Reklama

Reklama

Hrdinové ohně

  • USA Only the Brave (více)
Trailer 3

Film Hrdinové ohně, natočený na motivy skutečné události, vypráví hrdinský příběh provinčního hasičského sboru, který se díky naději, odhodlání a obětavosti svých členů stal jedním z nejelitnějších hasičských týmů ve Spojených státech. Jejich nesmírná odvaha a jedinečné spojenectví vyvstane ve chvíli, kdy bojují proti katastrofálnímu požáru, který ohrožuje vše, co je jim blízké. (Magic Box)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (422)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Fight Fire With Fire. Tak takhle se vzdává hold nefalšovaným hrdinům. Ne že jejich činy nafouknete a přepálíte do nerealistických božích zásahů shůry, ne tak že jejich vlastnosti zbavíte byť jen náznaku vad charakteru, ne tak že pro samý patos, vlající vlajky a vzletné proslovy není prostor na nic jiného. Naopak, většinu stopáže věnujete postavám, vztahům mezi nimi a jejich nedostatkům i vadám; prostě boji se sebou samými. Důsledkem je, že tím jak jsou napsané (a zahrané!) přirostou k srdci a v závěrečném (doslova i do písmene) infernu si hnedle můžete dovolit naředit jinak sympaticky realistický přístup k látce i neznatelnou trochou toho patosu a... A projde vám to, jelikož to rázem má nebývale upřímný emocionální dopad (navzdory tomu, že od počátku víte k čemu to neodvratně směřuje) jako žádný jiný katastrofický snímek blahé paměti. Nemluvě o celkovém režijním podání. Od Kosinského se sice promyšlený a působivý audiovizuál (majestátní požáry tu mají až vyloženě hypnotický rozměr) dal očekávat, tentokrát se k tomu však přidal i scénář, který zdánlivě jasnou lacině oslavnou žánrovku dokázal povýšit v poctivé pomalu budované drama stavící na postavách. Nenechá vás to chladnými. Což navzdory ožehavému tématu není u podobného typu snímků ani zdaleka samozřejmostí. PS: Pokud vás to zaujalo, tak doporučím dokumentární minisérii Fire Chasers. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle mě bavilo. Kosinski naservíroval příběh, ve kterém sice oheň a jeho hašení hrají dost výraznou roli, ale víc než na efekty se soustředil na linky obou hlavních postav, tedy nestora požárnického sboru a hasičského nováčka. Ono je sice pravda, že obě tyto linie jsou tak trochu klišé, ale v celkovém kontextu to zase tolik nebije do očí. Kor když Teller s Brolinem hrají jak o život. Sympatické jsou i vedlejší postavy a mě osobně potěšila přítomnost mé oblíbenkyně Jennifer Connelly. Jinak na nějaké vizuální pyromanské orgie zapomeňte. Film se snaží práci požárníků podat tak, jak asi skutečně vypadá, ale mě to bavilo o to víc a o to víc byl silnější i závěrečný dopad. Skvělá pocta pro The Granite Mountain Hotshots a zároveň poklona všem hasičům. 90% ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Klasicky Kosinski. Dokonala technicka stranka, ale po dejovej stranke to pôsobi casto sterilne. Jedina linia, ktora poriadne funguje po emocionalnej stranke je ta o napravenom fetakovi Tellerovi. Je to taky standardny pribeh o napravenom luzrovi. Lenze ostatne linie su na tom o dost slabsie a finale, ktore asi malo byt velkym dojakom ma nechalo uplne chladnym. Ohnivych scen sa tu prilis vela nedockame. Film sa viac venuje postavam a ich zazemiu v klasickom americkom style, cize je kladeny velky dôraz na vyzdvihovanie tazkej prace obycajnych amikov. Nastastie to nepôsobi otravne a celkom to funguje. Rozhodne lepsie ako v nedavnom filme Life on the Line, ktory sa pre zmenu zaoberal opravarmi elektrickych vedeni. Dost velkym problemom je prestrelena stopaz. Bud by to chcelo o polhodinu skratit, alebo poriadne rozviest do serialu. Takze za jedno pozretie tento oldschoolovo chlapsky film stoji. P.S. Trochu vtipne mi pripadalo vyzdvihovanie Brolinovej postavy. Od zaciatku bolo jasne, ze je len otazkou casu, kedy to kvôli jeho netradicnym rieseniam niekto odskace. Snad pocet zachranenych ludi pocas jeho kariery bol väcsi ako pocet poziarnikov, ktori kvôli nemu chcipli. 6/10. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

O grilovaných jen dobře, avšak tryzna za Sbor dobrovolných hasičů Marlborolandu by se určitě s heterosexuálními scénáristy v zádech dala zmáknout akčně, zábavně, vkusně a bez ruptur konečníku, a ne jako pateticky telenovelizované maskulinní pošššťuchování müžných, do pül pasu svlečených, perfektně depilovaných, no prostě mačččo ültrasprávňáckých pyjonýrů, jejichž jediným životním posláním je za každou cenu hasit, ať už hoří, nebo ne, jen sem tam proložené unylými a nic moc udělanými veselými historkami z hašení. Holt být lesní lopata u Požíračů horkých psů, to není jen tak. To jeden musí být minimálně přenádherný, osvalený a sveřepě angažovaný doktorand astrofyziky s postgraduálem z etiky, rétoriky a dokonalých mezilidských vztahů, takže rozhodně žádné „What had you hotshots (Tzarya fingers in cunt) / what had you been doing / that you our little brew… brew… brew… brew… brewery / left burn to ruin …“ jako všude jinde! Pozn. překladatele: © verbal 2018. Všechna tráva vyzrazena. Pokud si to nějaký uvědomělý přesličný anglosaský hasič byť jen zanotuje na hajzlu, je povinen navalit tantiémy ve výši 50$ za sloku na můj účet, jinak mu zarazím do prdele OSU. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Netrúfam si tvrdiť, že existoval aj menej riskantný spôsob, ako vzdorovať požiaru, ktorý už odrezal únikovú cestu. Bez problémov budem tvrdiť, že práca profesionálnych hasičov špecializujúcich sa na lesné požiare je neskutočne náročná a nebezpečná. Preto film o skutočnej udalosti z roku 2013 mal všetky predpoklady byť vynikajúci. Bol by vynikajúci aj s tými chlapáckymi prejavmi a dialógmi, lebo takí asi americkí hasiči sú. Najväčšiu výhradu mám k proporciám. Je dobré venovať sa aj negatívnym dôsledkom rizikového zamestnania na rodinný život, ale nemalo by to trvať tri štvrtiny filmu. Iba málo divákov má presnejšiu predstavu o záludnostiach, ktoré sprevádzajú lesné požiare. Tam bola oblasť, ktorej sa mal režisér venovať. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (14)

  • Nejmladší hasič měl 21 let a nejstarší hasič 43 let. (ARI50)
  • Při požáru bylo zničeno 127 budov a oheň vypálil 8400 hektarů území. (ARI50)
  • Tetování na ruce Erica Marshe (Josh Brolin) je logo/maskot firmy Thrush Exhaust - amerického výrobce výfuků. (Dr Lizal)

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama