Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (454)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Hra, kde „nezůstane jedno oko suché“. Zdeněk Svěrák ako herecká hviezda Prácheňský. Excelujú však aj páni - Petr Brukner ako Vlastička, Bořivoj Penc ako doktor, Jan Kašpar – ako našepkávač, ale nesmiem zabudnúť na milovaného Miloňa Čepelku ako Vogletanza. HERECKÉ DESATERO Járy Cimrmana, dve z jeho posolstiev budúcim hercom ma už počas seminára presvedčili, že táto hra bude skvost: „Pamatuj, že některé dveře jsou jen namalované“, „Citová hnutí vyjadřuj raději zády k publiku. Jak smích, tak pláč uděláš nejlépe škubáním ramen“. A v závere: "Řřřekni, Rrrumbumburrrk, srrrabe!" "Zabiju učitele Janderu, až do čtvrté třídy jsem obstojně ráčkoval..." ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Geniální, jako od Cimrmanů všechno. Sice to není nejlepší hra, ale myslím, že do TOP 5 by se vešla určitě... Hra ve hře, role zvědavého invalidy, ráčkující Brruknerr a naprosto geniální Svěrák jako Karel Infeld Prácheňský, který až do čtvrté třídy obstojně ráčkoval... Budějovice, neopakujte všechno po nápovědě, tak končí naše komedie, podruhu Bárto. Musím ale říct, že malinko víc se mi líbila ta první (kratší) část, tam je to jedna perla za druhou, hlavně po Svěrákově příchodu... Seminář jsem neviděl celý, ale rozhodně jeden z lepších (10 bodů na konci referátu). 100%, brilantní komedie (zlo prohráává a dobro žije...) ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Jako zanícený cimrmanolog, schopný hodiny a hodiny vyprávět repliky ze všech her krom Českého nebe, se kterým jsem ještě žel neměl tu čest, snad ani nemohu jinak. Mohl bych pár her vyzdvihnout, avšak žádnou bych nedokázal označit za slabší či méně oblíbenou. Stejně ode mne každá dostane "kilo", tak co... 100% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem nechápal, proč zrovna tenhle Cimrman má 97%, ale jak začala hra, pochopil jsem. Ono totiž je mnohem těžší nacvičit postupně se naprosto kazící hru než klasickou, jelikož přesně vychytat momenty, kdy se mají věci vtipně kazit, mi opravdu nepřijde lehké. Snad jsem to i četl v rozhovoru s nějakým divadelním hercem. Tady se to ale povedlo dokonale a já se bavil skoro tak skvěle, jako u Dobytí severního pólu, které jsem z Cimrmanovek bral jako nepřekonatelný vrchol. A ačkoli kvůli mírně slabšímu semináři (který je ale pořád zdařilejší a v poměru s hrou vyrovnanější než ve spoustě jiných her) nedokážu říct, že by se mu až tak přiblížil, tak i přesto ho beru jako druhý nejlepší a v téhle pozici též nepřekonatelný. A pro to všechno nakonec dám slabou pátou hvězdu, tady opravdu nemám skoro co vytýkat. Šetřil jsem si to správně. Slabých 5* ()

bublajsa 

všechny recenze uživatele

Měla jsem možnost vidět naživo s panem Svěrákem. Pro mě patří tahle hra ze všech her k těm nejlepším. Humorem a gagy prošpikováno v každým detailu, nikde není ani jedno hluchý místo (kde ostatně ano, že) a hlavně famózní výkon pana Svěráka, kterej se/to rozjel vysoko nad rámec scénáře. Neuvěřitelný ... i po tolika letech letech. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (22)

  • Zdeněk Svěrák považuje hru za nejlepší. (Kulmon)
  • Autoři uvažovali, že představení pojmenují dle názvu hry „Vlasta“, kterou diváci vidí po přestávce a je i takto dodnes nazývána. Nakonec však zvolili pro představení název Záskok. (mnaucz)
  • Na tomto záznamu se hra „Tma jako v pytli“ namlouvá mimo scénu. V divadle se však normálně sehrává na jevišti. Dokonce je možné po rozsvícení vidět skrčeného Křižíka (Zdeněk Svěrák) u ženy krejčího (Petr Brukner). (mnaucz)

Reklama

Reklama