Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Oficiální obsah od distributora trochu přehání, přestože Hitckcockovy kvality jsou nesporné (hudba, kamera, nasvícení), tenhle film je zpočátku trochu ucouraný a konec se rozhodně nepovedl. Asi nevěděli, jak to vyřešit. Dlouho jsem nevěděl, jestli Oakley je záporák nebo nás Hitchí tahá za fusekli, až přišla garáž a bylo jasno. Kvalitní původní dabing se skvělým Cupákem v hlavní roli filmu dost pomáhá, rozhodně si nekupujte debilní DVD, kde zase koupili nový dabing od Novy (mělo by to být trestné, předabovávat filmy). ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Nevím, jestli je to ode mě úplně fér, ale velká část filmů z předšedesátkovské éry mě irituje svým orchestrálním hudebním doprovodem natolik, že prostě nejsem schopna registrovat žádné jiné další kvality. Což je případ i tohoto filmu, kde jsem nebyla schopna jít s postavami ani s ničím. Snad mě jenom trochu pobavila role matky a jak ji strýček Charlie pěkně vyhuboval za důvěřivost. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Najlepší Hitchcockov film, ktorý on sám označil za svoj najobľúbenejší. Dialektika a princíp zrkadla rozvrstvený na nepríjemný portrét amerického malomeštiactva. Obludný objekt a temný tieň, ktorý vrhá, zrkadlo, postava a jej odraz v ňom. Pod zdravou kôrou prehnité jadro, za maskou nevinnosti hrozivý odkaz a za maskou zla len stvorenie prosté a obyčajné - človek. Krutý čierny humor a morbídna satira, ktorá rozprestiera svoje chápadlá po modelovej americkej rodine. Mesto, vidiek, telegram, vlak, dom. Valčík, láska a smrť. Radostné očakávanie príchodu, zúfalé dúfanie v odchod. Nikdy nie jeden, vždy v páre. Zrkadlo - dvojstranná minca, panna a orol, lož a pravda. Charlie... a Charlie. Príšera, ktorá ma budí zo spánku... Viac možno inokedy, slová mi teraz nevystačujú. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Výstižný obraz maloměšťácké špíny, z níž se vylíhla hrůza jako červi ze starých hadrů. Z chrlivého lůna obyčejné (lidské, příliš lidské) americké rodiny povstane vraždící nenažranec s naivním sebe-obrazem velkého (snad dokonce dandyovského) trestajícího Zla a začne ještě trávící prchat, přičemž magnetizován bezelstným rodinným teplem se vrací do rodného hnízda, které záhy začne také polykat. Uboze a male, drkoce zuby, ze sebe souká hloupé teorie o právu Zla na trest za lidskou nedokonalost (jíž je ovšem sám skvělým příkladem) a bojí se. Okolo tiše bubří středostavovský klid, nestravitelný a přes svou grotesknost zrůdný, a jako hmyz krouží naivní strážci zákona, planoucí "láskou na první pohled", jejímž stínem zákonitě bude košatý rodinný strom s plody až příliš podobnými strýčku Charliemu. Skvěle vystavěné drama pak vrcholí dokonale ironickou poctou nehybnému klidu, líhni toho, co nakonec stráví celý svět. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock označil tento snímek za svůj nejoblíbenější. Víceméně s ním můžu souhlasit. Tedy není nejlepší, ale svou milou atmosférou ospalého městečka, lehkým humorem, zajímavým nápadem i precizním scénářem si mě získal. Někteří kritici ho označili za povrchní, ale s tím nemůžu souhlasit. Naopak mi přijde skvěle vystavěný, zvlášť vztah mezi Charliem a Charlie. Je to náhoda, že se jmenují stejně? A že si chtějí psát ve stejný okamžik, že na sebe myslí ve stejnou chvíli? Je náhoda, že Charlie (on) je padouch, zatímco Charlie (ona) je bezmála anděl? A jak to dopadne v samotném závěru? ()

Galerie (59)

Zajímavosti (26)

  • Majitelé domu, který se ve filmu objevuje, chtěli, aby jejich dům vypadal lépe, a tak jej vymalovali a opravili fasádu. Když to Hitchcock zjistil, nechal budovu opět restaurovat do původní zašlé podoby. (Epistemolog)
  • Filmový debut mladé Edny May Wonacott. (Kulmon)
  • Jméno Charlie je ve filmu vysloveno zhruba 170krát. (Witta)

Reklama

Reklama