Reklama

Reklama

Černá napínavá komedie Alfreda Hitchcocka o tom, co všechno se může stát, když se bohatá žena rozhodne najmout podvodníčka a falešnou spiritualistku, aby našli jejího nezvěstného synovce. Bruce Dern a Barbara Harris se zde představí jako mazaný pár švindlířů snažící se obrat starou lady o pěknou hromádku peněz tím, že najdou jejího ztraceného dědice (William Devane). Mezitím zlodějský klenotník (Devane) a jeho krásná přítelkyně (Karen Black) unesou řeckého rejdařského magnáta kvůli výkupnému. Všichni se tak ocitají v nezastavitelném kolotoči záhad, vražd a chaosu, ve kterém se střídá napětí s báječnou zábavou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

kobejn 

všechny recenze uživatele

Než se Hičkok odebral do filmovýho nebe, kde měl už dávno předplacenej flek ve vip sekci, rozloučil se toudle konverzačkou, která není ani nijak extra napínavá, ale díky jeho typicky rafinovanému stylu vzbuzuje pocit něčeho lepšího než se nakonec ukáže. Ve výsledku je to vlastně celkem blbost, ale i díky Bruci "eyes and nose up" Dernovi se na to dá koukat. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Jako celek to neni az tak spatne, bez ohledu, zda se jedna o Hitche anebo by se o nej pripadne jednat nemuselo, avsak film trpi predevsim nestastnym vyberem hercu, coz divakovi celkem znesnadnuje identifikaci s postavami - taxikar, ktery kdyz se usmeje, tak poskrabe podlahu, zenska, co ma misto nosu bajonet a nakonec luxusni Mr. Moustache. Ale nas krasnych je malo, ja vim:-) ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Voľnomyšlienkárska príbehová pohoda na poobedňajšie strávenie. To by nebol Hitchcock, keby kriminálne pozadie neobsahovalo záhady a prvky čierneho humoru naviac. Ale už v tom nie je ten skutočný motor ani záujmové zanietenie, počas deja som viacmenej rezignoval a dopozeral, ako trhal a mädlil. Možno už si Hitch nebol taký istý a asi už netrebalo takto experimentovať s dejovými zvratmi a so sériou nepravdepodobností v tak kvázi odľahčenej veci. Ja mám majstra pochopiteľne radšej v klasických psychologických trileroch, Family plot ale i tak obstojný priemer. Za napínavý záver. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Hitchov posledný štek do dejín kinematografie je priemernou až mierne nadpriemernou nenáročnou detektívkou, ktorá je neporovnateľná s maestrovou "top tvorbou". Jeho rukopis tu nie je tak viditeľný, dej je schematický až triviálny. Každopádne ako zábavka je to fajn. Napriek prevažne pozitívnym dojmom, jednu scénu (zjazd z kopca na aute bez bŕzd) Hitchovi neodpustím. Je to trapas a opäť sa prejavila jeho najväčši slabina (v mojich očiach určite)- katastrofálna spätná projekcia. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Poslední Hitchcock je po všech směrech určen hlavně skalním. I těm ale asi nebude takhle skoro dvouhodinová šaráda čtyř lehce neduchaplných postav zcela po chuti. Výchozí a nepřehlédnutelné je od počátku to srovnání z poručíkem Columbem. Je po všech stránkách, typická hudba, typické prostředí, dokonce i způsob snímání. Není to vyloženě špatně, minimálně důkaz toho, že Hitchcock dovedl i po padesáti letech aktivní kariéry, kdy se nesčetněkrát měnilo vnímání toho, jak dělat film, stále ovládal a měl v ruce televizní standart. Prohánět mladé dravce už prostě nestačil. U Rodinného spiknutí mě asi nejvíc otrávil začátkem, nepřehledná a otravná nuda, kterou korunuje hrozná Barbara Harris (zabít málo). Téma není špatné a postupně dobře vrcholí, zamlouval se mi Bruce Dern, měl vizáž Pierra Richarda a stejně tak se i choval. Je to mimochodem příjemné, že se tu nedělá přehnaná věda, některé vtípky jsou fajn. Jen kvalitní scény k pamatování hodně schází, ten efekt "jedu v autě a brzdy v tahu" byl spíš roztomile Fantomasovský než napínavý. A nakonec proč ne, možná to tak Hitchcock skutečně chtěl, stydět se určitě nemá za co. P.S. - Vždycky mě fascinuje, jak se dokáže mistr zábavně vklínit do svých filmů, v tomhle opravdu neměl sobě rovného. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (11)

  • Krátce po zahájení natáčení nahradil Roye Thinnese, který byl obsazen do role zlosyna Adamsona, William Devane. Thinnes se nikdy nedozvěděl proč. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Při natáčení filmu si Alfred Hitchcock opět neodpustil jeden ze svých pověstných žertíků, když si vyhrnul košili a vyděsil tak herečku Karen Black svým obrovským, leč podivně hladkým břichem. Neměl totiž pupík, po jedné operaci mu jej sešili. (Tommassi3)
  • O roli Julie Rainbird se ucházela Lillian Gish. Úloha však byla přislíbena Cathleen Nesbitt. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama