Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

mortak 

všechny recenze uživatele

Díky Hitchcockově režii snesitelné dvouhodinové WTF. Scénář je sice neskutečně dementní a soudruzi ze Státních Bezpečností celého východního bloku se při jeho sledování museli prohýbat smíchy. Závěrečná třetina už je spíše nechtěná komedie, zvýrazněna Hitchcokovou snahou křísit napětí z absurdních zápletek typu autobus, či divadlo. Do toho nesympatická Andrews jako zářivý prototyp americké ženy a vlastenky... Holt když si studio dupne, i Mistr musí tancovat dle jejich přání. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

První hodina plná napětí a zvratů mě opravdu brala a zasloužila by si klidně *****, přinejmenším poctivý ****, ale od chvíle, kdy je objasněno chování postav a už víme "na čem jsme", od chvíle, kdy se to dozvídá i hlavní hrdinka, to spadá do nudnýho, lehce debilního thrilleru a já musím dolů, i když jízda autobusem a scéna na farmě byly brilantní momenty a celá první půle taktéž. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Vím, že tenhle Hitchcockův film moc úspěch neměl, ale upřímně, mě se líbil. Pomalý začátek se mi líbil a i přes pár slabých míst mě bavil, no a pak už to začalo být napínavé, obzvlášť od nástupu do autobusu. Vadila mi teda zde ta pasáž s tou polskou hraběnkou, ta tady byla úplně zbytečná a film by se bez ní obešel, pak taky vykreslení obyvatel za železnou oponou nepůsobí přesně a místy až trochu přehnaně (ale zase na druhou stranu, málokterý film v té době ze západu o východě (nebo naopak) nebude působit přehnaně), ale jinak se mi to líbilo a vůbec jsem se u toho nenudil. Silné 4* ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Hodně solidní koncert Newmana. Problémy s Hitchem a jeho špionáží mám to že je považuji za strašně pomalý a občas nudnější. Ale nakonec se tenhle film povedl a to napětí tady je opravdu nervydrásající. Ano i tady se vyskytne sem tam nuda a příběh taky není nejlepší, ale luxusní konec a Newman film skvěle zachraňují. Není to lepší než Sabotér ale i tak se jedná o hodně slušnou filmařinu. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je hodně svébytný Hitchcock. Navzdory hodnocení bizarně zábavné. Hitchcockův výlet za železnou oponu nepostrádá napětí, skvělé scény (farma), ale jeho až absurdní pojetí východního Německa, rázovitých figurek (profesor Lindt, Polka), či jakéhosi socialistického tajného hnutí odporu, se bez notného nadhledu neobejde. Místy se až vkrádá myšlenka na typizovanost a'la Bond. Za zmínku určitě stojí, že během práce na na filmu byl propuštěn Hitchcockův dvorní skladatel Bernard Hermann, kterého nahradil John Addison (DVD nabízí jejich přímé srovnání v mnohých scénách). A ještě jedna drobná zajímavost, ve filmu velmi detailně uvidíte skutečnou Bělomorku! Pro ty co nevědí, jsou to oblíbené Vlkovy cigarety v "Jen, počkej!", které se zdánlivě zapalují jakoby od filtru. Nikde jinde jsem se s nimi v akci doposud nesetkal. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Postava východoněmeckého vědce, který prozradí tajné záležitosti, týkající se jaderného zbrojení své země, připomíná pana Memoryho z filmu 39 stupňů. Podobně jako Memory je i dr. Lindt (jméno Hitchcockovy oblíbené čokolády) donucen k tomu, aby promluvil, v tomto případě proto,aby opravil své vědecké kolegy, kteří jsou, jak se nakonec ukáže, americkými špiony. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • "Myslím si, že film Roztržená opona byl špatně obsazen," řekl Hitchcock. "Měl jsem do něj obsadit hrdinu, který by byl zpívajícím vědcem a který by doprovázel Julii Andrews." [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama