Reklama

Reklama

Zahraniční dopisovatel

  • USA Foreign Correspondent (více)
Trailer

Alfredu Hitchcockovi se ve svém prvním hollywoodském dobrodružném thrilleru podařilo spojit aktuální téma druhé světové války s atraktivní a záměrně zcela nepravděpodobnou špionážní zápletkou. Hrdinou je americký novinář Johnny Jones, který je redakcí vyslán do Evropy pozorovat válečnou situaci, přičemž se však zaplete do složité špionážní hry, falešných atentátů a politicky motivovaných únosů. Film rozvíjí pro Alfreda Hitchcocka tak typický motiv nevinného člověka, jenž se náhodou zaplete do dobrodružství ve světě lidí, kteří mají do nevinnosti daleko. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nic moc. První Hitchcockův hollywoodský výtvor asi nejvíc nasírá svou přepálenou stopáží a velmi rozkolísaným tempem, kde pohledné akční pasáže střídá úmorná konverzační nuda, přitom u Hitchcocka bývají dialogy spíš silnou stránkou, a romantické rozjímání, které bohužel překonává i obvyklý Mistrův způsob slona v porcelánu. Nebýt naopak nadstandardně dobré akce, zejména, co do kamery, dokonalá scéna vraždy s následnou honičkou v dešti a vynikající katastrofický závěr, zřejmě bych se nedostal ani k třem hvězdám. I když kdo ví, bavil mne totiž i téměř bezpáteřní charakter hlavního hrdiny, těžko říci zda to byl záměr. Nicméně protiválečnému filmu přidával zajímavý rozměr bez jinak obvyklé černobílé pachuti jasně definovaného rozdílu mezi zlem a dobrem. Viděno během Season Challenge tour 2015 ()

zette 

všechny recenze uživatele

To, ze je Hitchcock veden jako jeden z nejlepsich reziseru v historii kinematografie je fakt a ja s nim zcela souhlasim. Jeho tvorba je nadcasova a vetsinou pracoval s vybornym scenarem. Zahranicni dopisovatel neni vyjimkou, bohuzel je dej filmu strasne roztahany a myslim, ze zbytecne. Romanticke lince jsem neveril, zvlast, kdyz si na lodi vzajemne povi, ze se chteji vzit..., pusobi az trapne. Bohuzel se mi nepovedlo se s zadnou postavou ztotoznit, coz na hodnoceni nikdy neprida. Nektere sceny jsou ovsem vynikajici, at uz atmosferou (mlyn v Holandsku), napetim (navsteva kostelni veze) ci technickym zpracovanim (letadlo a nasledna plavba po mori). Chapu, ze byl rok 1940, presto zaverecny proslov k americkemu lidu rozhodl v me nerozvaznosti v hodnoceni a ctvrtou hvezdicku jsem nakonec nepridal. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Klasický Hitchcock z raného období v té nejlepší formě. Popcornově dobrodružná špionská lovestory plná napětí, akce, romantiky a nečekaně skvěle vtipných screwball momentů. Některé obrazy zcela jasně odkazují na budoucí Hitchcockovu tvorbu (např. hlavní hrdina odhalí místo spiknutí, když ale dojede na místo policie, nikdo tu už není a hrdina je přede všemi za hlupáka = Na sever severozápadní linkou). V dramatických momentech naprosto skvělý pohyb kamery v prostoru (mlýn), svižná moderní střihová skladba (atentát na schodech) a dynamická práce s mizanscénou (pád letadla). To vše je pro mě opět důkazem toho, že nebýt Hitchcocka, podoba moderní kinematografie vypadá úplně jinak. 9/10 ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Prijemne svizny dobrodruzny thriller Alfreda Hitchcocka, dokazujici jak (mimojine) vtipnym reziserem mistr byl, misty film pusobi spis jak komedie, byt se to klidne v mziku zmeni na vazno... Pritomna love story je na dnesni pomery trochu naivni, ale roztomila, konspiracni zapletka je pro me rovnez spise usmevna, ale funguje. Americky sverazny novinar dost od rany dostava evropskou misi, navstevuje mirovou konferenci - paradoxne tesne pred valkou, z ktere ma reportovat, jenze vypukne spiknuti jak z ucebnice a chaos, behem nehoz poznava divku sveho srdce, na jeho bedrech pak visi osud planety... :) Film na me pusobi trochu chaoticky, ale jedna se o prijemne vtipnou zalezitost, co urcite neurazi fanousky starych filmu, nektere fanousky A. Hitchcocka mozna i prekvapi... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Skvělý, prostě skvělý, sedlo mi to jako dětská prdelka na nočník, tohle je přesně ten Hitch, kterého mám tak ráda.. Snoubení žánrů naprosto nenásilné, spousta humoru, báječných hlášek, romantika, dobrodružství, napětí, mně nic nechybělo.. Herecký ansámbl velice sympatický, parádně napsané i natočené, příběh amerického novináře v Evropě těsně před vypuknutím války strhující i fascinující, klobouk dolů.. Krásný komentář už dávno přede mnou napsala kolegyně JitkaCardova a vystihla to dokonale.. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (19)

  • Pro účely natáčení filmu bylo v hollywoodských zvukových studiích postaveno několik amsterdamských domů a ulic, včetně tramvají a stokové sítě, kterou odtékal umělý déšť. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchcock po svém příchodu do USA uzavřel dlouhodobou smlouvu s Davidem Selznickem. Ten ale potřeboval peníze na svůj nákladný projekt Jih proti Severu (1939), a tak Hitchcocka za úplatu "vypůjčil" Walteru Wagnerovi, pro nějž Hitchcock zrežíroval tento film. (ČSFD)
  • Role Joan Brodel, herečky uvedené v titulcích jako sestra Joela McCreaho, byla z filmu nakonec vystřižena, takže ji považuje za "neroli". Každopádně ji lze na několik vteřin zahlédnout v pozadí scény, ve které se Johnny Jones (Joel McCrea) před vstupem na palubu lodi loučí s rodinou. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama