Reklama

Reklama

Mistr napětí vykresluje v tomto psychologickém thrilleru fascinující portrét psychicky narušené ženy a muže, který se ji snaží zachránit. Marnie (Tippi Hedren), notorická zlodějka a lhářka, pracuje jako sekretářka Marka Rutlanda (Sean Connery) a snaží se ho okrást. Mark impulzivně požádá nemocnou krásku o ruku a snaží se dopátrat příčin její posedlosti. Když se vinnou strašné nehody Marnie dostane až na samý okraj smrti, Mark ji v nevyhnutelném šokujícím závěru donutí postavit se čelem svým démonům i minulosti. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (170)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Sean Freud Connery, ach jo. V originálním zvuku to možná může být průměrný film. Sice nechápu, proč Hitch nerozvedl daleko zajímavější a slibnější námět profesionální zlodějky, která putuje mezi americkými městy, nechává se přijímat na místa písařek, firmu vybílí a pod změněnou identitou pokračuje v krasojízdě, místo nesmyslné hry na psychoanalýzu s nesnesitelně hysterickou krávou reagující na červenou barvu (přidejte si dabing Mahuly Bočanové) a uhlazeným Šónkem, který prostě jen "měl intuici". Dabing TV Nova (1999) je opravdu utrpení, zvláště když víte, že v ČT v roce 1993 vznikl daleko lepší. Tohohle "Hitchcocka" jsem nepobral. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Osobně se u takhle starých filmů trochu bojím, že mě budou nudit, ale jako spousta jiných (třeba vynikající konverzačka Lev v zimě) mě naprosto vyvedl z omylu. Marnie má svoje chyby - není tak dějově sevřená jako jiné Hitchovy filmy, ani není děsivá, a nabízí relativně povrchní pohled na psychická traumata. Ale Hitchcokova režie je naprosto parádní a dokáže diváka hned zaujmout a nepustit po celé dvě hodiny. Film se jmenuje po psychicky narušené Marnie (frigidní kleptomanka s negativním vztahem k mužům), ale její nápadník/manžel Mark je zrovna tak zajímavý. Přiznejme si, není to moc hodný chlap. Marnie vydírá, má sexistické postoje a Marnie znásilní (to, že se ona aktivně nebrání, protože je v šoku, neznamená, že se je ok ji položit na postel a posloužit si). Kdyby ho nehrál charismatický a šarmantní Sean Connery, byl by mnohem víc zavrženíhodný. Mark má zálibu v zoologii a lovu - je to lovec a Marnie je jeho kořist. Zároveň chce ale Marnie opravdu pomoct a miluje jí. Sama Marnie také komentuje jeho "fixaci na ženu, která křičí hrůzou, když se k ní přiblíží". Zkrátka jak Marnie, tak Mark jsou zajímavé a komplexní postavy v dobře natočeném romantickém dramatu/thrilleru. Na svoji dobu byl tenhle film až moc odvážný, to mu ale v mých očích jen přidává body. PS: Zjistěte si něco o Hitchově nezdravé fascinaci Hedrenovou, film pak dostane další rozměr. Mimochodem, Hitch na oné kontroverzní scéně znásilnění trval, i když mu ji první scénárista vymlouval. No, a tak scénárista letěl a byl promtně nahrazen... ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Úvod naznačoval podstatne napínavejší príbeh. Postupne to očakávanie napínavého príbehu akosi opadlo a nebyť Seana Conneryho, tak by som tento film nepotreboval vidieť. Connery má trpezlivosť na rozdávanie. Ja by som tú divnú Marnie nechal v tom bazéne, aj keď uznávam, že jej pohotová odpoveď a obhajoba samovraždy bola výstižná. Záver kde sa z nej behom piatich minút stane opäť normálna žena, je tak trochu smiešny. Marnie, Marnie tá iste mnohým filmový zážitok zmárni...60%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Sladké, ach přesladké, až z toho lze dostat cukrovku. Connery byl fešák, moc hezky se na něj dívá a ještě lépe se poslouchá jeho nádherný sametový hlas. Ale to mi bohužel nestačí k tomu, abych mohla skousnout romantiku všech romantik bez přidané hodnoty humoru. Uvěřit pointě nelze ani v extrémně růžových brýlích zamžených radostí z pohledu na krásného chlapa. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Některé filmy nestárnou nejlíp. A psychologické drama, kde muž vydíráním donutí ženu ke sňatku, protože ho fascinuje jako "případ" ke studiu, je jeden z nich. Co na tom, že je od dětství traumatizovaná (s naprosto pitomým spouštěčem červené barvy na bílé...), je to taky notorická lhářka a zlodějka. Její nezájem o muže a nechuť k sexu je také něco, co musí být napraveno, protože která by se dobrovolně nevrhla do náruče Conneryho misogynního dinosaura? Spíš by stálo za zkoumání, jak sešla ze světa první paní Rutlandová, protože Markova představa o lásce zdá se mi poněkud znepokojující. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (22)

  • Alfred Hitchcock chtěl, aby v Marnie hrála Grace Kelly, která už filmy po svatbě s monackým knížetem netočila. Kelly souhlasila, ale její manžel byl přinucen monackým lidem, který si nepřál, aby Kelly hrála ve filmu chorobnou zlodějku, jí účast zakázat. Grace následně od plánovaného natáčení ustoupila. (Hwaelos)

Reklama

Reklama