Reklama

Reklama

VOD (1)

Mistr napětí vykresluje v tomto psychologickém thrilleru fascinující portrét psychicky narušené ženy a muže, který se ji snaží zachránit. Marnie (Tippi Hedren), notorická zlodějka a lhářka, pracuje jako sekretářka Marka Rutlanda (Sean Connery) a snaží se ho okrást. Mark impulzivně požádá nemocnou krásku o ruku a snaží se dopátrat příčin její posedlosti. Když se vinnou strašné nehody Marnie dostane až na samý okraj smrti, Mark ji v nevyhnutelném šokujícím závěru donutí postavit se čelem svým démonům i minulosti. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (170)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Obsahově nadprůměrné, avšak z hlediska formální stránky se jedná o tuctový film. V první řadě škodí filmu neúčast Grace Kelly, jejíž atraktivita spolu se znamenitým herectvím by prezentovala Marnii na odlišné úrovni, než tomu je v případě Tippi Hedren. Ne, že bych chtěl její projev nějak hanit, ale na mě působí poměrně nesympaticky. Ze scénáře je cítit mimořádná schopnost skloubená se zkušeností a výtvarná stylizace zkvalitňuje vizuální stránku, o čemž mě přesvědčil tento moment. Herrmanova hudba neztrácí ani po tolika letech nic ze svého půvabu a nápaditosti. Závěrečná retrospektiva objasňující minulost hlavní představitelky má za jisté svou sílu, bohužel to je však jediná pasáž, která mi utkvěla v paměti. Přes určitá pozitiva považuji tedy Marnii za snímek ryze průměrný. 70% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Můj zatím nejdelší Hitchcock. Je to dost zajímavě psychologicky natočené. Chvíli trvá, než si na to člověk zvykne. Obsazení se Seanem Connery a Tippi Hedren je taky super. Film nám ukazuje narušenou ženu, o které nevíme vše a snažíme se jí pochopit. Taky tu jde znázorněno, co všechno je muž ochotný udělat pro ženu, kterou miluje, navzdory všem okolnostem. Nakonec se vše vyřeší. Některé věci mě dost překvapily. Opět tu je zajímavá hra s kamerou. "Dejte mi pušku!" ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Možná, že Hitchcock natočil i lepší věci, ale osobně se mi to líbilo (navzdory mé averzi k filmům, jejichž název se nezmohl na nic lepšího, než použít jméno titulní postavy). Byť mě překvapilo, že Tippi Hedren mě zde moc nebrala - a to jsem jí byl v o rok starších Ptácích zcela okouzlen - možná je to proto, že ji zde po mém soudu - navzdory malému hereckému prostoru její postavy - zastínila Diane Baker, která je zde zcela úchvatná (mimochodem obě herečky jsou dosud naživu, což mě svým způsobem fascinuje). Během sledování jsem si mnohokrát uvědomil, jak skvěle je ten film odvyprávěný - v podstatě v každém momentu chce člověk vědět, co se bude dít dál - ta práce s pozorností diváka je zde podle mě prostě výborná, ačkoli ten film paradoxně podle mě vlastně moc napínavý není, a celkem bezproblémově lze předem odtušit, jak to celé dopadne. Každopádně i po těch letech to podle mě stále stojí za vidění, podobně jako je zajímavé si přečíst ve slavné knize rozhovorů Hitchcocka s Truffautem, co si o Marnii myslel sám Hitchcock, který za ústřední téma toho filmu označil fetišistickou lásku Marka ke zlodějce. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Skôr mi to pripadalo, ako keby pán Hitchcock netočil film pre divákov, ale len akúsi jeho režisérsku excesu pre poslucháčov filmovej školy. A je naozaj patrné, že jeho umenie tu nemá chybu. Kamerové, strihové a iné lahôdky, pri ktorých mi ale celkový príbeh predsa len prišiel nevyrovnaný a v mnohých prípadoch aj nudný. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Upřímně, první hodina mě spíš nudila a nějak jsem se do toho nemohl dostat, ale v druhé polovině se podařilo a začalo mě to bavit a asi půl hodiny před koncem jsem byl celkem napětí, takže sláva, i když to zpočátku nevypadalo, nakonec se mi i tenhle film od Hitchcocka líbil. Kamera dobrá, herci hrají dobře. Bylo to fajn, ale na nejlepší Hitchcockova díla to nemá ani náhodou. Ona totiž Marnie obecně je celkem utahaná a na dvě hodiny není ani náhodou. 4* ()

Galerie (141)

Zajímavosti (22)

  • Po filme Vtáci (1963) ide o druhú spoluprácu režiséra Alfreda Hitchcocka s herečkou Tippi Hedren. (ČSFD)

Reklama

Reklama