Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ron Howard se ve svých filmech docela rád vyžívá v patosu, ani s Backdraft to není jiné, tentokráte namíchal vysoce výbušnou směs patosu hrdinského. Backdraft je stavěn podle klasického vzorce, zarputilý otec položil pro svou práci život a synci se mu musí vyrovnat. Trochu to ale skřípe, teprve až se na scéně objeví Robert De Niro a Donald Sutherland, začne mít film potřebnou šťávu a chytne ten potřebný drive, to ovšem od začátku uplyne již nejméně hodina. No, nevadí, pořád máte ještě více než další hodinu před sebou... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Film, v němž je poměrně dobře vyvážený patetismus smíchán se snesitelnou akčností. Dobrý a nenásilně jímající příběh hasičského řemesla a jeho představitelů s trochu zbytečnou zápletkou, bez které by byl ještě kompaktnější a plynulejší. Russell s Baldwinem hrají seč mohou, avšak film naštěstí směřuje mimo obzor jejich obvyklého hereckého uplatnění, a proto si nejvíce vychutnáme výkony Donalda Sutherlanda a pochopitelně především Roberta De Nira, obzvlášť když se bohužel jedinkrát střetnou i ve skutečnosti. Závěrečnou scénu jsem strávil bez problému, až se tomu sám divím. Jenom by možná neškodilo nevynášet z hroutících se domů malé, bezbranné děti jak na běžícím pásu. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Sice to natočil Ron Howard, což samo o sobě dává tušit, že to asi nebude žádnej zázrak, ale myslel jsem si, že když v tom hraje Robert De Niro nebo Donald Sutherland, nemůže to bejt špatnej film. Bohužel ani jeden z nich moc prostoru nedostal a divák tak sleduje drtivou většinu filmu Williama Baldwina a Kurta Russella, jak ve zpomalenejch záběrech pobíhaj někde mezi plamenama. Kurt Russell ještě zahrál jakž tak, ale William Baldwin to je naprostej hereckej tragéd. Jinak ten film je jedno klišé za druhym. Nějak mě to vůbec nebavilo. Film je tak za 1 hvězdu. Tu druhou přidávám za De Nira a Sutherlanda. Škoda, že jsou tam tak málo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vtedy to bola pecka, lebo o Howardovi poriadne nikto nič nevedel, teraz od toho ľudia čakajú zázraky a možno aj preto sú sklamaní. Ja ostáva pri tej prvej možnosti a zatiaľ považujem toto za najlepší film o plameňoch. Precízna práca kaskadérov, kamier a celkovej nadupanosti pôsobenia efektovej stránky je len začiatkom, lebo film je predstavovaný najmä ako dráma. K tomu sa nenápadne pripája aj thrillerová zápletka, ktorá tiež do deja vtiahla osobitné čaro a osviežila tak aj celkovú pointu. Herci, aj keď v súčasnosti nie sú v oscarovej línii, siahli až na dno svojich hereckých síl, čo prekvapujúco pre De Nira platí len z polovice. Ale on si to vyžehlil už viac krát. 85%. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

BACKDRAFT nad priemer okrem solidneho hereckeho obsadenia,na cele s ako vzdy skvelym kurtom russelom (okrem neho potesi i scott glen, de niro v trocha mensej ulohe a hlavne donald sutherland je skvely) taha nahor i technicke spracovanie (praca kameraman mike salomona je neskutocna) a uplne bezchybne pyrotechnicke efekty. i ked sa do hry dostava aj CGI nastastie zaciatkom 90tych rokov sa vacsina efektov stale robila na place co dodava filmu dost potrebnu uveritelnost... ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Většina z komparzistů ve filmu jsou skuteční chicagští hasiči. (Karlos80)
  • Donald Rimgale, kterého ve filmu ztvárnil Robert De Niro, byl skutečným žhářským vyšetřovatelem v Chicagském hasičském úřadu  pro vyšetřování požárů. (Trajektt)
  • Film se celý natáčel v americkém státě Illinois, převážně ve městě Chicago. Hasičská stanice byla natočena na Cermak Road, což je ulice pojmenována podle starosty Chicaga Antonína Čermáka, který byl českého původu. (Trajektt)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama