Reklama

Reklama

Černá napínavá komedie Alfreda Hitchcocka o tom, co všechno se může stát, když se bohatá žena rozhodne najmout podvodníčka a falešnou spiritualistku, aby našli jejího nezvěstného synovce. Bruce Dern a Barbara Harris se zde představí jako mazaný pár švindlířů snažící se obrat starou lady o pěknou hromádku peněz tím, že najdou jejího ztraceného dědice (William Devane). Mezitím zlodějský klenotník (Devane) a jeho krásná přítelkyně (Karen Black) unesou řeckého rejdařského magnáta kvůli výkupnému. Všichni se tak ocitají v nezastavitelném kolotoči záhad, vražd a chaosu, ve kterém se střídá napětí s báječnou zábavou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Ukecané postavy nejsou u Hitchcocka žádnou výjimkou a ve Family Plot si povídání užijete víc než dost, hlavní hrdinové štěbetají a štěbetají až do samotného závěru, někomu to možná přijde až moc, ale já se po celou dobu příjemně bavil. Typicky Hitchcockovských momentů si tu moc neužijeme, žádné temné hrátky se stíny a napětí by se vešlo do kapsičky krtečkových kalhotek, přesto se dá najít několik přinejmenším zapamatováníhodných scén, jízda s poškozeným vozem v serpentýnách je jednou z nich, ani nepotřebujete 3D a jste přímo vtaženi do dění. Jinými slovy, hitchcocka v tomhle posledním Hitchcockovi nenajdete, ale slušné filmové řemeslo rozhodně. Mírně nadhodnotím a máme z toho kulantní čtveřici. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Hitchcock sa svojim posledným filmom úplne odviazal a zanechal po sebe bodku, ktorá sa úplne líši od jeho predchádzajúcich diel. Neviem prečo sa rozhodli tvorcovia tak nezmyselne znaivniť príbeh, ktorý by mal bez komických prvkov (práca jasnovidky Blanche, záver) úplne iný nádych. Hlavná zápletka je totiž ako stvorená pre rýdzi thrillerový príbeh a dialógy a niektoré scény sú asi najodvážnejšie a najdrzejšie v Hitchovej filmografii. Celé to však stačí len na slušný nadpriemer, ktorému pomohli aj herci. 70%. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Režisérovo cameo tentokrát dokonale vystihlo kvality filmu, který vážně obsahuje jenom stín Hitchcockovy geniality. Výplň mistrova posledního snímku příznačně představují – krom tradiční sexuality (s náznaky masochismu) a jídla – záležitosti související se smrtí a posmrtným životem. Hitchcock dává zároveň jasně najevo, že spiritualismus považuje za snůšku nesmyslů k tahání peněz z důvěřivců. Ani poslední scéna, kdy to konečně vypadá na ukázku nadpřirozených schopností, nemůže skončit jinak, než jejich zpochybněním, a jelikož není po ruce jiná postava, spiklenecké mrknutí patří divákům. Zřejmě neplánové, ale velmi stylové rozloučení. Kvalitou Rodinné spiknutí tolik nezaostává za jinými pozdními Hitchcockovými filmy: dvě tři scény, jež si budete přát vidět znovu, herci bez charismatu (kteří navíc ztvárňují samé nedůvěryhodné postavy) a nadbytek slov, která často sdělují to, co nepotřebujeme vědět. Jako nepotěšující přidaná hodnota je nám nabídnuta uspávací expozice a zvláštní tušení, že Hitchcock by všechny ty otravné uhádané lidi také rád co nejrychleji opustil. 60% Zajímavý komentář: keoma26 ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Jako celek to neni az tak spatne, bez ohledu, zda se jedna o Hitche anebo by se o nej pripadne jednat nemuselo, avsak film trpi predevsim nestastnym vyberem hercu, coz divakovi celkem znesnadnuje identifikaci s postavami - taxikar, ktery kdyz se usmeje, tak poskrabe podlahu, zenska, co ma misto nosu bajonet a nakonec luxusni Mr. Moustache. Ale nas krasnych je malo, ja vim:-) ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Hitch naposledy a naivita rovněž. Vzhledem k době vzniku filmu jsem očekával menší procento naivity, bohužel i zde některé rádoby dramatické situace vykouzlí úsměv na tváři. V dílech ze 40. či 50. let to lze akceptovat, tady nikoliv. Příběhu nechybí jistá dávka nevšednosti a určitého napětí. Postavy jsou přesvědčivé a humorné gagy též. "Noirového" Hitchcocka mám však raději. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení muselo být odloženo kvůli Hitchcockovým zdravotním problémům. Před zahájením musel být Hitchcockovi zaveden srdeční stimulátor. Byl také na operaci tlustého střeva a odstranění ledvinového kamene. (ČSFD)
  • O roli Julie Rainbird se ucházela Lillian Gish. Úloha však byla přislíbena Cathleen Nesbitt. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Při natáčení filmu si Alfred Hitchcock opět neodpustil jeden ze svých pověstných žertíků, když si vyhrnul košili a vyděsil tak herečku Karen Black svým obrovským, leč podivně hladkým břichem. Neměl totiž pupík, po jedné operaci mu jej sešili. (Tommassi3)

Reklama

Reklama