Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála nepovedených filmů od Hitchocka (tedy předpokládám, že jsou ještě nějaké jiné, dílo mistra se zdráhám urážet), hrozně hloupé nepravděpodobné scény a děj. Ústřední pár Newman + Andrewsová neklape - charizma nic moc, jejich vztahu moc nevěříte, po herecké stránce nuda. Zobrazení NDR/Stasi je strašlivě mimo, třešničkou na dortě je Polka, která chce emigrovat kvůli mizerné kávě a cigaretám. Opravdu hrozné. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Je patrne, ze Hitchcockova zlata era uz byla na ustupu, herecky uz to nebylo uplne ono, zena uz neptrila do klubu uzasnych blondyn jako driv, uz ani Herrmannovy hudby se nedockate, protoze se behem procesu nahravani s Alfredem nepohodli na hudebni podobe a zanru (Hitch a studio chteli vic pop) a ukoncili spolupraci. Stale je to ale kvalitni Hitch tentokrat v evropskem spionaznim stylu s nekolika super scenama (autobusy). Celou dobu to vypadalo, ze se to i na ty 4* dohrabe, cim me ale Cock ke konci vylozene nastval byl neskutecne otravny charakter stare polky, jako minutove cameo ok, ale kdyz film graduje a speje do finale, tak proste neni mozne tam suverene napalit 10 minut scen s nesympatickou babkou, ktera trapci a vsechno zdrzuje, podle me jasny ukaz toho, ze uz to Hitch zacal ztracet. 6/10 ()

Reklama

helianto 

všechny recenze uživatele

Paul Newman. Julie Andrews. Alfred Hitchcock. Na spojení těchto tří jmen jsem se opravdu těšila a očekávala špionážní příběh s pořádnou porcí napětí a s nějakým překvapivým zvratem, jak je u mistra zvykem. Leč nekonalo se. Namísto toho se mi dostalo poklidně plynoucí selanky, ze které mě nedokázala vyrušit ani vražda tajného agenta a dokonce ani obavy o osudy ústřední dvojice se tak nějak nedostavily. Film najednou skončil a já jsem si toho téměř ani nevšimla. Za mě zcela průměrný, zapomenutelný film, na němž nicméně nemohu nedocenit solidní herecké výkony. Season Challenge Tour 2015 – týden s Alfredem Hitchcockem ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Hodně solidní koncert Newmana. Problémy s Hitchem a jeho špionáží mám to že je považuji za strašně pomalý a občas nudnější. Ale nakonec se tenhle film povedl a to napětí tady je opravdu nervydrásající. Ano i tady se vyskytne sem tam nuda a příběh taky není nejlepší, ale luxusní konec a Newman film skvěle zachraňují. Není to lepší než Sabotér ale i tak se jedná o hodně slušnou filmařinu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pro špionážní příběhy ze studené války mám slabost a tenhle musím zařadit k těm nejlepším. Roztržená opona má od začátku do konce spád jako Na sever severozápadní linkou, ačkoliv - pravda - není tak velezábavná, scény na farmě, v autobusu a v divadle jsou obzvlášť vynikající, Paul Newman nakonec hraje zcela po svém, ačkoliv to zpočátku vypadá, že bude (nebo že měl) napodobovat Jamese Stewarta a Julie Andrews mu s přehledem stačí. Škoda, že se Hitchcock rozkmotřil s Bernardem Herrmannem, protože jeho hudba by soudě podle ukázky na DVD byla lepší než ta od Johna Addisona. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Roztržená opona byla inspirována příběhem zběhnutí britských a amerických špionů, kteří přešli na stranu Sovětského svazu, zejména Guye Burgesse a Donalda Macleana. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchock na natáčení vzpomínal se slovy: “Na začátku natáčení mi Paul Newman poslal několikastránkové poznámky s několika návrhy na úpravu své postavy. Vzal jsem si to příliš osobně a považoval jsem to za urážku. Tehdy jsem to ještě nevěděl, ale takové chování se netýkalo pouze mě. Totéž praktikoval i u jiných režisérů.“ [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Postava východoněmeckého vědce, který prozradí tajné záležitosti, týkající se jaderného zbrojení své země, připomíná pana Memoryho z filmu 39 stupňů. Podobně jako Memory je i dr. Lindt (jméno Hitchcockovy oblíbené čokolády) donucen k tomu, aby promluvil, v tomto případě proto,aby opravil své vědecké kolegy, kteří jsou, jak se nakonec ukáže, americkými špiony. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama