Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je hodně svébytný Hitchcock. Navzdory hodnocení bizarně zábavné. Hitchcockův výlet za železnou oponu nepostrádá napětí, skvělé scény (farma), ale jeho až absurdní pojetí východního Německa, rázovitých figurek (profesor Lindt, Polka), či jakéhosi socialistického tajného hnutí odporu, se bez notného nadhledu neobejde. Místy se až vkrádá myšlenka na typizovanost a'la Bond. Za zmínku určitě stojí, že během práce na na filmu byl propuštěn Hitchcockův dvorní skladatel Bernard Hermann, kterého nahradil John Addison (DVD nabízí jejich přímé srovnání v mnohých scénách). A ještě jedna drobná zajímavost, ve filmu velmi detailně uvidíte skutečnou Bělomorku! Pro ty co nevědí, jsou to oblíbené Vlkovy cigarety v "Jen, počkej!", které se zdánlivě zapalují jakoby od filtru. Nikde jinde jsem se s nimi v akci doposud nesetkal. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Na Hitchcocka slabota a Julii Andrews měli nahradit někým sympatičtějším (což není tak těžké), protože by Vám v ději vůbec nechyběla, kdyby prostě sbalila kufry a vyrazila na západ, jak jí to Paul říkal, přesto, z mého úhlu pohledu, zhýčkaného demokratickým režimem se jedná o zajímavý špionážní thriller (scéna s autobusem je vážně dobrá), i když místy dosti naivní, a navíc.......Paul Newman. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Ten příběh sám o sobě by nebyl vůbec špatnej, ale to by to nesměl natáčet Hitchcock. Teď mě budou zase jeho obdivovatelé chtít ukamenovat, ale podle mě je to jeden z nejpřeceňovanějších režisérů všech dob. Jeho filmy jsou strašně nudný a naivní. A tohle mi teda přišlo naivní i na rok 1966. Film na mě celkově působil dojmem, že je mnohem starší. Jako bonus Hitchcock asi nerad natáčel venku, takže kdykoliv je to jenom trochu možný, tak koukáte na herce, jak někde posedávaj na židlích a za nima běží na plátně nějaká rozmazaná zadní projekce. Jedna hvězda za film a druhá za Paula Newmana... ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečná věc, která mě strašně bavila. Vyjma lehce nezáživného rozjezdu je to celé neuvěřitelně napínavé a skoro jsem u toho ani nedýchal, jak jsem to prožíval. Vadilo mi tam jen pár drobností, z nichž bych asi jmenoval jen Julii Andrews, která mi byla extrémně nesympatická. Paul Newman je naopak zcela dokonalý. Mimořádně příjemné dvě hodiny! ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

obzvlášť vynikajúca je Lila Kedrova čoby ošumelá poľská aristokratka, pohŕdajúca komunizmom a snažiaca sa využiť prítomnosť dvoch Američanov a zbaviť sa okovov totalitného režimu útekom do Spojených štátov... veľmi vtipná, no zároveň aj veľmi smutná rola, pretože stelesňuje nesplnené túžby mnohých "väzňov" východného bloku o slobodnejšom živote... ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Postava východoněmeckého vědce, který prozradí tajné záležitosti, týkající se jaderného zbrojení své země, připomíná pana Memoryho z filmu 39 stupňů. Podobně jako Memory je i dr. Lindt (jméno Hitchcockovy oblíbené čokolády) donucen k tomu, aby promluvil, v tomto případě proto,aby opravil své vědecké kolegy, kteří jsou, jak se nakonec ukáže, americkými špiony. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchcocka lze ve filmu vidět v hotelové hale, kde si hraje s malým dítětem. (Němi)

Reklama

Reklama