Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (452)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Pokud nepočítám, že něco od Cimrmana jsem slyšel na mp3, je tohle mé první setkání s divadlem Járy. Dopadlo skvěle.... Tak končí naše komédie! Zlo prohrává, dobro žije. Jo a ještě něco: Té lípy se nevzdám! UPDATE: Po zhlédnutí většiny Cimrmanů se nebojím říct, že je to zatím nejlepší hra. Geniální a akorát dlouhý seminář a stejně tak geniální i samotná hra. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Další z důkazů, jak špatně zdejší csfd funguje a jaké má fatální nedostatky. Opomenout zařadit mezi zdejší hereckou smetánku plzeňskou legendu Karla Infelda Prácheňského je totiž věc neodpustitelná! Záskok. Možná to není ta úplně nejlepší hra z per mistrů Svěrák-Smoljak, ale řekněte upřímně, kdy se vám poštěstí jít na jednu (konkrétní) hru a dostat jich (za stejnou cenu) hned několik?! (viz „Tu lípu nedám!“, „jedu říkáš?... do kávy?“. Něco mi říká, že ani pánové Jirásek, Mrštíkové..., by proti tomuto „lehce“ netradičnímu výkladu (pojetí) zhola nic nenamítali. U mě (snad až na seminář) bez sebemenších námitek. p.s. označit část (sedícícho vlevo) publika za blbce si může skutečně dovolit snad pouze Z. Svěrák, aby se mu posléze dostalo upřímných úsměvů z řad „osočených“ :-) 93% p.p.s. otázka „na tělo“. Nechtěl byste, mistře (ústavu narychlo upravíme), kdyžtak sleduji ty předvolební (prezidenstké) debaty, i vy kandidovat? Zabily by se tím dvě mouchy jednou ranou. Česká republika by získala do čela skutečnou osobnost, které si můžeme vážit a vy byste alespoň předvedl Cimrmana světu a zapsal ho tak definitivně a nesmazatelně do (světových) dějin. Já vím, on už tam je, ale.....a něco mi říká, že i Láďovi Smoljakovi by tahle myšlenka nebyla proti srsti... ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Super hra, 1 z mých nejoblíbenějších od Cimrmanů. Vzpomínám si, že když jsem poprvé viděl vjíždět na scénu zvědavého invalidu Karáska, dostal jsem neskutečný záchvat smíchu, který mi vydržel až do konce hry. Navíc Svěrák jako "profesionální" herec Karel Infeld Práchenský, dokonalý Brukner jako Vlastička a v neposlední řadě již zmíněný zvědavý invalida Karásek v podání pana Kašpara. "Řekni Rumburk, srabe!". Jasných 5 *. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější hra od cimrmanovců, patrně díky tomu, že naše představení Pasti na myši podle Agathy Christie se díky záskoku při jedné z repríz na konci prvního aktu vykolejilo natolik, že mé pokusy o záchranu předčily i samotného Karáska. Posuďte sami: GILES DAVIS: A co se stalo s paní Stanningovou? SERŽANT TROTTER: /pauza/ Asi taky umřela. MAJOR METCALF: Tedy seržante, já se vám do toho nechci motat, ale není paní Stanningová náhodou ta, která včera zemřela v Culver street 24? SERŽANT TROTTER: /pauza/ Ano... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nádherný kousek Divadla Járy Cimrmana, tak hravý, svěží, bublající a zkvétající. Přednáška se věnuje Cimrmanově divadelnímu spolku Lipany, jejich harcováním, jeho předěláváním známých her, nutnému uvádění Vichru z hor na konci představení a jeho radami pro začínající herce. A když někdo z herců vypadne, či zmizí? O tom je nádherné představení Záskok, aneb nepovedená premiéra divadelní hry Šárka, ve kterém exceluje Karel Infeld Prácheňský (skvělý Zdeněk Svěrák) z Budilova divadelního spolku, který ve hře hostuje a má roli Vavrocha. Ale na roli rozhodně nepřipraven čerpá z her jiných, až příliš často musí na scénu principál společnosti, ve hře zvědavý invalida Karásek (Jan Kašpar), aby se hra alespoň částečně dostala do těch správných linií. Vynikající je též šikovatel Vogeltanz (skvělý Miloň Čepelka), když se při verbování do armády na první pohled zamiluje do dívky Vlasty (dobrý Petr Bruckner). A rozhodně mu nevadí, když se z Vlasty vyklube muž. Láska je zkrátka láska. Pak je tu postava doktora Vypicha (Bořivoj Penc), která se nejvíce snaží nahrávat Prácheňskému a tím zachraňovat hru, leč většinou marně. Neboť tu lípu nedáme, paní kněžno! A poddruh Bárta (Marek Šimon), u kterého je vidět, že Cimrmanovi rady pro začínající herce jsou více než nutné. Příjemně zábavné, zurčivě bizardní a já se smál a smál. A Cimrman? Ten také položil základy k rozhlasovým hrám. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (22)

  • V Českých Budějovicích vzniklo hnutí nazvané podle slavné věty ze hry Záskok – „V Českých Budějovicích by chtěl žít každý“. Hnutí má za cíl zkrášlit život v Budějovicích. (mnaucz)
  • Karel Infled Prácheňský byl herec a skutečný předek Petra Bruknera. (Kulmon)
  • Zdeněk Svěrák považuje hru za nejlepší. (Kulmon)

Reklama

Reklama