Reklama

Reklama

Zpovídám se

  • USA I Confess
Trailer

Obsahy(1)

Otto Kellar a jeho žena Alma pracují jako správce a hospodyně v katolickém kostele v Quebeku. Otto je jednou přistižen při loupeži v domě, kde občas pracuje jako zahradník, a v panice zabije majitele. Jeho svědomí ho donutí se ze zločinu vyzpovídat otci Michaelu Loganovi, který se nedopatřením stane hlavním podezřelým. Zpovědní tajemství však nesmí být vyzrazeno, a tak Logana může zachránit pouze Ottovo znovu se vzpouzející černé svědomí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ďalšie výborné dielo z kolekcie filmov Alfreda Hitchcocka. I Confess je silným príbehom o viere v svoje zásady, o láske a priateľstve, namixovaný do podoby, ktorá ani dnes nestráca nič so svojej sily, alebo pútavosti. Toto bola vždy devíza Hitchcockových filmov. Jednoduchý príbeh, obzvláštnený o mnohé vsuvky, ktoré si s divákom pohrávajú a jeho viera v šťastný koniec spôsobuje silný katarzný moment, ktorý rezonuje ešte dlho po dopozeraní. Tak je tomu aj v tomto prípade. Výborný výkon Montgomeryho Clifta, ktorý ako mlčiaci kňaz, trpiteľsky príjma každú ranu osudu, ktorú mu pripravujú jeho najbližší. Stále verný svojej viere aj presvedčeniu je dohnaný až na pokraj súdnosti, pritom si ale stále drží trpiteľského údelu, Pekná parafráza na samotného Ježíša a zároveň zamyslenie, kto by dokázal vydržať tak dlho, keby sa ocitol na jeho mieste. Tento film možno nie je taký známy ako TIE Hitchcockové filmy, ale fanúšik jeho tvorby tú dostane presne to čo očakáva. Skvelého hrdinu, neprávom odsúdeného, krásnu blondýnku, ľahký humor a napäté finále. Podobne ako Hrôza na javisku sa jedná o malý veľký film, z nezabudnuteľnou atmosférou. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Děj tohohle filmu zněl dost zajímavě už jenom z obsahu a já pevně věřil tomu, že z něj Hitchcock udělá maximum. A ono taky že jo - je to napínavé (hlavně u toho soudu), v obrazech je skryto dost symbolů, má to dobrou kameru a herecké výkony, prostě prvotřídní filmařina a skvělý film jednoho skvělého režiséra. I ten děj to má fakt promyšlený, jenom mi zde poněkud vadila ta romantická linka, ale jinak se mi ten film fakt líbil. 4* ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Poněkud smutným shledávám fakt, že od začátku samého je zcela jasné, jak že se celá zápletka vyvrbí. V mezidobí je divák nucen sledovat kněze, jehož výraz tváře odkazuje na akutní gastralgii, zatímco jeho bývalá milenka se snaží podniknout takové kroky, aby její milý byl zbaven taláru a ona mohla skotačit. 44 % ()

burina 

všechny recenze uživatele

Áno, je pravda, že Hitch má vo svojej filmografii aj lepšie kúsky a pravdepodobne by I Confess zapadlo niekde do priemeru. Dôvodom prečo sa tak nestalo je absolútne dokonalý a presný herecký výkon Montgomeryho Clifta. Pre mňa podstatou nelogické spovedné tajomstvo a s ním spojené konanie je v jeho podaní úplne presvedčivé. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Film, kteremu nemam moc co "hmatatelneho" vytknout, presto se nepresvedcim k vyssimu hodnoceni. Ano, scenar je krystalicky cisty a obsahuje vse, co "I Confess" potrebovalo. Ano, Hitchova rezie je jista, mnohdy nadcasova a kazda scena ma sve misto. Dokonce i herci odvadi presne vykony a ani jednou jsem nezapochyboval, co se snazi sdelit (zvlast Montgomery Clift dostal do otce Logana vsechnu potrebnou klidnou dustojnost, inteligenci a presvedceni jen skrze oci a priskrceny projev na vybornou). Ovsem pocit, ze sleduji zbytecny film, remeslny, ktery postrada kouska vzruchu, jiskru, kvuli ktere bych si ho chtel pripominat, prevladal. __ 3,5* smerem dolu s prihlednutim k tomu, jaky mistr Hitch umel jindy byt. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (9)

  • Hitchcock prohlásil, že byl unešen výkonem Anity Björk ve filmu Fröken Julie (1951), a tak ji chtěl i pro tento svůj film. Björk přijela do Hollywoodu i se svým milencem, spisovatelem Stigem Dagermanem a jejich dcerou. Warner Bros však trval na tom, že dokud se nevezmou, nemůže ve filmu hrát, a tak nakonec roli Ruth Grandfort hrála Anna Baxter. (Kulmon)
  • V originální hře byl kněz oběšen. Tento konec však musel být vystřihnut a nahrazen, aby se autoři snímku vyhnuli hněvu cenzora. (Kulmon)
  • V jedné z prvních verzí scénáře byl Logan (Montgomery Clift) obviněn a ještě předtím, než byla prokázána jeho nevina, se oběsil. Zároveň existovala verze, ve které předtím, než se stal knězem, zplodil nemanželské dítě. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama