Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (569)

genetique 

všechny recenze uživatele

V titulnej scéne, hneď po úvodných titulkoch vstúpil do obrazu pán Hitchcock vo svojej povestnej miniroličke a už som vedel, že bude dobre. 'North by Northwest' nepatrí k tým snímkom, pri ktorých by ste vzdychali od úžasu. Patrí k tým, pri ktorých tíško sedíte s otvorenou hubou a čumíte a tú majstrovskosť. Vyše hodinu som pozeral na prepracovanisť deja takmer bez žmurknutia oka. Potom prišla na radu romantická zápletka, ktorá film trošku rozhodila, ale v majstrových rukách skončila úspechom aj v thrillerovej atmosfére. Záver na národnom pamätníku Mount Rushmore je veľkolepý, no vo svojej podstate aj dosť obyčajný a naháňačky v aute v projektovom štúdiu sa už vtedy riešili inak. Možno preto trošku opadnutie nadšenia. 85%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Neprávem obviněný muž dokazující svou nevinu - tak omšelé téma. Jenže u Hitche se tak děje s noblesou a humorem (velký podíl na tom má Cary Grant - tehdy mu bylo 55!). Hitch je ve filmu chlapík, co hned po titulcích zmešká autobus. No a nejlepší scéna - koho by to napadlo, je práškovací letadlo. Jo a jeden z hlavních padouchů se jmenuje Vandamm (a o rok později se narodil v Belgii jistý geniální herec). ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Opilý Cary Grant má své kouzlo, ne že ne, a celkově ta noční jízda autem byla velmi estetická, skoro jako z mých snů, stejně jako Martin Landau, ale to už je jiná pohádka. Člověk 21. století také musí mít na mysli Kusturicu a Vincenta Gallo. A potom je nechá spolu hovořit, ale divák tomu nerozumí, protože tam rámusí motor letadla. Hitch je drahoušek. A na konci vlak vjede do tunelu, sprosťák. Když se tak nad tím zamyslím, tak je těžké uvěřit, že je to skoro šedesát let starý film. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Cary Grant je floutek, který následkem několika událostí bojuje o svůj život. Pak ale potká Eve a vše se ještě více zkomplikuje… Jedním slovem nádhera, dvěma slovy Alfred Hitchcock. Věděl jsem, že Alfred není jen režisérem hororů, ale že dokáže natočit takhle skvělý dobrodružný film, to jsem netušil. A najdete tam i (nemalou) špetku zábavy. Tento film bych doporučil každému, kdo chce začít s Hitchcockem, ale nechce horory. P. S. Mám toho nakoukáno poměrně dost, ale přesto v některých ohledech byl film přede mnou, takže i snímek starý přes 60 let vás může překvapit, to se vsaďte. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Vybroušené dialogy, dokonalý styl, nadpozemsky charismatický Grant, hitchcockovská mnohoznačnost a Humor...Nepravý muž na nepravém místě v nepravou dobu-ale v tom Pravém filmu. Ten popis je zoufale chabý, ale okouzlení nelze popsat slovy, protože při přemýšlení nad vzletnými adjektivy mi na rtech bloudí připitoměle zasněný úsměv a ožívají dialogy. Pokud to neuvidíte, bude vaše filmová sbírka chudší o Modrého Mauricia. Hitchcock Number One. TOP 10 movie. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (70)

  • Natáčelo se od 26. srpna do 19. prosince 1958 ve státech USA – Kalifornie, Jižní Dakota, New York a Illinois. (Varan)
  • Vagón představený ve filmu byl vyroben roku 1939 firmou Pullman Standard. Tento typ, "Imperial State", obnášel čtyři dvojlůžková kupé, čtyři jednolůžková a dva salónky. Interiér, který vidíme, je ve skutečnosti studiová scéna vyrobená z překližky. (džanik)
  • Název filmu odkazuje k verši z Shakespearova „Hamleta“: „Blázním jen, když fouká od severoseverozápadu, když vítr věje od jihu, rozeznám kozu od vozu."
    (Kamkon)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama