Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"V povídkách se všechno stane tak, jak si přeje autor. Ve skutečném životě nikdy." Jenže to tvrdí pouhý spisovatel, ale skutečný pachatel, pohotový improvizátor Tony, se to rozhodl vyzkoušet v praxi. Já jsem tedy vždy na straně práva a nevinných, takže absolutně nechápu, jak mě Hitch dokázal přesvědčit o tom, že mám fandit padouchovi, aby se mu podařilo zbavit sympatické, byť lehce nevěrné, manželky. To klobouk dolů a hvězdy na stůl, protože já jsem si to hodně užil. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tři muži (žárlivý manžel, milenec, nájemný vrah), jedna žena a ve vzduchu vražda. Na objednávku. Hitchcockovo další mistrovské dílo, které je takovou komorní Columbovkou (poručík v této době ještě jistě chodil na policejní akademii, ovšem je možné, že tvůrci slavného krimiseriálu se zde inspirovali, když vymýšleli koncept jednotlivých epizod). Líbí se mi propracovanost děje, herecké výkony a atmosféra filmu, který se prakticky celý odehrává v jednom pokoji. Přesto upoutá. Působivě natočená je obzvlášť scéna přepadení Grace Kelly, která právě zvedla telefonní sluchátko, aby vzápětí ucítila vrahův dech na svém zátylku. Dokonalý je pak Ray Milland, kterému když nevyjde původní vražedný plán, tak zaimprovizuje a s grácií plynule přejde na další, podobně promyšlený. Vyjde mu druhá verze? ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

Divadelní, ale napínakové a opět ohromující. Buď vám bude vrtat hlavou, jak může být někdo tak geniální padouch jako Ray Milland nebo budete váhat nad tím, zda po světě chodila půvabnější herečka než Grace Kelly. Film je velmi spartánský, ale všechny klíčové situace a dialogy (vysvětlování postupu vraždy, všechny rozhovory s inspektorem Hubbardem, démonická scéna soudu) jsou natočeny tak pečlivě a... nebojím se říct bezchybně, že člověk opět musí smeknout. Hitchovy filmy jsou jako procházka muzeem... musíte mít na to náladu, pak vám bude úplně šumák, že to co vás obklopuje má na kontě pár desítek křížků, protože pochopíte, že je to výběr toho nejlepšího z (filmové) historie. Bráno touto optikou, patří Vražda na objednávku mezi ty důležitější expozice v Hitchově křídle. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Je len veľmi málo filmov s tak brilantným scenárom a geniálnym krimi rozuzlením, to klobúk dole pán Knott, Agatha Christie má vážnu konkurenciu. Hitchcock zase dodal filmu punc výbornej réžie - predovšetkým je to slušná porcia napätia, vynikajúca práca s kamerou a všeobecná divácka pútavosť, pričom samotní herci už nemohli byť zvolení lepšie. Veru, na papieri vyzerá všetko ľahšie, napr. aj taký plán dokonalej vraždy. V praxi sa ale obyčajne vždy niečo vyskytne, čo tú papierovú dokonalosť pokazí. 85/100 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl při televizní premiéře někdy tak v roce 1991-2, čili tak ve 12-13 letech, a pak až dnes. Tj. víc než 25 let odstupu. Dojem ovšem stejný. Jako konverzačka velmi dobré, jako krimi je to zástupce toho, čemu říkám "scenáristické cvičení". Tedy v rámci filmem stvořeného umělého světa uspokojující, v reálu však odtržené od reality. Což neznamená špatný film. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (17)

  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 1954 ve Philadelphii. (Varan)
  • Film byl natočen za 36 dní. Natáčelo se od středy 5. srpna do pátku 25. září 1953. Natáčení probíhalo pouze ve všední dny. (Kulmon)

Reklama

Reklama