Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Jordan 

všechny recenze uživatele

Odvážna práca nebojácnych a vypuntičkovaných slušňáckych a fešáckych požiarnikov, nevyhasínajúci plameň priateľstva, bratská láska a vkorenená spravodlivosť v heroických jedincoch, to je to, čo drží nesmrteľnú ameriku tak skvelou a dokonalou. Vyleštené červené požiarne autá idú v ústrety zapadajúcemu slnku míňajúc domčeky s vlajúcimi americkými vlajkami za doprovodu monumentálnej muziky, zlí sú postrestaní a dobrí sú ešte lepšími. Kým je tu tím 17, môžete pokojne spať. Nik nespochybňuje technické majstrovstvo pri komponovaní ohňových napínavých hyperakčných scén, ktorým pán Howard oplýva, ale patetický, patriotický a prehnane klišéovitý film, ktorého scenár bolo nutné na viacerých miestach hasiť, povrchné scény plné podivne nesúmerných charakterov a iné pre mňa neodpustiteľné chyby úplne prerobiť tých zopár žiarivých výbuchov nezachráni. Práve naopak. Prečo sa dalo na takýto kompost nahovoriť pomerne veľa pomerne dobrých hercov, ostáva pre mňa veľkou záhadou. Tie dve hviezdičky dávam len z pietnej úcty k nim (a zčasti aj k ostatnému dile pána režiséra, ktorý je tiež len človek a aj on občas stúpi vedľa) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Už jako malý jsem měl tento film rád a zřejmě ani nespočítám, kolikrát jsem si jej na staré VHSce pouštěl. I já samozřejmě patřím k těm, který chtěl coby kluk být hasičem nebo policajtem, ale nakonec jsem zakotvil u bezpečnějšího povolání…No nic ale k filmu: mám rád Kurta Russella (coby herce), mám rád akci, výbuchy a hlavně nenudící příběh – to všechno mi zde bylo dopřáno společně s velmi dobrými hereckými výkony zbytku osazenstva. Koneckonců si tu i William Baldwin nevedl vůbec špatně a to ho jinak ani moc nemusím… ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o hasičích vůbec, skvělé herecké obsazení, příběh a režijní práce. U tohoto filmu jsem cítil teplo, kouř a napjatě sledoval každou minutu. Největší výtku mám k Baldwinovy, který je mě dost nesympatický a ani zde jsem si k němu cestičku neudělal. Kurt Russell extratřída, do této role si nedokáži představit nikoho lepšího. Silný film se smutným koncem, který i po několika zhlédnutí nenudí, mé hodnocení silné 4 hvězdičky… ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Od Howarda jsem asi ve výsledku čekal něco víc. Neberte mě špatně, vizuální stránka filmu je jedním slovem podmanivá, z triků a praktických efektů mi často padala brada až na zem, no a přičtěte k tomu famózní soundtrack mistra řemesla Zimmera, který svými dunivými tóny umocňoval již tak úžasný divácký zážitek. Problém mám ale s těmi patetickými scénami, kterých se ve filmu vyskytuje přehršel. V některých momentech film vypadal směšně, protože ty situace byly vykresleny velice nerealisticky a nevěrohodně. Jak jsem chvílemi jen žasl z toho všeho, co se dělo na obrazovce, tak ve chvíli druhé se v mém obličeji zrcadlil jen takový křečovitý stah, prostě jsem nepochopil, proč zrovna tohle do filmu dávali. Herecky na úrovni, z vedlejších rolí precizní Sutherland, jenž během svou jediných scén na place ukázal svůj herecký talent naplno. Kurt Rusell výtečný, Baldwin docela zaostával. Hlavní příběhová linka vskutku průhledná, ale lhal bych, kdybych tvrdil, že závěrečný twist mě kladně nepřekvapil. Takže suma sumárum, fajn podívaná, která ale oplývá řadou kosmetických vad na kráse. Za mě 70 % ()

Derek 

všechny recenze uživatele

BACKDRAFT nad priemer okrem solidneho hereckeho obsadenia,na cele s ako vzdy skvelym kurtom russelom (okrem neho potesi i scott glen, de niro v trocha mensej ulohe a hlavne donald sutherland je skvely) taha nahor i technicke spracovanie (praca kameraman mike salomona je neskutocna) a uplne bezchybne pyrotechnicke efekty. i ked sa do hry dostava aj CGI nastastie zaciatkom 90tych rokov sa vacsina efektov stale robila na place co dodava filmu dost potrebnu uveritelnost... ()

Galerie (66)

Zajímavosti (19)

  • Donald Rimgale, kterého ve filmu ztvárnil Robert De Niro, byl skutečným žhářským vyšetřovatelem v Chicagském hasičském úřadu  pro vyšetřování požárů. (Trajektt)
  • Většina z komparzistů ve filmu jsou skuteční chicagští hasiči. (Karlos80)
  • Roli Williama Baldwina měl původně hrát Brad Pitt, zatím co William Baldwin měl původně hrát roli Brada Pitta z Thelmy a Louise. Role v Thelmě a Lousie nakonec udělala z Brada Pitta hvězdu… (POMO)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama