Reklama

Reklama

Koruna - Série 5

(série)
Trailer 1
Velká Británie, 2022, 8 h 48 min (Minutáž: 48–58 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Scénář:

Peter Morgan

Hudba:

Martin Phipps

Hrají:

Imelda Staunton, Jonathan Pryce, Lesley Manville, Elizabeth Debicki, Dominic West, Khalid Abdalla, Emma Laird Craig, Claudia Harrison, Andrew Havill (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Diana s Charlesem rozpoutají mediální válku a veřejná debata o smyslu monarchie je v plném proudu. Vítejte v 90. letech, kdy Alžběta II. řešila svůj největší problém. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (60)

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trošku jsem u páté řady nechápal ten hejt na údajnou bulvarizaci daných okolností, dle mého si Peter Morgan z pochopitelných důvodů musel vždycky vymýšlet a média se dle mého bouřila jen proto, že jsme se už posunuli do doby, která je nám přece jen bližší a lépe si ji pamatujeme. Jinak ale neztratila Koruna nic ze svého kouzla, nové obsazení mě opět po pár dílech pohltilo a já se nemohl dočkat závěrečné 6. série.. ()

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nepřekvapivě se tato série točí hlavně kolem tehdejších rozvodů v Královské rodině - což je zároveň její síla, zároveň i její prokletí. Téma nepochybně zajímavé, v ultrakonzervativním prostředí takovéto bezprecedentní novinky dobře ilustrují jeho rigidnost a rozchod privilegované vrstvy s realitou, ale i tak je to dost monotematické na deset hodin seriálu. Ne nudné, kvalitní scénáře a vynikající herectví všech zúčastněných to bez problémů zachraňují, ale ne tak dynamické jako předchozí série. Nejvíc tak mezi všem díly vyniká ten který se odehrává úplně mimo dosavadní hlavní postavy - díl který se výhradně soustředí na perfektně zpracovaný "rags to riches" příběh rodiny Al Fayedů. Bohužel ale za celý zbytek série se pak posune už jen minimálně a jeho vyvrcholení, vztah Dodiho s Dianou a jejich smrt, si nechávají až na příští sérii, což zanechá trochu pachuť zbytečně natahované kaše. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V 90. letech neřešila královská rodina zřejmě (podle tvůrců) nic jiného důležitého, než Dianu a skandály v jejím manželství (dobře, ještě vyřazení královské jachty si zasloužilo pozornost daleko mimo moderní realitu usazené panovnice). Možná škoda této monotematičnosti, ovšem stejně dokáže 5. sezóna strhnout – jak standardně nejvyšší řemeslnou jakostí, tak opět dokonalým novým obsazením. Zejména Elizabeth Debicki je neskutečně přesná, její pohled zranitelné laně se mi už nicméně začínal zajídat – což ponejvíce souviselo s úhlem oběti, jakým ublíženou princeznu scénář vykresloval. Navzdory tomu nakonec lépe ze vztahového marasmu vyšel Charles, rozhodný, s vizí a potřebou korunu posunout do nové doby. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Je na tom hrozně vidět, jak ty scenáristické konstrukty s vložkami z ruské historie či britské rozvodovosti zněly skvěle na papíře, ve výsledku ale prostě vůbec nefungují, protože jsou moc ploché a očividné. Asi tomu vážně chybí disciplína urputné baronky Thatcherové, když to najednou musí většinu svých postav ztrapňovat a nechávat třeba Dianu dětinsky hlasovat pro konec monarchie v televizní show. Škoda. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Elizabeth Debicki naprosto dokonalá v roli Diany, rozhodně bych se nedivila, kdyby si odnesla veškeré ceny, protože místy jsem měla pocit, že se dívám na reálnou Dianu. Nicméně tahle série je u mě zatím nejhorší, kdybych mohla, tak hodnotím 3,5. Celkově se mi zdálo, že změnili styl vyprávění a to mi moc nesedlo. Epizody byly zdlouhavější a nudnější a takové o ničem. Chápu, že od Alžběty se to muselo trochu odklonit, protože v téhle sérii vede hlavně vztah mezi Dianou a Charlesem, ale nevím, nebylo to ono. ()

Galerie (136)

Reklama

Reklama