Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Není divu, že Vám připadá povědomá. Vypadla totiž z kufru Vašeho auta." V mladší době kamenný se vyznám skoro stejně dobře jako kpt. Exner, takže o pokladu toho Benátskýho nebo kdovíjakýho kupce vím skoro všechno. Tedy že neexistuje a přesto ho někdo ukradl. V tom je zápletka zajímavá. Svět archeologů, antropologů a dalších vědátorů je mi poněkud vzdálen, ale celkem rád jsem do něj nakoukl. A postavy to byly skvělý. Zejména pan Houska řádil jak utrženej vagón, ozbrojenej Dr. Soudek vypouštěl parádní bonmoty a závěrečný zkušební přehrávání manželskýho stavu Exnera s Kamilou bylo dokonalý. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Poklad byzantského kupce je poctivá detektivka, ovšem zpestřená úpornou snahou o vtipnost celého díla. A tak nám tvůrci naservírují Gabrielu Vránovou v roli ztřeštěné studentky, která dostává klidného detektiva občas do varu. Místy ta snaha o vtipnost až překáží, ale vcleku vše drží pohromadě jak má. Kolektiv vyšetřovaných pánů profesorů z univerzity je vskutku povedený, a že ženy nelze podceňovat se dozvíme v samém závěru...70% ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nejen díky skvělému obsazení, ale i pro jedinečnou atmosféru, současně napínavou i uvolněnou (zvláště účinkem skvělé Liškovy hudby), nesporně nejzdařilejší adaptace prózy Václava Erbena. Jakkoliv se zločin neztrácí ani na okamžik z perspektivy vyprávění, vše, co se na něm podílí nebo jej zkoumá, se soustavně distancuje a karikuje. Jakkoliv by se mohlo zdát, že vyšetřovatel v bezchybném podání Jiřího Valy od jeho ohniska častěji odhlíží a nedoceňuje jeho vážnost, když se například neotřele dvoří studentce Uměleckoprůmyslové školy Kamile, již ztvárnila (jako svou životní roli) Gabriela Vránová, vzdaluje se mu jen naoko. A sebezáchovně, protože dotek pravdivého a životodárného stvoření jej spontánně vyvádí z víru přetvářek, v němž aby upřímnosti pohledal, a spolu s jeho obdivuhodnou sebeironií mu pomáhá udržet se na správné straně a nepropadnout malomyslnosti. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pro mne docela zklamání. Je znát, že se to snažilo být odlehčeným filmem, ale kvalit pozdějšího Ševce to nedosahuje. Vala i Vránová jsou sympatičtí, stejně tak třeba Sovák, ale ostatní nemožně přehrávají, včetně Šmerala, který se snaží být démonický i směšný současně, což tady nějak nefunguje. Lipský hraje svůj komediální standard, Řehoř nemá moc šancí se projevit, a tak za zmínku ještě stojí svérázná postava v podání pana Kemra. Ani kamera moc nekouzlí, třeba ten úvodní záběr zcela nevyužívá celé panorama Prahy, jak by mohl (třeba hned úvodní záběr má ze třetiny pohled na kus střechy a za ní nějaké komunistické baráky). Ani z archeologického místa jsme toho příliš neviděli. Celé se to snaží být rozverné, ale n to je zde málo vtipů - když to srovnám s pozdějšími Aférami mé ženy, kde je za deset minut tolik hlášek, co tady snad ani za celý film, je to tristní. Pro mne takové rozvleklé a vtipů málo. Přitom mi přijde, že hodně věcí bylo vystřiženo, u pár scén jsou odkazy na něco nebo na dialogy, které chybí. Samotná vražda a krádež jsou v Erbenově duchu, tedy vlastně nezajímavé a nudné. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem že si trochu spravím chuť po Smrti talentovaného ševce, ale nakonec jsem vážně pošilhával po dvouhvězdičkovém hodnocení. Bylo by to k filmu hodně kruté, jenže Poklad byzantského kupce nefunguje ani jako kriminálka, ani jako komedie. Humor je suchý jak vítr nad pouští a o nějakém pátrání se pořádně nedá mluvit. Dojem zachraňují jen vynikající vedlejší role. Jiří Sovák se udělal téměř hlavní postavou a na úsečného Josefa Kemra asi jen tak nezapomenu. Samotný Exner jimi byl úplně uhlušen a upozaděn. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Houska (Josef Kemr) má vůz Tatra 600 neboli Tatraplan, osobní automobil střední třídy vyráběný v letech 1948 až 1951 firmou Tatra, n. p. a následně do roku 1952 podnikem AZNP Mladá Boleslav. (sator)
  • Objekt archeologického naleziště je stále zachován v původním stavu v obci Bylany na Kutnohorsku. Na vchodu do objektu stále visí původní cedule „Archeologický výzkum“, na které byl nápis pro film upraven na „Běloves“. (Standik24)
  • Natáčelo se v obci Miškovice a na zámku Roztěž. (nylo)

Reklama

Reklama