Reklama

Reklama

VOD (1)

Mistr napětí vykresluje v tomto psychologickém thrilleru fascinující portrét psychicky narušené ženy a muže, který se ji snaží zachránit. Marnie (Tippi Hedren), notorická zlodějka a lhářka, pracuje jako sekretářka Marka Rutlanda (Sean Connery) a snaží se ho okrást. Mark impulzivně požádá nemocnou krásku o ruku a snaží se dopátrat příčin její posedlosti. Když se vinnou strašné nehody Marnie dostane až na samý okraj smrti, Mark ji v nevyhnutelném šokujícím závěru donutí postavit se čelem svým démonům i minulosti. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (170)

Spike17 

všechny recenze uživatele

Marnie na jednu stranu nemůže zapřít typicky hitchtcockovskou atmosféru, nicméně zaměření se na psychologii postavy se Hitchcockovi nepovedlo vyobrazit tak bravurně, jak to míval ve zvyku. Po technické stránce film v několika scénách viditelně tápe (Hitchovo zatvrzelé používání zadních projekcí) a ty pak působí lehce směšně i ve své době. Je veliká škoda, že se v hlavní roli nepředstavila Grace Kelly, neboť Marnie vyloženě trpí účastí Tippi, jejíž chladná odtažitost je sice účelová, ale s jedním výrazem ve tváři a celkovou aurou herecké nemohoucnosti a nesympatičnosti si k hlavní postavě nelze vybudovat kladný vztah a pochopit tak její jednání. Chápu, proč dobová kritika film nevyzdvihovala do výšin, není k tomu prostě oproti Hitchcockovým předchozím snímkům, žádný zvláštní důvod. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Obsahově nadprůměrné, avšak z hlediska formální stránky se jedná o tuctový film. V první řadě škodí filmu neúčast Grace Kelly, jejíž atraktivita spolu se znamenitým herectvím by prezentovala Marnii na odlišné úrovni, než tomu je v případě Tippi Hedren. Ne, že bych chtěl její projev nějak hanit, ale na mě působí poměrně nesympaticky. Ze scénáře je cítit mimořádná schopnost skloubená se zkušeností a výtvarná stylizace zkvalitňuje vizuální stránku, o čemž mě přesvědčil tento moment. Herrmanova hudba neztrácí ani po tolika letech nic ze svého půvabu a nápaditosti. Závěrečná retrospektiva objasňující minulost hlavní představitelky má za jisté svou sílu, bohužel to je však jediná pasáž, která mi utkvěla v paměti. Přes určitá pozitiva považuji tedy Marnii za snímek ryze průměrný. 70% ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na mňa príliš zdĺhavé, neustále zbytočne pripomínajúce postihnutie mladej ženy. Také dve tri scény úplne zbytočné, pričom byť to o 30 minút kratšie, rozhodne by to malo lepší spád, a človek by neprepadal nude. Zlý film to nie je, téma je ako vždy Hitchcock-ovsky zaujímavá a pútavá, len som to zrejme Ja, čo sa nie vždy dokáže vcítiť do samotného príbehu. Každopádne, aspoň to vysvetlenie v závere stálo zato, a presne zato tá tretia, inak je tento snímok omnoho viac romantickou drámou, než thrillerom. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Sean Freud Connery, ach jo. V originálním zvuku to možná může být průměrný film. Sice nechápu, proč Hitch nerozvedl daleko zajímavější a slibnější námět profesionální zlodějky, která putuje mezi americkými městy, nechává se přijímat na místa písařek, firmu vybílí a pod změněnou identitou pokračuje v krasojízdě, místo nesmyslné hry na psychoanalýzu s nesnesitelně hysterickou krávou reagující na červenou barvu (přidejte si dabing Mahuly Bočanové) a uhlazeným Šónkem, který prostě jen "měl intuici". Dabing TV Nova (1999) je opravdu utrpení, zvláště když víte, že v ČT v roce 1993 vznikl daleko lepší. Tohohle "Hitchcocka" jsem nepobral. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Hitch išiel na istotu a rozhodol sa naservírovať mix Psycho a Vertiga a vyšla z toho takáto slabota. Tippi Hedren je dobrá, len keď má vyčesané vlasy a nehýbe sa, inak je afektovaná aj na svoju dobu. Najväčším problémom je ale scenár a práca s postavami, ktoré sú šablóny bez uveriteľných motivácií. Postava Seana Conneryho je totižto väčší psychopat než Marnie, Hitchcock s tým ale vôbec nepracuje, resp. táto poloha postavy je možnože len nechcený vedľajší produkt. Ale hudba Bernarda Herrmanna je skvelá. Ak by Marnie vraždila, mohlo by z toho byť dobré giallo. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (22)

  • Diana Baker (Lil) měla zakázáno přečíst si scénář, dokud se nerozhodne, zda ve filmu bude hrát. Jediné co věděla, bylo, že se jedná o Hitchcockův film Marnie s Tippi Hedren v hlavní roli. (facojurka)
  • Po filme Vtáci (1963) ide o druhú spoluprácu režiséra Alfreda Hitchcocka s herečkou Tippi Hedren. (ČSFD)
  • Na scénáři původně pracoval Evan Hunter, ten však trval na vynechání kontroverzní scény v lodní kajutě, s čímž však Hitchcock nesouhlasil. Scénář poté dokončil Jay Presson Allen. (filip.novak)

Reklama

Reklama