Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Backdraft je tak technicky precizní a úderný snímek, že bych si dovolil s trochou nadsázky tvrdit, že příběh není v tomto případě to hlavní. Je v něm nějaké to klišé, ale hlavně nenudí, což je vzhledem k tématu a pointě dostačující. Oheň je tu popisován spíše jako ďábelský démon s touhou zabíjet, než jako přírodní úkaz, což má také svá pozitiva, obzvlášť v sekvencích, kdy je přesně takto charakterizován De Nirem. Kurt Russel je přesvědčivý, William Baldwin standardní. Je tu možná více postav na úkor příběhu, ale je to nedostatek, který lze přehlédnout. Závěr je možná citově vyděračský, ale já si v něm našel zalíbení. Atraktivní dramatická náplň spolu s grandiózním soundtrackem mi nedovolují jít pod 80% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Všechno co je v tomhle filmu obsaženo jsem už viděl v jiných filmech. Láska, hádky, kamarádství a smrt. S tím rozdílem, že tady jsou v hledáčku hasiči. Ron Howard efektně zpomaluje množství scén plné mohutně šlehajících plamenů, ale mě ošlehla solidní nuda. Kromě toho boj s plameny svádí vrcholně nesympatické herecké obsazení v čele s Williamem Baldwinem. Jistě si dovedete představit, že kde se objevil, tak film stál za starou hasičskou sekeru. 40% ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Fakt je ten, že na Backdraft se čas podepsal opravdu dost. Zpomalené scény podmalované hudbou už působí hodně úsměvně a příliš neobstojí. Máme tu ale skvostné obsazení - parádní Russell, rutinní De Niro, skvělý, ale nevyužitý Sutherland a velmi dobrý Scott Glenn. No a pak bohužel William Baldwin. Ani tady své odpůrce nepřesvědčí, že by byl nějaký echt herec. Není tak hrozný, ale žádná výhra to taky není. Moc pěkné je taky ztvárnění ohně jakožto živého organismu, ke kterému musíme mít úctu. Howard to zaštiťuje poměrně jistou režijní rukou, a i když se to trochu táhne, tak nějak to baví. Možná je tu až moc motivů (detektivní zápletka, podle mě ale ne moc rozvinutá, rodinné drama, hasičská traumata), které se vzájemně bijí. Výsledek by tak zasloužil spíš tři hvězdy, ale za závěr, který je poměrně strhující, fungující a efektní, si zvýšení hodnocení o jednu hvězdu zaslouží. Druhé zhlédnutí ale není moc pravděpodobné. 70% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že hodnocení vychází z dojmu po premiérovém zhlédnutí v kině. Od té doby jsem viděl film několikrát, ale tehdejší ohromení se už nikdy neopakovalo. Navíc některé TV dávají klidně vystříhanou verzi bez násilí, např. chybí naturalistické nabodnutí na kovový plot po explozi... Co mě však zprvu fascinovalo, bylo ztvárnění ohně. Tolik podob - od ohnivých jazýčků, přes koberce plamínků až k ohnivým stěnám a apokalyptickým výbuchům. Oheň jako démon, koncentrované zlo, samotný bůh pekel. Ano, oheň ode mne dostává i dnes 5*, to ostatní poněkud zastaralo... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru asi nejlepší Howardův film. Krásná ukázka staré dobré poctivé a kaskadérské akční práce. Ve scénách kdy jsme v ohni si pak divák opravdu připadá jako v ohni a cítí to reálné ohrožení a strach o postavy. Žádný trapný digitální plamínky. Pravda k vystavění příběhu mám trochu výtky a to konečné odhalení žháře ve stylu : pod svícnem je největší tma je celkem očekávatelné a pokud film pozorně sledujete, tak vás nijak zásadně nepřekvapí, ale to je asi moje jediná výtka. Jinak z mýho pohledu perfektní sonda do hasičského řemesla.80% ()

Galerie (66)

Zajímavosti (19)

  • Jeden z najziskovejších filmov roku 1991 bol nominovaný na Oscara v niekoľkých, prevažne technických kategóriách. (ash99)
  • Roli Williama Baldwina měl původně hrát Brad Pitt, zatím co William Baldwin měl původně hrát roli Brada Pitta z Thelmy a Louise. Role v Thelmě a Lousie nakonec udělala z Brada Pitta hvězdu… (POMO)
  • Herečka Jennifer Jason Leigh po přečtení scénáře řekla režiséru Ronu Howardovi, že by si chtěla zahrát oheň, protože má ve filmu nejlepší roli. (POMO)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama