Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (453)

xerno 

všechny recenze uživatele

Z této, podle mě nejlepší, Cimrmanovské hry, je těžko vybírat nějakou legrační scénu, poněvadž je jich tam prostě moc! Pro jistotu aby jsem neurazil někoho, že jsem nevybral jeho nejlepší scénku, jsem si vybral Svěrákovu scénu ''Herecké desatero'' z úvodního semináře: 1: Nepij na kuráž, i opilce zahraje lépe ztřízliví. 2: Pamatuj, že na jevišti se většinou jmenuješ jinak, než na v normálním životě. Je dobré znát i jména ostatních figur. 3: Citová hnutí vyjadřuje začítečník raději zády k publiku. Jak smích, tak pláč, vyjadřuje začátečník škubáním ramen. 4: Za předměty házené na jeviště neděkuj ! 5: Po nápovědě neopakuj všechno, některé věty patří kolegům ! 6: Na záchod jdi raději před představením, ať při hře necouráš. 7: Hraješ-li čerta, uvědom si před usednutím, že máš ocas ! 8: Při potlesku na otevřené scéně se neukláněj, patří patrně někomu jinému. 9: Pamatuj, že některé dveře jsou jen namalované. 10: Při hostině na jevišti nejez, vše je gumové ! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sledovať v televízii divadelný záznam býva vždy často brutálna nuda, nie tak ale pri Smoljakovi a Svěrákovi. Napriek tomu mi ich humor v tomto diele príliš nesadol, ale to je spôsobené najmä tým neustálym nepríjemným pocitom, že by som to omnoho radšej sledoval v divadle. Asi najmä tú "rozhlasovú hru". Preto takéto hodnotenie. ()

Reklama

bublajsa 

všechny recenze uživatele

Měla jsem možnost vidět naživo s panem Svěrákem. Pro mě patří tahle hra ze všech her k těm nejlepším. Humorem a gagy prošpikováno v každým detailu, nikde není ani jedno hluchý místo (kde ostatně ano, že) a hlavně famózní výkon pana Svěráka, kterej se/to rozjel vysoko nad rámec scénáře. Neuvěřitelný ... i po tolika letech letech. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Geniální. Dokonce jsem neváhal a za hříšný prachy koupil dárkovou edici všech her. U některých se směju víc, u některých míň. Ale směju se vždycky, vždycky mám dobrou náladu a nevěřícně kroutím hlavou, kde na to chodí. Tolik nápadů, odkazů, parafrází a chytrosti jsem snad nikde jinde neměl tu čest vidět. Moje nejoblíbenější hra. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Jak se daří nebožce, pane doktore?“ Mistra velkých emocí na malé scéně Karla Infelda Prácheňského, trefnou parodii talentovaného herce, je v podání Zdeňka Svěráka radost pozorovat. Nemám námitek proti tomu, že si valnou část představení ukradnul pro sebe, zamrzelo mne jenom zbytečně mnoho vtipů založených na Prácheňského dokonalé nepřipravenosti (později dochází i k nadužívání zprvu geniální postavy „zvědavého invalidy Jirky Karáska“). Vypiplanost rovnoměrně rozložených slovních vtipů je opět obdivuhodná, přednáška (s užitečnými radami pro obzvlášť neschopné herce) dlouhá tak akorát. Nadějné představení zneuznaného velikána českého divadla se tak nakonec přece jen mění ve hru, při níž „nezůstane jedno oko suché“. Nepůjde ovšem o slzy dojetí. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, Infernor ()

Galerie (7)

Zajímavosti (22)

  • Vavroch se jmenoval podle Vávry z Maryši. (Kulmon)
  • Hra měla premiéru 27. března 1994. Jedná se tedy o první hru, která měla premiéru v současném působišti Divadla Járy Cimrmana, a to na Žižkově. Tehdy ještě Divadlo T. G. Masaryka. (mnaucz)
  • I přesto, že se hra hraje ve dvou půlích, tak jako jediná z her DJC je rozdělená na 3 části. Část A („Seminář“), část B („Mistr přijíždí“) a část C (Divadelní hra – „Vlasta“). (mnaucz)

Reklama

Reklama