Reklama

Reklama

Zmizení staré dámy

  • Velká Británie The Lady Vanishes (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmiznutie istej starej pani guvernantnky počas jazdy trans-európskeho rýchliku zapletie mladú ženu (Margaret Lockwood) do mätúcej spleti intríg. Mysteriózna komédia, nakrútená podľa novely Ethel Lina Whiteovej "The Wheel Spins". (POMO)

Recenze (75)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Jak vypadaly nejlepší popcornové bijáky ve 30. letech? Přesně takhle. Hitchcock nadčasově kombinuje romantickou komedii s mysteriózním thrillerem a po úvodní půlhodině přichází se zápletkou, za kterou by dal i Liam Neeson všechny svoje dcery k unesení. Celý mix navíc dohromady skvěle funguje, film má spád, není hloupý a ústřední dvojici se dá bez jakýchkoliv problémů fandit. Parádní zábava a spolu s The 39 Steps patrně nejlepší britský Hitch. 9/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zmizení staré dámy je opravdu jeden z Hitchcockových majstrštyků. Díky příjemné stopáži nenabízí prostor pro nudu a i navzdory svému stáří je stále napínavý, zábavný a na konci i akční a romantický. Skvělé atmosféře, která je pro Hitchcockovy snímky charakteristická, napomáhá i prostředí, v němž se děj odehrává - vlak nabízí v mnoha filmech možnosti pro parádní příběhy. Sympatické postavy, slušný námět a na svou dobu i výborné zpracování. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Nám se nemůže nic stát, jsme Britové.“ Velice příjemné setkání s britskou filmovou klasikou meziválečné éry, k tomu v režii samotného mistra Hitchcocka, který již tenkrát dokázal v malém komorním prostoru rozehrát „velké věci“. Mám rád tyto filmy s podobně napínavými příběhy a historky zasazenými z velké části během jedné cesty ve vlaku. Pátrání po záhadně zmizené dámě uprostřed dlouhé mašiny rozjeté po kolejích probíhá s patřičnou atmosférou plnou tajemství, napětí a všudypřítomného ruchu, ale současně i s výrazným humorem. Díky těmto ingrediencím se jedná o nestárnoucí kousek, jen možná až příliš stojí na snadno zapamatovatelných nečekaných odhaleních, s jejichž vědomím případná repríza pak již nemusí tolik fungovat. [75%] ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tentokrát spíš zklamání. Nebavila mně první půlhodina v hotelu, pak se příběh přesunul do vlaku a už už to začalo vypadat na obstojný psychothriller s tajemnou zápletkou, ale bohužel z toho nakonec vzešla nepříliš povedená konspirační komedie s nezajímavým romantickým ústředním párem v čele. A závěrečná přestřelka u okna? Na svou dobu možná nářez, ale nyní už ta akční scéna působí hodně úsměvně. Pro mně jeden z těch slabších Hitchcocků. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Roztomilé, zábavné, napínavé, inteligentné. Dôkladná charakterizácia postáv, nabušený dejový vývin a scenáristické postupy, na ktorých sa doteraz zakladajú predlohy thrillerov. Klasické krimi, ktoré vás dokáže zaujať a strhnúť rovnako, ako hocktorý súčasný blockbuster. Nadčasovosť bola ostatne vždy jedným z parametrov geniality Alfreda Hitchcocka. Odporúčam tiež film The 39 Steps, ktorý je námetom veľmi podobný a spracovaním ešte dramatickejší a filmovejší. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (26)

  • Catherine Lacey v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • The New York Times vyhlásili film za najlepší film roku 1938. (Arsenal83)

Reklama

Reklama