Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

Přemek

všechny recenze uživatele

Nezvykle zdařílý film z dílny řemeslníka Ivo Nováka. Detektivní komedie v pravém slova smyslu, z doby, kdy jedinou skutečnou vtipkující detektivní dvojicí byli pánové Höger a Bek ze série Alibi. Zde se k nim přidružili výteční Vala a Vránová a sekunduje jim Jiří Sovák v roli anarchistického archeologa. Doporučuji! ()

Aidina 

všechny recenze uživatele

Černobílá, komediální detektivka s nastrčenou mrtvolou paní Holubové, o které sice celý film slyšíme, ale téměř ji nevidíme. Něco jako paní Colombová, víme o ní, ale nikdy jsme jí neviděli. Role kapitána Exnera v podání J. Valy mi moc nesedí, bližší mi byl pan Kodet, který lépe splňoval literární předlohu kapitána EXnera. Film velmi posílila role pana Soudka, kterou skvělě zahrál pan Sovák. Nezapomenutelné jsou jeho bonmoty a komentáře. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Exner je určitě největším a nejcharismatičtějším vyšetřovatelem v pravda poněkud tristní konkurenci ostatních českých kolegů. Exnergirl v podání Gabriely Vránové se taky celkem povedla. Škoda jen, že padouch se dal odhalit hned na začátku, protože to s postranními pohledy, odměřeným jednáním a módním doplňkem na nose, který se v socialismu moc nenosil, fakt přehnal. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tahle odpočinková komediálně laděná detektivka s originální a svérázně napsanou postavou kapitánem Exnerem (Jiří Vala) mě celkem chytla. Spousta vtipných scén i trochu napětí, a to hned od začátku až dokonce. Spousta výborných českých herců zvučných jmen, dobrá režie, pěkná Liškova hudba i samotná pointa. Film byl natočen podle románu od Václava Erbena, kteří si tenkrát rychle získaly širokou čtenářskou základnu.O trochu lepší než Smrt talentovaného ševce (1982) v hlavní roli s Jiřím Kodetem. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Takzvaná nová vlna v šedesátých letech československé kinematografii hodně přála i když je bohužel dnes většina snímků z této doby hanebně zapomenuta. Netýká se to však detektivního žánru, z nichž pochází i tento snímek, natočený na základě literární předlohy autora Václava Erbena, který přinesl do mysli čtenářů detektiva Michala Exnera. První snímek o něm byl pojat velkoryse k různorodosti diváků. Jeho devizou je především zábavnost, takže nějaké vyloženě tajemné, napínavé či dokonce temné scény, jakými se pyšnily snímky s majorem Kalašem, nelze v tomto případě očekávat. Ze snímku ční živost a všudypřítomná veselá nátura v diváckém odpočinkovém kabátě. Zásadovost a kriminalistické metody však na úkor toho nejsou v žádném případě zastíněny. Pevný scénář byl natočen v cinemascopu, což dává o to větší obrazový zážitek. Kapitána Exnera si zahrál Jiří Vala a ne zrovna neomaleně. Naopak. Dodal mu ohromnou lidskost v zájmu svého prostého charakteru obyčejného člověka a zároveň právě onu zásadovost policejní práce. Ano, atmosféricky jsou na snímku šedesátá léta hodně znát, ale není to nic, coby současného diváka odrazovalo. Ryze česká detektivka bez akčních scén a vůbec leckterých vynucených žánrových vymožeností. Filmový příběh, ke kterému se dá i po letech vracet. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Kaple se nachází na zámku Roztěž u Kutné Hory. (sator)
  • Smaltovaná kuchyňská linka v bytě Holubové (Dana Reimová) má název Norma a vyráběla je smaltovna ve Frýdlantu nad Ostravicí od 50. let až do 90. let 20. století. (sator)
  • Exner (Jiří Vala) bydlí na adrese Malá Štěpánská 2032/6 v Praze na Novém Městě. Houska (Josef Kemr) bydlí na adrese Jos. Janouše 404 v Doksech. (sator)

Reklama

Reklama