Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

Lupes 

všechny recenze uživatele

Kriminálka je to mizerná, ale atmosféra let šedesátých povyšuje tento počin do vyšších pater. Hravost, nadsázka, vtip i lehkost se snoubí s tímto snímkem; to vše nejvíce vynikne ve srovnání s dalšími normalizačními pokusy o ztvárnění Erbenových předloh. Nicméně, pokud nepatříte k obdivovatelům "zlatých šedesátých", může vás i tento film nudit či provokovat svým surrealismem. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Erbenovy detektivky s Exnerem se vyznačovaly zvláštní, osvěžující pokleslostí, ve své době u nás ojedinělou. Erben volí efektní zápletky a Exnerovy metody jsou dvojnásob vybájené, vezmeme-li v úvahu, že měl být příslušníkem Veřejné bezpečnosti. Podskalského scénář podtrhl humorné aspekty příběhu a pobaví i pár docela odvážných hlášek. ()

Reklama

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Připomíná mi to filmy, kdy nějaké dítě vyřeší zapeklitý kriminální případ nebo vědecký problém. Není to sice až tak debilní (a Gabriela Vránová má k dítěti i k debilitě celkem daleko), ale takovému naivnímu příbehu lze velmi těžko věřit. Samotný případ je celkem v pořádku, taková tuctová detektivka, která nenadchne ani neurazí. Veškeré humorné situace má na svědomí Gabriela Vránová a její "soužití" Jiřím Valou, alias kapitánem Exnerem. Rozuzlení mi začalo být jasné už celkem dlouho před koncem. Mít to lepší scénář, nezlobil bych se. 60% ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Český Mastroianni Vala (intelekt, skvěle střižený oblek, temná košile a světlá kravata, sluneční brýle, šarm na krájení) v bugatce? Černobílá noir detektivka s žertovnými prvky made in Czechoslovakia? Herecká první liga ve filmu, který není debilní? Galerie dobového designu? Hudba Zdeňka Lišky? Ano! Ach, filmový bože, ano! Kdeže jste, šedesátá léta? Scéna? Vránová v černém roláku (oho!) unesena Tatraplánem po předchozí fackovačce. Nebo Řehoř s Pentaconem Six. Nebo Lohniský v dramatickém saku s ďábelským kloboučkem v šetsettrojce. Prachař a jeho brýle. Lipský s patkou a flastrem na čele (černé polo pod sakem, no to mě podrž!). Počítače. Volhy. Půllitry! Cokoliv. "Vemem to hopem"! Kafe!!! Frťánky!!!! Jo a ještě něco. Všimněme si, jak Exnerův šarm a elegance kontrastují s burantsvím a zupáckými manýry kriminalistů z českých detektivek let 70. a 80. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nebýt hereckého ansámblu, který se tady sešel, neštěkl by dnes po Pokladu byzantského kupce nejspíš ani pes, nicméně právě díky všem zúčastněným se z nepříliš nápadité kriminálky stala příjemná podívaná odlehčená humorem a podpořená Liškovou tradičně senzační hudbou. Kromě Jiřího Sováka s vousy, opilého Lubomíra Lipského s oběma rukama v sádře a nezvykle praštěného Josefa Kemra je tu k vidění také vcelku bizarní mordparta - Jiří Vala, Jan Libíček, Václav Lohniský. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • „To ty štekle,“ říká Housková (Gabriela Vránová), když padá ze schodů. Slovo „štekle“ pochází z německého „Stöckelabsätze“ – vysoké podpatky. (sator)
  • Jaroslav Válek, který zde hraje policistu, roli odehrál stejně jako svou stylizovanou postavu, které se říkalo Smutný muž. S touto stylizací robotického muže bez emocí vystupoval po estrádách a v televizi. (sator)
  • Při výpočtech shody otce a syna je použit sovětský počítač Ural 2, vyráběný od roku 1959. (tomas.sulc.7)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno