Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nathan Algren se stal hrdinou občanské války a tažení proti indiánům. V roce 1876 je z něj však troska a alkoholik. Poručík Gant ho přivede na setkání s japonským průmyslníkem Omurou, který mu nabídne práci při výcviku modernizované japonské armády. V Japonsku čeká Nathana tlumočník Simon Graham, který mu vysvětlí, že mladý císař Meidži chce otevřít zemi západní civilizaci, proti sobě však má rebely z řad samurajů, kteří brání dávné japonské tradice. Když rebelové, vedení samurajem Kacumotem, napadnou železniční stanici, dostane jednotka příkaz k nasazení do boje. Je poražena a těžce zraněný Nathan je zajat. Kacumoto ho ubytuje u své sestry, manželky samuraje, kterého Nathan v boji zabil. Žena o zraněného pečuje jen s velkým přemáháním, ale on se snaží pochopit mentalitu vesničanů i samurajů a učí se bojovat jejich zbraněmi. Překvapivě zde nalézá klid, po kterém vždy toužil. Když je vesnice napadena maskovanými bojovníky, postaví se na stranu obyvatel. Definitivně se přitom sblíží s Kacumotem a pochopí, že se nepostavil proti císaři, ale podle svého nejlepšího svědomí mu stále slouží. Když je samuraj pod záminkou jednání vlákán do pasti, Nathan ho osvobodí. Kacumotovi je jasné, že bitvu o záchranu císaře a tradičního Japonska prohrál, a chce spáchat harakiri. Nathan ho však přesvědčí, že lepší je padnout v boji. Poslední samurajové tedy vyjíždějí do bitvy a Nathan je odhodlán bojovat po jejich boku. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 017)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

I když to byla hollywoodská představa něčeho co se reálu přibližovalo jen velmi vzdáleně, dobře se na to koukalo a americkému samuraji Cruisovi jsem fandil... Za zmínku stojí, že když Japonsko konzultovalo s USA jaký typ zřízení by bylo vhodné zavést v Japonsku, zda moderní parlamentní demokracii jako v USA nebo něco jiného, USA doporučilo Japonsku - císařství... :-) !!! Za 71 let když Perlovou zátoku na Hawai pokrývala nafta vyteklá z převrácených a potápějících se bitevních lodí toho asi USA zatraceně litovaly ! Film je fajn, ale nesmíte nad ním moc přemýšlet a vědět o skutečných souvislostech. 4 děla. * * * * ()

castor 

všechny recenze uživatele

Střet dvou zcela odlišných kultur a mentalit režisér Edward Zwick zvládl z větší půlky. Je cítit, že japonskou kulturu obdivuje (prý ji i studoval), ale tím jeho úsilí upadá. Jak jinak než úchvatná kamera Johna Tolla nejen v bitevních scénách ale zbytek nezachrání. Přibývá patos, a především je už od začátku bolestně zřejmé, kam bude Cruiseova (morálně zpustlý americký důstojník) cesta směřovat… Zhruba takhle jsem před lety k opusu dua Zwick-Cruise přistupoval. Dnes názor tolik neměním, ale musím přiznat, že výsledek na solidní čtyři hvězdy určitě je, ač Poslední samuraj mnohdy působí vyprázdněným dojmem. Zwick se znovu vrací k tématu válčení a vojenské cti, dvě třetiny je velmi zajímavé sledovat jeho zápal, závěr už je dle očekávání klišovitý hadr. Ken Watanabe a Hirojuki Sanada výrazně lepší než samotný Cruise. ()

Reklama

Don Jebal 

všechny recenze uživatele

Rozpočet: 140 000 000 $ Otvárací Víkend: 24 271 354 $ (v 2 938 Kinách) Tržby USA: 111 127 263 $ Tržby ČR: 706 309 $ Tržby Celosvetovo: 456 758 981 $Film,ktorý by chcel mať každý herec a režisér vo svojej filmografií.Výborná hudba,ktorá pridáva na emóciach,krásne zábery prírody a skvele vystavaný príbeh s veľkolepými akčnými scénami.Tom Cruise a Ken Watanabe sú vierohodný a vidno že to nehrajú len pre peniaze.Jediné čo by som mohol vyčítať je skrátený záver,ktorý mohol byť viac prepracovanejší a...malá podobnosť na Costnerov megahit Tanec s vlkmi. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Poslední samuraj patří bezpochyby ke špičce... Netřeba komentovat výkon Toma Cruise, či ostatních hl. postav - hodnocení mluví samo za sebe. Co mi ale nikdy nezevšední jsou kraje N. Zélandu. Ta krása se snad nedá ani popsat a ve spojení s hudbou velice nadaného Hanse Zimmera jde o naprosto dokonalý zážitek, při kterém mi nabíhá husí kůže - 100%. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Sakra, jak bych to jenom vyjádřil jedním komplexním slovem? Nááádhera! Tom Cruise a vlastně celý film si mě získal už svým opilým a drsným proslovem na začátku. O všem dalším už se nehodí nic psát, snad jen podotknu to, že základní archetypální příběhy o cti, hrdinství či lásce se již po staletí moc nemění. Takže nevím, proč ten humbuk... ()

Galerie (94)

Zajímavosti (45)

  • Japonský znak, který nakreslí kluk pro Algrena (Tom Cruise) na papír, je znak pro slovo "samuraj". (HellFire)
  • Před natáčením nabral Tom Cruise (Nathan Algren) devět kilo svalové hmoty. (dopitak)
  • Téměř celý film byl natočen na Novém Zélandu. V záběrech na horu Fudži (Japonsko) je ve skutečnosti hora Taranaki (Nový Zéland). Natáčelo se také v Kalifornii. Natáčení probíhalo od 10. října 2002 do 9. května 2003. (Bauer)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

Kdy bude další Jack Reacher?

Kdy bude další Jack Reacher?

15.08.2015

Tom Cruise momentálně točí kriminálku Mena pod dohledem Douga Limana (Na hraně zítřka) a už na podzim ho čeká další akční štace. Znovu si totiž zahraje Jacka Reachera, bývalého armádního… (více)

Jack Reacher 2 má režiséra

Jack Reacher 2 má režiséra

19.05.2015

První Jack Reacher vydělal 218 milionů dolarů a potvrdil tak lukrativnost Toma Cruise. Režisér Christopher McQuarrie se ale po Reacherovi vrhnul na pátý díl Mission: Impossible (uvidíme ho už 30.… (více)

Reklama

Reklama