Reklama

Reklama

Bývalý vládní agent, nyní vyprahlý zabiják Creasy odešel ze služby a neví, co se sebou.  Souží ho výčitky svědomí, a tak pití Jacka Danielse prokládá četbou bible, až mu starý kamarád a spolubojovník dohodí kšeft ˗ dělat v Mexiku, kde denně unesou desítky dětí, bodyguarda malé holčičce Pitě, dceři bohatých rodičů. Creasy se proti své vůli s blonďatou holčičkou sblíží, pak ale dojde nevyhnutelně k únosu. Pita zmizí, Creasey je těžce raněn, a ještě navíc obviněn, že se na únosu podílel. Sotva se trochu zotaví, vydává se na cestu pomsty. S pomocí novinářky Mariany Garcii se mu podaří proniknout mezi zkorumpované policisty a dostat se až k hlavě gangsterské organizace, tajemnému muži nazývanému Hlas. Odhalí, že únos měl být fingovaný, že si otec holčičky chtěl pomoci k penězům z pojistky a že se celá akce poněkud zvrtla… (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (763)

tron 

všechny recenze uživatele

„Z akého si štátu?“ – „Z USA.“ – „Ale z akého konkrétne?“ – „Žiadneho zvlášť.“ Tony Scott nám mladne! Vo chvíli, kedy sa tento jeho entý film prehupne do druhej polovice, nemá hrdina (charizmatický Denzel Washington) už čo stratiť - a začína drasticky zábavná jazda, v ktorej neberie zajatcov. Snáď nemusím dodávať, že po stovkách nudných debilov, ktorí „tých zlých“ zrania a pošlú za mreže, je Washingtonov nasratý terminátor, ktorý každého, kto si to zaslúži, vraždí na počkanie, krásne osviežujúcim dychom akčného žánru... Filmov o pomste (jeden taký – a podľa mňa zlý – Scott už nakrútil, POMSTU s Kevinom Costnerom) je málo a filmov o osobných strážcoch ešte menej (zasa Kevin – OSOBNÝ STRÁŽCA). Zato dnešná masívna veľkorozpočtovka (a predsa riadne nekomerčná – v koľkých iných oddychových „letných hitoch“ vidíte bombu v zadku?) kombinuje to najlepšie z oboch pod-žánrov a nakoniec hanbu nerobí ani jednému z nich. Plus výborní herci, od Dakoty cez Mickeyho Rourkea až po Christophera Walkena a Radhu Mitchellovú. Ostrý, mexickým slnkom opálený (skôr spálený) ultra drsný triler. Drsný ako peklo – aby som citoval Quentina Tarantina. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film dvou tváří. První část je založena na seznámení chránenk s ochráncem. Tato část je slabší, ale bez ní tento film nevyzněl tak dobře. Po unesení chránenky( snad to není spojler, když o tomhle vlastně lidi vědí, když už jdou do kina...) se vydá Denzel v druhé části filmu na válečnou stezku proti korupci a únoscům. Vizuální stránka je bezchybná. Tony Scott vytváří kamerou, střihem a hudbou velmi dynamickou a svižnou jízdu. Škoda, že film brzdí první půlka. Film má lehce viditelnou podobnost s Osobním strážcem. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Odpustit jim může jen Bůh. Zařídím, aby se s ním setkali." Zabil jsem v životě dost málo lidí na to, abych z toho měl trauma. Creasy dopadl hůř. Pije, filozofuje o kulkách mluvících pravdu, dodává spravedlnost místo mexickejch soudů a pouští na svobodu papoušky. Je to prostě sympaťák a mě bavilo projít si s ním cestu za vykoupením. Ta byla svižná a v drobným rozporu s pátým z Desatera Božích přikázání. Nezabiješ prostě Creasymu nešlo, ale já mu to odpouštím a s Bohem si to musí urovnat sám. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Remeselne extrémne, extrémne precízne a technicky poctivé, vyšperkované (nemalo by prekvapiť, ehm Scott), a to aj bez ohľadu na prekopanú, dôkladnú štylizáciu počas celej dĺžky snímky. Prekvapí aj nie čisto akčný charakter, ale aj trochu osobnejšie roviny postavy a dávka emócií, ktorá nie je pre Scotta tak úplne typická, pripomínajúca mi však jeho debut Loving Memory. Okrem senzačnej kamery, božskej scénografie a výbornej použitej hudobnej knižnice od pomalých tónov cez energické latino zvuky až po ambientný masterpiece 'The Mark Has Been Made' musím v druhom rade vyzdvihnúť strhujúcu, svojskú a osobitú réžiu (jeden zo stropov v rámci režisérovej filmografie, ale určite ťažký záťah aj v medziach akčného žánru ako takého), no v rade prvom strih, ktorý, ak z rovnice odoberiem tie tradičné scottovské trhané "epileptické" sekvencie, je pre mňa jeden z najlepších. A o levom podiele Denzela Washingtona a jeho hereckého umu (GOAT) na výsledok celého počinu netreba viesť dlhé diskusie. A ak by si si náhodou chcel Man on Fire aj zahrať, sú len tri slová – Max Payne 3... (2008) (2013) (2014) (2017) (25.12.2017) (15.10.2023) "She showed him it was all right to live again." ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tony Scott je fakt ďábel a tady se vyřádil kdo viděl chápe kdo ne stejně mu to na plný čáře nedocvakne. Denzel Washington je ve své roli fakt cool a když vlejzá do klubu s šátkem a brokovnicí jeho coolovost dosahuje rozměrů až trainingdayovských. Na jeho nemilosrdnou cestu za pomstou je fakt radost se dívat a když chlápkovi nacpal C4 do prdele málem jsem vybouch radostí. Jinak mě velice potěšilo obsazení Christophera Walkena a Mickeyho Rourka. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (27)

  • Autor knižní předlohy A.J. Quinnell je zahalený rouškou tajemství. Toto jméno je totiž jen pseudonym a předpokládá se, že knihu napsal podle svého skutečného života. Postavu Creasyho (ve filmu Denzel Washington) použil ještě v dalších knihách. (imro)

Související novinky

Keanu Reeves jako slavný komiksový záporák?

Keanu Reeves jako slavný komiksový záporák?

12.02.2021

Herci Keanu Reevesovi (John Wick, Matrix) byla údajně nabídnuta hlavní role v komiksovém snímku Kraven o slavném spidermanovském záporákovi. Lovec Kraven je podobně jako Venom či Morbius antihrdina,… (více)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

02.01.2012

Je zpátky. První teaser na The Expendables 2 nám dokázal, že se mu tentokrát bude kouřit nejen z cigára, ale i z bouchačky. A jen tak se vůně střelného prachu kolem něj nerozplyne. Už od října natáčí… (více)

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

31.10.2011

Nedávno se potkali na placu The Expendables 2 (naštěstí se jim nehoda, během které zahynul bulharský kaskadér, vyhnula). V akci budou pokračovat i poté. Arnold si ještě letos zahraje pohraničního… (více)

Reklama

Reklama