Reklama

Reklama

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Neviděla jsem původní nahrávky, nečetla jsem články o tomto experimentu a vlastně jsem o něm do té doby, než jsem toto zapla nic nevěděla. I když tento film má 2 hodiny - stačilo mi to na to, abych se zamyslela nad tím, jak se někteří k sobě chovají a co to může s lidmi udělat, když dostanou "moc". Je to kruté, opojné a zároveň ukázkou toho, že tohle je prostě mezi námi. Film je pro mě hodně nabitý hlavně obsazením, jelikož mít pospolu Ezru Millera, Billyho Crudupa - to samo o sobě je hodně :D Ale ještě k tomu Michaela Angarana a Tyee Sheridana - ok - to se jim povedlo :) Přišlo mi to jako by film jen "naznačil" co se dá udělat, ale i tak to stačilo a doporučuji ke shlédnutí hlavně z toho důvodu, aby se člověk zamyslel nad tím, co by udělal on.... ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

O Stanfordském vězeňském experimentu jsem zatím jen slyšel a viděl volně inspirovaný film z roku 2010. Proto jsem rád, že tento snímek plně zachytil podstatu, o níž experiment byl. Být to fiktivní film, říkal bych si, že je divné, že se bachaři do svých rolí vžili prakticky okamžitě a neváhali být od prvního dne až sadističtí, ale takto lidská psychologie zřejmě funguje. Je zajímavé, i když člověk ví, že něco není skutečné, postupem času i o tom začne pochybovat. ()

Reklama

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Experiment z roku 2010, je efektní sračka, která dehonestuje materiál, z nějž vychází. Toto je jen nudné a zbytečné. Nevidím v tom žádnou přidanou hodnotu. Mohly se tam řešit různé etické otázky a hypotézy, avšak toto se jen nese na tom námětu. Ten jsem si mohl přečíst na wikipedii a ušetřil bych čas. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film za to ani nemôže, no najviac zo všetkého sa mi nepáčil samotný experiment. Nešlo o väzenský experiment, ale o šikanovací experiment. Aj ja ako mierny človek by som už na druhý deň niekoho prizabil. Vo filme úplne chýbalo, prečo a v čiej hlave vznikol manuál na šikanovanie, alebo aká mala byť oficiálne náplň činnosti na celé dni pobytu. Absurdity ako návšteva rodiny vo "väzení" alebo absolútna ignorácia pravidiel robili z vedeckého experimentu niečo celkom iné. –––– Myslel som si, že ty jediná pochopíš, o čo ide v mojom väzení. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Ze tří verzí téhož je tohle nejpřesnější zpracování skutečnosti, jak nasvědčuje spřízněný dokument, z něhož je patrné, že přesně takhle prostředí "věznice" vypadalo a i události a dialogy ztvárněné ve filmu opravdu nějak takhle proběhly. Navíc smekám klobouk, když vidím, jakou práci si tvůrci dali i s castingem, kdy herci jako by skutečným postavám, jež se experimentu účastnily, z oka vypadly. Prostě pěkná poctivá prácička a žádný jen mírně inspirovaný scífko s Brodym v hlavní roli. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)
  • Zjištěný sadismus „dozorců", spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teorii o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Psycholog Philip Zimbardo obdržel v roce 2005 Cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo vydání českého překladu Zimbardovy knihy "Moc a zlo". (Vangelis)

Reklama

Reklama