Reklama

Reklama

Zahradnictví: Nápadník

  • Česko Zahradnictví: Velké manévry (více)
Trailer

Obsahy(1)

Filmová trilogie Zahradnictví se skládá ze tří samostatných filmů odehrávajících se na pozadí nejdramatičtějších období minulého století a časově předchází oblíbenému snímku Pelíšky (1999). Vypráví o třech rodinách: rodině leteckého radiotelegrafisty, rodině majitele kadeřnického salonu a rodině majitele zahradnictví. Obsáhne 20 let života postav, které musely v těchto pohnutých časech prožít nejlepší léta svých životů. Nápadník se odehrává na konci 50. let a vypráví o rodinných vztazích poznamenaných válkou a komunistickým převratem. S tragikomickým nadhledem vykresluje generační střet mezi předválečnou a poválečnou generací. Nápadník je romantickou komedií o představách rodičů, jak by mělo vypadat štěstí jejich dětí. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Martin741 

všechny recenze uživatele

V podstate sa rozkecal z mna moj oblubeny uzivatel Pierre, ktoreho Ramzeszial este nemam v oblubenych - pretoze sa do 100 -ky proste nevosiel. Reziserska rutina je vyrazenejsia oproti Zahradnictví -Rodinny pritel, pribudlo nudy. Jaxom ale spominal, litanie tu pisat nejdem a vsetko podstatne -aj za mna - vynadril v komentari uzivatel Pierre, jeho komentar vrele odporucam. 30 % ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Z celé trilogie mám pocit, že jsem přišel ke vzdáleným známým na návštěvu, a oni mi bez ladu a skladu začali ukazovat fotoalba jejich rodiny, s komentářem, kdo kde kdy co a jak. Po minutě už si nepamatujete jména, na obrázcích defilují nějaké vám neznámé obličeje, a protože se k nikomu z nich nevztahuje nějaká zajímavější a plnokrevná lidská historka, jež by vám utkvěla v paměti, jsou vám jedno a jen se modlíte, aby ta fotoalba už skončila, protože čaj jste stejně dopili a čajové koláčky ze zoufalství snědli i s dezertním talířkem. Jinak se mi líbí to myšlení zde představených lidí a hrdinů - moje dcera si nevezme žádného burana, nejdřív vysoká, vy taky vystudujete vysokou, abychom byli ti správní hoch über mensch. Což v mnohém poodhaluje i pokroucené myšlení tvůrců. Protože sleduju osudy údajně komunisty strašně týraných rodin, a ony bydlí v prominentních vilách, bytech? To vyprávějte v Bohnicích. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Martin Finger se pustil do něčeho, z čeho by se jiný posral. Udělat ze sebe Jiřího Kodeta. Navíc převzal jeho výbušnou postavu, ve které Kodet nezapomenutelně exceloval. A scenáristé Hulice, divte se. Tenhle herec je docela unikát. Ten chlap totiž tu exhumaci/oživení/reinkarnaci provedl třeskutě. Ach, jaká škoda, že opět haproval střih, najdou se totiž nelogická vyústění i nelogické návaznosti v některých scénách. Filmu to v menší míře škodí. Kodet? To bylo nic oproti tomu, jaké peklo dokáže rozpoutat jeho náhradník. Neskutečný zjeb, kterého budete chtít uškrtit a současně se mu budete smát. To, co dva předchozí díly nezvládaly, je zde servírováno s dokonalou groteskní grácií. Hlášek jak namrdáno. Určitě nejvtipnější ze všech prequelů. Film by už v oblíbenosti mohl jít výš. Zbavil se své zasmušilosti, Finger exceluje, zbytek osazenstva mu zdatně sekunduje. Kdyby Finger nehrál balíka v Hulici, jde o dokonalé závěrečné zakončení "pelíškovské" prequel trilogie. Jenže Finger hraje v tom podřadném nesmyslu, takže jedna půlka hvězdy dolů, druhá půlka za nevyšperkovaný střih. Ovšem vynikající počin. Hřebejk umí! 9/10 ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Z této trilogie je pro mne nejlepší Dezertér. Nápadník je zhruba na úrovni Rodinného přítele. Cholerik Martin Finger jako Jindřich směle konkuruje Jindřichovi v podání Jiřího Kodeta z Pelíšků. Jinak je to trochu otřepané téma o rodičích, kteří nejlépe ví, co je pro jejich děti nejlepší a koho si mají či nemají vzít. Ambice, které tato minisérie měla, jako prequel Pelíšků nebyla naplněna, ale úplný propadák to zase není. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Mě se to docela líbilo! Trochu mne dojalo kolo s předním nosičem na dívku. Pochybuji, že maník by byl s to spáchat (či alespoň zprodukovat) něco podobného, ale co když takové přibližovadlo užívali poslíčci či řemeslníci. Každopádně vézt tak hmotný (byť luzný) předmět na předním kole, je docela nebezpečné až šílené. Za další, nejsem si jist, že tehdy existovaly pneumatiky takových rozměrů, jako ty použité co plavací kruh pro momentálně raněnou dívku. Tatínek byl fakt odpudivý! Viděl jsem v něm pana Kodeta. Nepřehnali to tvůrci s prostořekostí mladší sestry? Tehdy by něco takového bylo na polepšovnu, přinejmenším na hodně krátký řetěz... Jinak myslím nadstandard. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Sabina Remundová (vdova Marie zvaná Mařči) se ve filmu poprvé objevuje až ve 49. minutě a zesnulý rodinný přítel MUDr. Jiří Erben (Ondřej Sokol) se ke konci filmu mihne jen na pár vteřin. (noelcoward73)
  • Anna Fialová (studentka Danuška) při rozhovoru se svou matkou Vilmou Rohnovou (Anna Geislerová) řekne, že její otec, invalidní důchodce Jindřich (Martin Finger), jednou řekl o jednom vztahu: „Dávám vašemu vztahu měsíc, maximálně dva.“ Později sám Jindřich řekne: „Bolševik sice ještě kope, ale už mu dochází dech. Dávám mu dva roky, maximálně tři.“ Jedná se o parafráze na Pelíšky (1999), kde otec Kraus (Jiří Kodet) říká: „My s bráchou dáváme bolševikovi rok, maximálně dva.“ (noelcoward73)
  • Snímek se odehrává na konci padesátých let, ale příslušníci státní bezpečnosti hlídkující před domem Jindřicha Rohna (Martin Finger) sedí v automobilu Škoda Octavia v provedení vyráběném až od roku 1961. Stejně tak poznávací značka AC-01-46 se v padesátých letech vyskytovat nemohla. (Martin_L)

Reklama

Reklama