Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 2

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (391)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že objektivitu Michael Moore zahodill spolu s plenou a od té doby si prostě jede (a určitě i nadále pojede) svým stylem. Ale víte co? Je to přehlídka sarkasmu a ironie a to mám rád, i když je to občas přitežené za vlasy. Mně tenhle druh dokumentů vždycky bavil. Co je ten důvod, proč přivřu oči nad celkem zásadními nedostatky? Tak už třeba tolik, kolik takováhle blbina dokáže naštvat lidí a jak se kvůli ní dokáží hádat do krve. Nechápu moc argumenty "Moore mi nutí svůj pohled!". Nutí? Prostě jenom ukáže svůj názor a vy si z něj vyberete, co chcete. Na tohle se musí dívat s nadhledem a nevzhlížet k Bowling jako k modle. Zajímavé to bylo, zábavné to bylo, myšlneku to mělo...líbilo. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Tento film mal poodhaliť tajomný závoj z toho, prečo je v USA také obrovské množtvo vrážd strelnou zbraňou. Neodhalil ho, lebo nik na túto otázku nevedel dať zmysluplnú odpoveď - a vonkon už nie ani Charlton Heston, ktorý je v čele NRA (National Riffle Association) - spoločenstve ľudí, ktorí majú za povinnosť mať doma aspoň jednu strelnú zbraň a ..... nabitú ! Dodatok k ústave USA zaručuje občanom krajiny vlastniť zbraň. Ale zbraňou môže byť aj atómová hlavica .... Má na ňu nárok bežný Američan ?!? ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Nedá se to nazvat normálním dokumentem, Michael Moore si s fakty spíše volně pohrává, ale dělá to velice dobře a i přes lehké manipulování s divákem mu nechává dost prostoru k zamyšlení. Přitom střídá ve filmu spoustu poloh a stylů - chvilku baví, chvilku dojímá, pak zase šokuje a pak třeba zařadí animovanou verzi historie ameriky - tohle je jednoznačně nejzábavnější dokument jaký jsem kdy viděl. I přesto že v poslední třetině už trochu ztrácí síly. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

to je hrozba, ten moore, ale taká tá príjemná hrozba, ihneď som si zamiloval jeho zmysel pre humor, tú jeho bezočivú iróniu a keď sa k tomu pridá aj to, že vie veľmi dobre ČO a AKO chce povedať, tak niet o čom diskutovať - za tento naozaj silný dokument si 5* zaslúži, moja obľúbená pasáž Funy Facts About Kanada, animák (samozrejme) a veľmi príjemné poznanie, že ten Marylin Mansom je celko sympatický a inteligentný človek (na rozdiel od Charltona Hestona) ()

Ant 

všechny recenze uživatele

U Mooreových dokumentů mám vždycky pocit, že na konci vyměkne, místo aby se držel nesmlouvavosti, kterou jsou jeho dokumenty známé. Tady ale vzhledem ke konci s Hestonem bylo vymněknutí potřeba. Na vážné téma tady Moore opět shlíží s nadhledem a snaží se přijít na to, v čem to je, že čím víc mají Američani nastřádaných zbraní, tím víc jsou paranoidní. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (11)

  • Film měl v první verzi šest hodin. (Kulmon)
  • Michael Moore donutil svým konáním společnost K-Mart, aby přestala prodávat střelivo. (vyfuk)
  • O rozhovor s Charlesem Hestonem se Michael Moore pokoušel dva roky, ovšem bez úspěchu. Scéna v Hestonově domě nakonec byla naprosto náhodná - jeden ze členů štábu určil polohu jeho domu podle hvězdné mapy a Moore se tam poté lstí dostal. (Othello)

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama