Reklama

Reklama

Godzilla

  • Československo Probuzená zkáza (více)
Trailer

Obsahy(1)

Japonsko dalo světovému filmu mnoho velikánů, ale žádný z tvůrců ani herců se co do známosti nemůže měřit s padesátimetrovým monstrem celosvětově známým pod poangličtěným jménem Godzilla. Úspěch původního filmu, který držíte v rukou, odstartoval boom filmových monster v Japonsku, jejichž popularita se udržela až dodnes. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

ripo

všechny recenze uživatele

Japonský film o padesátimetrovém pravěkém ještěru, který se vynořil z moře u japonského pobřeží a rozséval strašnou zkázu, byl nesporně inspirován americkými fantastickými filmy, t. zv. "horrors", které s velkou vynalézavostí, ale také velkou dávkou naivnosti, šíří hrůzu před tajemným nepřítelem, příšernými obludami, ve snaze poskytnout divákům chvíle dráždivé hrůzy a strachu. Japonští filmaři, kteří se snažili vyrovnat se americkým kolegům ve vylíčení hrůzných okamžiků, kdy pod nohou příšerné nestvůry se řítí domy, mosty, železnice, chtěli svým filmem říci něco více. Nesmíme zapomínat, že v Japonsku byla shozena první atomová puma, že Japonci poznali na vlastní kůži hrůzu této moderní zbraně. Proto jejich film říká jasně: zanechte pokusů s nástroji smrti, nebo se objeví jiná, třeba ještě strašnější Godzilla, proti níž nebude záchrany pro nikoho. Tento film bude u nás promítán společně s francouzským snímkem „Pařížské noci" jako rozšířený program. Filmový přehled 47/1957 ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Konečne som sa odhodlal pustiť si pôvodný film o godzille. V roku 1954 ho natočil japonský režisér Iširó Honda. Nie som priaznivcom ázijskej kinematografie, ale také kultové dielo ako je "Gojira" som predsa len chcel vidieť. Pozrel som si ho v pôvodnom znení (po japonsky) s českými titulkami. A to bola asi chyba. Príšerne mi vadilo to kvílivé štekanie. Japonština je pre mňa len neznesiteľnou kakofóniou citoslovcí. Trhalo mi to uši. Tento starý, čiernobiely snímok je síce klasika, ale nabudúce keď budem mať chuť vidieť godzillu, siahnem radšej po niektorej hollywoodskej popkornovej verzii. ** ()

Reklama

Deyw

všechny recenze uživatele

z dnesniho hlediska nepochopitelnej film,hodnoceni a neda se na to uz koukat.. :D o to vic me pak mrzi ze ta nova godzila ma 50% a tohle 70+ kdezto tamto je koukatelny zabavny a tohle je uplna blbost na kterou se fakt neda divat.. :D hrozny..ale vymysleli gojiru to zase jo to je jediny co se da uznat :D ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Godzilla vo svojom prvom filme je strašná, zlá, nebezpečná a neskutočne hlúpe ale to neznamená že by bola smiešna naopak Honda si jasne uvedomil že keď sa budú útoky odohrávať v noci bude to menej smiešne ako cez deň pretože priznajme si to je tam vidieť pár motúzikov. Vo svojej podstate to nie je film o oblude ale o tom ako sa japonci vysporiadavali s druhou svetovou vojnou a zhodením atomových bômb na hirošimu a nagasaki. Preto sa tam nachádza aj tá posledná moralistická veta, ktorá potopila tento film na 4*. Aj keď to bolo skôr adresované američanom. Veľmi ma potešila účasť Takashi Shimura, ktorého mám rád ale jeho prejav je tu už akýsi mdlý a nudný. Vo svojej podstate a na ten rok je to skvelá jednohubka s tou správnou atmosférou , ktorá sa nesie v duchu monster filmov, ktoré ako si dovolím tvrdiť naštartoval už King Kong z 1933. Bohužiaľ Godzilla je viacej moralistickejšia ako akčná. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Incredible, unstoppable titan of terror! Přerostlá radioaktivní ještěrka ve své původní verzi sice není tak vymazlená jako moderní americký remake, ale rozhodně má i dneska svůj půvab. První polovina je o příchodu monstra, druhá o snaze se ho zbavit. Triky, zastaralé nezastaralé, jsou obdivuhodné vzhledem k tomu jakým způsobem vznikly a pořád to ještě přes dnešní dokonalé digitální efekty nepůsobí blbým dojmem. Parádní je také hlavní hudební motiv. Kult Godzilly už sice ztratil velkou část svého lesku, ale jeho odkaz hnedtak nezmizí. Filmy jako tenhle nikdy úplně nezestárnou. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (58)

  • Film byl nominován na dvě japonské ceny akademie. Jednu za nejlepší speciální efekty a druhou za nejlepší film. Snímek vyhrál cenu za nejlepší speciální efekty, ale cenu za nejlepší film získal snímek Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). (Spinosaurus)
  • Nápad na tento film sa zrodil v hlave producenta Tomoyuki Tanaku potom, čo bol nútený zrušiť plánovanú indonézsko-japonskú koprodukciu Eiko kage-ni (Behind the Glory), príbeh inšpirovaný skutočnou udalosťou, keď sa japonská rybárska loď dostala do blízkosti miesta testovania amerických nukleárnych zbraní a bola kontaminovaná. (beso74)
  • Haruo Nakajima povedal, že z obleku bol taký spotený, že by potom zo svojho tielka naplnil polovicu vedra. (MerlinPolcic)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Reklama

Reklama