Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

zette 

všechny recenze uživatele

Podle chovani lze vinika vypatrat jiz na zacatku filmu. Myslim, ze zanr kriminalni a komedialni k sobe moc nepatri a oba se navzajem rusi. Postava kapitana Exnera je pro ceskoslovenske pomery hodne nezvykla ( i pres rok 66 ). Ve filmu hraje neskutecne mnozstvi vybornych hercu. Ackoliv mam ale treba Lipskeho rad, tady mi vubec nesedel, podobne Vranova. Postavy zajimave, namet taky neni spatny, film ma ale dost pomale tempo a je naprosto bez atmosfery. ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočená kriminálka, ve které se docela zajímavě propojují komediální prvky s detektivními. Skvěle vykreslené jsou postavy vědců oplývající jasnými atributy, jakými jsou plnovous, brýle, vytříbená mluva, domýšlivost a disciplinární přesnost. Za zmínku stojí rozhodně i komediálně laděný vztah vyšetřovatele Exnera a studentky Kamily. Korunu celému dílku pak nasazuje Liškova laškovná hudba, která působí někdy velmi temně a drsně a jindy zase vesele a rozverně. Právě toto střídání hudbebních poloh diváka vede a napovídá mu, kdy se odehrává něco vážného a kdy naopak nastává chvilka odlehčení a veselí. No prostě jsem se skvěle bavil a oceňuji film 74% hvězdiček. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Takzvaná nová vlna v šedesátých letech československé kinematografii hodně přála i když je bohužel dnes většina snímků z této doby hanebně zapomenuta. Netýká se to však detektivního žánru, z nichž pochází i tento snímek, natočený na základě literární předlohy autora Václava Erbena, který přinesl do mysli čtenářů detektiva Michala Exnera. První snímek o něm byl pojat velkoryse k různorodosti diváků. Jeho devizou je především zábavnost, takže nějaké vyloženě tajemné, napínavé či dokonce temné scény, jakými se pyšnily snímky s majorem Kalašem, nelze v tomto případě očekávat. Ze snímku ční živost a všudypřítomná veselá nátura v diváckém odpočinkovém kabátě. Zásadovost a kriminalistické metody však na úkor toho nejsou v žádném případě zastíněny. Pevný scénář byl natočen v cinemascopu, což dává o to větší obrazový zážitek. Kapitána Exnera si zahrál Jiří Vala a ne zrovna neomaleně. Naopak. Dodal mu ohromnou lidskost v zájmu svého prostého charakteru obyčejného člověka a zároveň právě onu zásadovost policejní práce. Ano, atmosféricky jsou na snímku šedesátá léta hodně znát, ale není to nic, coby současného diváka odrazovalo. Ryze česká detektivka bez akčních scén a vůbec leckterých vynucených žánrových vymožeností. Filmový příběh, ke kterému se dá i po letech vracet. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Detektivka kombinovaná s prvky komedie, hezky prokreslené postavy i vlastní příběh, na druhou stranu té komedie bylo na můj vkus opravdu trochu příliš. To významně ubíralo příběhu na výstavbě napětí, které by v závěru gradovalo. Film prostě ubíhal, byl příjemný, odpočinkový, ale pro nadšení existují jiná slova. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Psal jsem u filmu Smrt talentovaného ševce, že Jiří Kodet je nejlepší kapitán Exner. Jiří Vala ale rozhodně též není nejhorší. Ovšem Kodet mnohem víc působil dojmem, že je holkař. Poklad byzantského kupce není špatná kriminálka. Ovšem snaha o nadsázku a komediální prvky je více než patrná. Hlavně v některých až bizarních dialozích či hudbě. K mému překvapení to však detektivce neubírá ba právě naopak. Souhrnem je pak třeba dodat, že dohromady se seriálem a ostatními filmy je tento snímek nejlepším ztvárněním jakéhokoli příběhu s Michalem Exnerem. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Houska (Josef Kemr) má vůz Tatra 600 neboli Tatraplan, osobní automobil střední třídy vyráběný v letech 1948 až 1951 firmou Tatra, n. p. a následně do roku 1952 podnikem AZNP Mladá Boleslav. (sator)
  • „To ty štekle,“ říká Housková (Gabriela Vránová), když padá ze schodů. Slovo „štekle“ pochází z německého „Stöckelabsätze“ – vysoké podpatky. (sator)
  • Exner (Jiří Vala) má v kanceláři rozhlasový přijímač Tesla 1009A „Barcarola“ z let 1961–1964 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Doma pak má rozhlasový přijímač Tesla 528A „Rondo II“, jenž se vyráběl v letech 1959/61 v Tesla Praha - Hloubětín, n.p. Jaroslava Holubová (Dana Reimová) má doma televizní přijímač Tesla Lotos 4211U-2, vyráběný v letech 1961–1964. Výrobcem je Tesla Pardubice n.p. Housková (Gabriela Vránová) má v bytě rozhlasový přijímač Tesla 525A „Kvarteto“ z let 1958–1959 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Houska (Josef Kemr) má v bytě rozhlasový přijímač Bezdra Special 47 z let 1946–1949 od firmy Výroba radiofonického zařízení Bezdra Praha. (sator)

Reklama

Reklama