Reklama

Reklama

Letecký konstruktér Robert Cummings je svědkem nacistického atentátu na továrnu, ve které pracuje. Během výbuchu je zabit Robertův nejlepší přítel a on sám je obviněn ze sabotáže. Aby očistil své jméno, vydává se na neúprosný hon napříč celou zemí, který vyvrcholí v závěrečném souboji na vrcholku sochy Svobody. Hitchcockův první film pouze s americkým obsazením uhání dopředu závratnou rychlostí skrze atmosféru strachu, z níž jde mráz po zádech, a představuje tak hotové mistrovské dílo napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Vezmeme-li v potaz v kterém roce se film natáčel pochopíme, co tím chtěl režisér naznačit. Po celý film je všudypřítomný opar napětí, ale vyzdvihovaný patriotismus (stéjně jako v jeho dalších filmech válečného období) spíše škodí reputaci, nicméně v dobrém slova smyslu. Původně měl hrát hlavní roli G. Kelly. Alfymu z počátku nešel film zrealizovat, obcházel studia a nakonec prodal námět i služby za 20 000 dolarů Universalu. V jedné scéně Alfy použil fotku S.S.Normandie (lodě, jež v té době shořela za nejasných okolností), ležící po boku v přístavišti v N.Y. Potom vystřihl N. lloyda představujícího Sabotéra, jak se nad tímto obrazem potulně usmívá. Později vyšlo na povrch, že námořnictvo na Universal podalo ¨hromy a blesky¨ kvůli těmto záběrům, protože implicitně poukazovaly na to, že Normandie byla sabotována. Podle Alfyho se však vojáci rozzuřili hlavně proto, že záběry odrážely nedostatek jejich pozornosti při hlídání lodi. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První americké filmy Hitche jsou všechny realizované ve složité době. Bylo nutné se zavděčit novému chlebodárci a uspokojit nové publikum. Přesto Hitch jen dál rozvíjel to, co se už dávno naučil doma. Saboteur není vesměs ničím zvláštní (v porovnání s jinými tendenčními válečnými filmy), ale jsou tu minimálně dvě scény, které stojí za pozornost. První je setkání s freak show (viz. Freaks nebo Freak Show) a druhé je finále, které funguje stejně, jako finále v Blackmailu. Atraktivní prostředí, napětí do poslední chvíle, ale celé to samozřejmě zabije happy end. Navíc jsou to všechno pořád jen variace téhož, viz. The 39 Steps nebo North by Northwest. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

No nečekal jsem že dostanu ještě nějaký dobrý film od Hitche a ejhle. Tohle je pravděpodobně můj třetí nejoblíbenější jeho film. Parádní noirová atmosféra dokonalá hudba a film neustále jde kupředu takže se člověk nenudí. Je pravda že tu je pár hluchých míst ale opravdu jen málo. Líbilo se mi jak film neustále střídá prostředí a u finále jsem ani nedýchal. Doporučuji dokument s Cummingsem který řekne prakticky vše a když vyprávěl o kaskadérovy kterýho hrál na konci tak jsem pomalu nemohl uvěřit. Paráda. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Možná, že je Sabotér opravdu naivní, často nelogický nebo plný klišé, ale mně se líbil na plný počet hvězd, jelikož má zajímavý děj, skvělé herecké obsazení, vždy poutavé prostředí, jež je prosyceno výtečnou atmosférou, objevují se tu charismatické i nesympatické postavy a přítomno je i Hitchcockovo věhlasné napětí. Scény ve vile neměly absolutně žádnou chybu! Závěr na soše Svobody je sice ohlodaný zubem času, avšak je z něj patrné, že v roce 1942 to musel být nervy drásající zážitek. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Žiaľ som sa dočkal nepodarenej Hitchcockovky. Pre americkú propagandu, ktorá bije do očí, nie je ospravedlnenie, že Sabotér bol natočený počas druhej svetovej vojny, keďže v ostatných filmoch z tej doby som to tak nepociťoval. Zároveň je vtipné, že utečencovi v hlavnej úlohe takmer všetci cudzí ľudia pomáhajú, aj keď väčšinou nemajú odkiaľ vedieť, že je nevinný. S takou dávkou ľudskej prezieravosti by nemusela byť nielen vojna, ale ani vláda, čiže by tu nebolo čo propagovať. V opačnom prípade ešte horšie, pretože pomáhať utiecť vinnému, by bolo zlé alebo naivné. Teda nič viac ako šikovne natočená medvedia služba. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (30)

  • Film mal premiéru 22. apríla 1942 vo Washingtone za účasti 80 amerických senátorov a 350 amerických kongresmanov. (Biopler)
  • Film byl natočen během patnácti týdnů. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Související novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama