez minima odlišností (snad jen že skutečná Veronica byla střelena do kolene, ne do stehna). Její příběh je klasický boj proti větrným mlýnům s tragickým koncem, který má ale nakonec smysl. Kdyby byl snímek smyšlený, nebyl by nijak netradiční a určitě bych nehodnotil tak vysoko, ale s tímhle vědomím nemůžu jinak...je to důkaz, že i skutečný život píše často příběhy jak z filmů. Cate Blanchett je vynikající herečka (určitě jedna z nejlepších ze své generace) a tady hraje zase úplně jinou postavu (úžasné na ní je, že nemá žádný vyhraněný typ) a opět to zvládá excelentně, prostě jí to musím věřit. Co se týče mého osobního názoru, je samotná postava Veronicy Guerin problematická. Jako člověk založený hlavně rodinně bylo pro mě její jednání po všech výstrahách strašně nezodpovědné a kruté ke svým blízkým....Člověk, který jde po něčem takovém by prostě neměl mít rodinu, a proto je to s mým obdivem ke skutené Veronice Guerin problematické....Jednoznačně je to ale pozoruhodná postava a myslím si, že kdyby většina hodnotitelů znala její příběh, musela by hodnotit výš. Se současným hodnocením je to jednoznačně jeden z nejpodhodnocenějším snímků, jaké tu jsou.... ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Investigativních novinářů už tady pár bylo, s mnohými to nedopadlo nejlíp. Spjatých s ženskými jmény moc není. Populární Veronica Guerin, která se věnovala irskému drogovému podsvětí, doplatila za svou zvídavost životem. Stačil (samoúčelný) pohled na drogové inferno, ve kterém si i ti nejmenší hrají s jehlami, a ucítila velkou příležitost. Tvrdohlavě si jde za svým, odmítá prosby okolí, nevystraší (samozřejmě, že jo, ale jen na čas) ji ani rozbitá ústa a kulka ve stehně. Škoda, že se také samotní tvůrci víc nesnažili. Výsledek je místy nechtěně komický, jindy hloupý i nudný. Je to typický souboj dobra a zla, kdy naše hrdinka sice jezdí v autě jako prase, ale jinak přesně pojmenovává ta bezcitná hovada, která dostávají drogy i mezi děti školou povinné. Všichni okolo Veronicy jsou hodní a starostliví, naprosto oddaní a chápající (dokud to nezačne vřít) a nikdo moc neřeší, že naše novinářka je vlastně egoistická kráva. Scénář je plný klišé, místy je nesmírně plochý a vůbec z něj nesálá napětí nebo živočišnost, se kterou naše hrdinka odhodlaně odhaluje pravdu. Joel Schumacher vždy rád skákal mezi velkými projekty a těmi menšími, tady podléhá látce i všem neduhům, které přináší. Je prostě moc hollywoodský a celý ten špinavý obchod v pozadí prostě obavy nepřináší. Že je tohle humanistické poselství snesitelné, je tak zásluhou hlavně herců. Všem pochopitelně vévodí Cate Blanchett, která je velmi přesvědčivá a i přes její vypočítavost jí vlastně fandíme. Prostě skutečný život po hollywoodsku (s Jerry Bruckheimerem v zádech). ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Ať si říká, kdo chce, co chce, tak tomuhle já říkám povedený film natočený podle skutečné události. V napínavém snímku z drogového prostředí se Cate Blanchett naprosto přesvědčivě zhostila role novinářky, která nakonec zaplatila vlastním životem v boji za lepší budoucnost svých blízkých i celého národa. Pokud její oběť podnítila takové změny, jaké jsou zmíněné v závěrečných titulcích, pak nebyla marná. Čest budiž památce statečné Veronicy Guerin. (75%) ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

veľmi silný príbeh a najmä režijne majtrovsky natočená dráma, napínavé, s neustálou atmosférou nepokoja a nebezpečia prebodávajúcou sa pod kožu, úžasný výkon Cate Blanchett a pomerne solídne scenáristicky spracované (až na ten americký záver, ktorému však s čistým srdcom ťažko čosi vyčítať, keďže sa jedná o skutočný príbeh a ony udalosti naozaj nasledovali) ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama