Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (454)

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Vidím před vraty doktorský sáně a říkám si, že on je u nás doktor. A taky jo!... Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat!" Vynikající Svěrák, který hraje záskok. Divadlo v divadle a Vavroch tomu dává každou chvíli korunu. "...tdám, tdenky, tdumpeta… a dědictví je v pdachu." [Viděno naživo] (78 %) ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Chch, to byla ale taškařice. Zdeněk Svěrák coby Karel Infeld Prácheňský předvedl nejbrilantnější herectví a vyloženě si to užíval. Marek Šimon mezi ostatní herce pěkně zapadl a byl stejně srandovní jak ostatní. "Jakoby tady někdo mluvil." Ale hlavní je tady ten děj - divák často ani netuší, co je ještě scénářem Cimrmana a co je scénářem Svěráka/Smoljaka, takže o vtipné situace není nouze. "Kam se hrabe Bitner, to se nedá srovnat." Také seminář - už klasicky - se poved. Cimrmanův herec Ota Plk je bůh - kam se na něj hrabou hollywoodští velikáni. "Kromě toho skončily i jeho periodicky se opakující měsíční dny nervozity a hysterie." Jedna z jejich nejlepších her. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem nechápal, proč zrovna tenhle Cimrman má 97%, ale jak začala hra, pochopil jsem. Ono totiž je mnohem těžší nacvičit postupně se naprosto kazící hru než klasickou, jelikož přesně vychytat momenty, kdy se mají věci vtipně kazit, mi opravdu nepřijde lehké. Snad jsem to i četl v rozhovoru s nějakým divadelním hercem. Tady se to ale povedlo dokonale a já se bavil skoro tak skvěle, jako u Dobytí severního pólu, které jsem z Cimrmanovek bral jako nepřekonatelný vrchol. A ačkoli kvůli mírně slabšímu semináři (který je ale pořád zdařilejší a v poměru s hrou vyrovnanější než ve spoustě jiných her) nedokážu říct, že by se mu až tak přiblížil, tak i přesto ho beru jako druhý nejlepší a v téhle pozici též nepřekonatelný. A pro to všechno nakonec dám slabou pátou hvězdu, tady opravdu nemám skoro co vytýkat. Šetřil jsem si to správně. Slabých 5* ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Cimrman dramatik nosil na dně své neklidné duše jeden velký sen: DOČKAT SE UVEDENÍ SVÉ VLASTNÍ HRY NA PRKNECH NÁRODNÍHO DIVADLA. On se toho nedožil. Já, 31.12. 1997 ANO!!..... Ano, ZÁSKOK si to zaslouží! Hra klade důraz na HERECKÉ DESATERO Járy Cimrmana (např. Citová hnutí vyjadřuj raději zády k publiku. Jak smích, tak pláč uděláš nejlépe škubáním ramen./ Za předměty házené na jeviště neděkuj./ Po nápovědě neopakuj všechno. Některé věty patří kolegům./ Při potlesku na otevřené scéně se neukláněj. Patří patrně někomu jinému./ Pamatuj, že některé dveře jsou jen namalované. A Z.Svěrák, vlastně jediná vtipná postava - VYNIKAJICÍ !! Neméně dobrej je i úvodní seminář! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) V divadle si sedám zásadně vlevo. 2.) Jsem obdivovatelem absolutního herectví Oty Plka. 3.) Jsem z Českých Budějovic. PŘÍBĚH **** HUMOR ***** ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

PODRUHU BÁRTO, CO SE DĚJE, TY SE SMĚJEŠ? JO TAK, TY PLÁČEŠ! Mám jeden divadelní sen: vidět na vlastní oči, jak Zdeněk Svěrák exceluje v této hře v roli Karla Infelda Prácheňského. Ale protože je to do Prahy daleko a na zájezd s touto dokonalou hrou jsem ještě nenatrefil, musím se zatím spokojit s audiovizuálním záznamem. PS: 23.5.2010 se mi divadelní sen splnil! ;-) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (22)

  • Karel Infled Prácheňský byl herec a skutečný předek Petra Bruknera. (Kulmon)
  • Postava „podruha Bárty“ byla pojmenovaná podle tehdejšího kulisáka Roberta Bárty, který ji později sám začal hrát. (mnaucz)
  • Jedná se o nejstarší záznam z oficiálně natočených na VHS v distribuci Centra českého videa. Vyšel jako první na VHS a také byl pořízen jako první. Původně to měl býti Akt (1997), jenže ten se musel z technických důvodu přetáčeti a vyšel tedy na VHS později. (mnaucz)

Reklama

Reklama