Reklama

Reklama

Letecký konstruktér Robert Cummings je svědkem nacistického atentátu na továrnu, ve které pracuje. Během výbuchu je zabit Robertův nejlepší přítel a on sám je obviněn ze sabotáže. Aby očistil své jméno, vydává se na neúprosný hon napříč celou zemí, který vyvrcholí v závěrečném souboji na vrcholku sochy Svobody. Hitchcockův první film pouze s americkým obsazením uhání dopředu závratnou rychlostí skrze atmosféru strachu, z níž jde mráz po zádech, a představuje tak hotové mistrovské dílo napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Hitchcockův klasický motiv falešného obvinění, pronásledování a záměny osob. Sabotér má, hlavně v první polovině, až vražedné tempo, některými kritizovaný Robert Cummings je podle mě výborný, záporák Norman Lloyd přímo skvělý a hudba správně nervózní. Navíc se tento černobílý snímek odehrává v opravdu rozmanitých lokacích a vrcholí na Soše svobody. I po letech od poslední projekce, opět kvalitní filmový zážitek. Starý dobrý Hollywood, ten prostě zklamat nemůže. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock nebol spokojný s obsadením v tomto filme, herec Robert Cummings sa podľa neho pre hlavnú úlohu absolútne nehodil, žiaľ presadila si ho do filmu produkčná firmy Universal Pictures a tak o 17 rokov neskôr sa znova vrátil k tejto téme a vytvoril remake s názvom North by Northwest , 1959 (Na sever severozápadnou linkou), ktorý sa formálne aj dramaturgicky priblížil Sabotérovi. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Co asi nejvic kazi dojem z celeho filmu jsou podprahove signaly k podpore maticky Ameriky, kdyz je v tak tezke chvili, jakou je valka nekde za oceanem. Bijte na poplach podvratny nepritel nikdy nespi - jako diverzantske filmiky v letech 50. - 60. tady u nas. Jsou tam ovsem i nezapomenutelne okamziky potycky na sose Svobody ;]] nebo setkani s cirkusovymi umelci. Do jiste miry agitka, ale to je Kral Sumavy taky.... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dobrej filmek. Je vidět, že když Hitch netočil nic přehnaně noirovýho nebo zbytečně dlouhýho, ale jasnej a srozumitelnej film z přímočarým dějem, tak se na to dalo koukat. Tenhle film je od začátku slušně protnutý paranoiou a pocitem neustálého ohrožení. V první půlce navíc jede i velmi slušným tempem pořád kupředu. V půlce druhé to sice místy občas trochu ustrne, ale intenzivní finále to vynahradí. Řadím tenhle film na třetí místo mezi filmy co jsem zatím viděl od Hitche hned za Ptáky a Provaz, takže rozhodně spokojenost.85% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Príbeh cesty krivo obvineného robotníka, núteného neustále sa presúvať z miesta na miesto, unikajúc pred políciou a navyše preukazovať nevinu. Všetko začalo dobromyseľne - zodvihnutím vypadnutej veci z vrecka robotníka a jej následným odovzdaním. Na ceste spoznáva rôzne charaktery. Napínavosť sa nestráca, ani v záverečnej scéne na Soche slobody. Hitchcock z času na čas použil všeobecne známe miesta histórie, či kultúry danej krajiny ako kulisu dramatických scén. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (30)

  • Hitchcock měl fóbii z výšek, už jen při pohledu na člověka na lešení dostával závratě. (Epistemolog)
  • Film sa začal natáčať dva týždne po útoku na Pearl Harbor (7. december 1941) a filmárske práce boli dokončené už vo februári 1942. (Biopler)

Související novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama