Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

nunka 

všechny recenze uživatele

S maximálne prižmúrenými očami sa Hitchov Torn Curtain dá považovať za dobré (aj keď pre mňa podpriemerné)krimi...Prvá polka filmu robí atmosféru, vytvára napätie - to však súčasne devalvuje lacný, nereálny a podivný scenár. Musím uznať, že tentokrát zápletka nula bodov, absolutne sa mi nehodila do politického kontextu. Kombinácia deja a politickej atmosféry vyznieva silene. Niektoré scény sú vydarené (scéna s lopatou a plynovou trúbou), niektoré zbytočné a nedôveryhodné (výstup madam z polska). Pre mňa jedno z najslabších diel. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

obzvlášť vynikajúca je Lila Kedrova čoby ošumelá poľská aristokratka, pohŕdajúca komunizmom a snažiaca sa využiť prítomnosť dvoch Američanov a zbaviť sa okovov totalitného režimu útekom do Spojených štátov... veľmi vtipná, no zároveň aj veľmi smutná rola, pretože stelesňuje nesplnené túžby mnohých "väzňov" východného bloku o slobodnejšom živote... ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je hodně svébytný Hitchcock. Navzdory hodnocení bizarně zábavné. Hitchcockův výlet za železnou oponu nepostrádá napětí, skvělé scény (farma), ale jeho až absurdní pojetí východního Německa, rázovitých figurek (profesor Lindt, Polka), či jakéhosi socialistického tajného hnutí odporu, se bez notného nadhledu neobejde. Místy se až vkrádá myšlenka na typizovanost a'la Bond. Za zmínku určitě stojí, že během práce na na filmu byl propuštěn Hitchcockův dvorní skladatel Bernard Hermann, kterého nahradil John Addison (DVD nabízí jejich přímé srovnání v mnohých scénách). A ještě jedna drobná zajímavost, ve filmu velmi detailně uvidíte skutečnou Bělomorku! Pro ty co nevědí, jsou to oblíbené Vlkovy cigarety v "Jen, počkej!", které se zdánlivě zapalují jakoby od filtru. Nikde jinde jsem se s nimi v akci doposud nesetkal. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Skvelé. Nie je nič nad to, skaziť si pred nedeľným obedom žalúdok! Hitchcock s Paulom Newmanom natočili film, ktorý obsahuje niekoľko gramov pozoruhodného napätia, ale inak si pri ňom väčšina z vás bude rátať vrásky a scény absurdnejšie ako absurdnosť sama. Poňatie NDR? Vtip? Nie, Roztržená opona nie je komédia ani paródia (špionážny thriller) a ani Hitchcock v nej vtipom nerozhadzuje. Iba jednorozmerné, vyslovene čierne alebo biele postavy (obyvatelia NDR), ťažkopádnosť a hlúpe situácie. Ťažko, veľmi ťažko povedať, postavám kraľuje asi tá poľská aristokratka, ktorej za zachcelo poriadnej západnej kávy a cigariet… keď potkne nemeckých polišov, aby Michael a Sarah mohli ujsť, roní slzy a vykrikuje „to sú moji sponzori do USA!!!“ či tak nejak, ehh, nevoľnosť nechutne kulminuje. Tá milá herečka to svojím afektovaným prejavom klincuje tak, že som skoro cítila ako sa mi do hlavy zabíjajú kolíky, tak tak. :( Najhorší zatiaľ videný Hitch. Pozitívum- už ho mám za sebou. Nič horšie- k čomu sa dostanem- už určo nevyprodukoval. :-) ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Prý to byl ve své době docela propadák, na jednu stranu se nedivím, realitu života za Železnou oponou se Hitchovi moc vystihnout nepodařilo, ale na rozdíl od tématicky podobného Topazu tu máme slušnou dávku napínavých scén od zabijačky na farmě až po únik autobusem. Přes všechnu naivitu jsem spokojen. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Hitchcocka lze ve filmu vidět v hotelové hale, kde si hraje s malým dítětem. (Němi)
  • Natáčet se začalo v době, kdy ještě nebyla dokončena finální verze scénáře. Původní scénář se Hitchcockovi nelíbil a musel být několikrát přepracován. (ČSFD)

Reklama

Reklama