Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (Cinemart)

(více)

Videa (10)

Trailer 3

Recenze (961)

Hild 

všechny recenze uživatele

Jak už tady jistě řada přede mnou napsala, taková pohádka pro dospělé. Řekla bych, že v jistém momentě je film docela odvážný, pro někoho možná až moc (například jedna slečna vedle mě v kině bylo z jednoho momentu vyloženě znechucená), jenže ono na konci tak všechno do sebe hezky zapadne, že se nešlo nepousmát. Kouzelná atmosféra, díky které zcela zapomenete na jednoduchý a předvídatelný děj. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Krásné filmové pohlazení, které potěšilo jak nádherně odvyprávěným sci-fi příběhem z dob, kdy nebylo potřeba zahlcovat diváka efekty, tak i kreativním stylistickým rukopisem, který zvládá příběh nenásilně upgradovat na dnešní divácké požadavky. Sice slabé emoce a trochu přeplácaný scénář, ale výborní herci a špičková režie odkazující k filmovým vzorcům padesátých let.. Více zde ()

Reklama

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Tak to je fakt hnus? To jako fakt museli natočit film, jak uklízečka šuká s příšerou? To už mohli rovnou natočit film, jak šuká s hrochem! Na druhou stranu, chápu, že pokud chtěli do hlavní role obsadit herečku Sally Hawkins, museli ji jako milence obsadit chlapa v masce mloka, protože o takovou šeredu by nikdo nechtěl ani opřít kolo! Dávám 20% mé oblíbené černošské herečce Octavii Spencer. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Krucinál, pointu jsem uhádla při prvním záběru na krk hlavní hrdinky, ale stejně jsem na konci plakala. Nicméně platí, že Crimson Peak mě zaujal víc a na hvězdné kvality Faunova labyrintu to ani nedohlédne. S Crimson Peak to ale má rozhodně společný takový ten pocit, že celek má nakročeno k tomu být vynikající, ale v každé scéně a v celém tónu zůstává podivná chuť nevyváženosti, nejasnosti a skokovosti a slepých ramen vyprávění, že je ve výsledku lze označit maximálně za dobré, jestli chápete, co tím myslím. Celkem by mě zajímalo, jak se právníci dívají na to, že tady Doug Jones de facto hraje realistickou verzi svojí postavy z Hellboye, smajlík smajlík. Michael Shannon je pěkné monstrum, ale domnívám se, že už jsem ho viděla v jiných filmech využitého s větší finesou. Octavia Spencer začíná být moje oblíbená herečka. Někdo už konečně zakažte Alexadru Desplatovi psát ty uvzdychané soundtracky. Kolem a kolem je to ale taková divná outsiderská pohádka a takových se musím vždycky zastat. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Uprostred obdobia studenej vojny sa v americkom výskumnom centre začne experiment s obojživelným živočíchom, akého svet ešte nevidel. Osamelá Elisa (Sally Hawkins), ktorá v centre pracuje ako upratovačka, je jednou z mála osôb, ktoré majú k tomuto monštru prístup. Keď s ním príde do kontaktu, zisťuje, že tento tvor nie je až taký nebezpečný, za akého je považovaný a začína si s ním čoraz viac rozumieť. - Guillermo del Toro je výnimočný režisér. Dokáže do každého projektu, na ktorom sa podiela, vniesť tolko fantázie a dobrej nálady, že to je až neuveritelné. A v tomto prípade ma velmi milo prekvapil aj mierou brutality, pretože som neočakával nič a dostal som viacero nepríjemne krvavých scén. Vizuálne je všetko špičkové, rovnako ako kulisy, ktoré Vás prenesú do časov, ktoré ste nikdy na vlastnej koži nezažili. Počas studenej vojny v USA vybudoval Joseph McCarthy riadne napätie a tu to je cítiť na každom kroku. Herci zahrali úlohy presvedčivo a pán del Toro dokáže vytvoriť surových a bezcitných záporákov ako nikto iný. Velký rešpekt si zaslúži aj obyčajným divákom trochu neznámy pán Doug Jones, ktorého absolútne nezaujíma, či hrá v obrovskom filme z Hollywoodu alebo v nízkorozpočtovom béčkovom horore, čo mi na ňom velmi imponuje. Minulý rok bol pre hororový žáner výnimočný a The Shape of Water je toho ďalším dôkazom, takže dúfam, že tých položiek v sekcii ocenění ešte pribudne. + Doug Jones + herec z The Cabin in the Woods a Bone Tomahawk + herečka z Halloween II + herec z Timber Falls + herečka z Crimson Peak a It + herec z Lizzie Borden: The Fall River Chronicles + herec z Diary of the Dead ()

Galerie (84)

Zajímavosti (40)

  • Guillermo del Toro byl inspirován příběhem, který napsala sama Sally Hawkins. Pojednával o ženě, která nevěděla, že je mořská panna. „Bylo krásné, že jsme na stejné vlně. Zeptal jsem se, zda bych mohl použít nápad s jizvami na krku, což mi dovolila. Dovolila mi, abych použil i další detail, což bylo, že postava používala spoustu soli, aby mohla pobývat v její vaně“ řekl del Toro. (factoryBrick)
  • Na začátku filmu připravuje majitel kina novou upoutávku, kde je jeden z filmů uveden „Mardi Gras“. Majitel se později rozčiluje, že udělal chybu a ve slově „Gras“ mají být dvě S. Během filmu je ještě několik záběrů na informační tabuli, kde je stále uvedeno „Mardi Gras“. (Jimmy15)
  • Film mal premiéru na medzinárodnom filmovom festivale v Toronte, konkrétne v divadle Elgin. Scény z divadla boli točené práve v tomto divadle, takže diváci vo filme sledovali sálu, v ktorej práve sedeli. (Astonko)

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama