Reklama

Reklama

Grinch

  • Portugalsko Grinch (více)

Obsahy(1)

Raději se mějte na pozoru! Je zelený... Je lakomý... A nenávidí Vánoce! Grinch je věčně špatně naladěný zelený chlupáč, který žije v jeskyni na vrcholu hory s výhledem na vesnici Kdovice. A zrovna v době, kdy se Kdovíci z Kdovic horečně připravují na oslavy nadcházejících svátků, Grinch přichází se závažným rozhodnutím. Skončí Vánoce jednou provždy a ukradne vesničanům všechny jejich dárky i ozdoby. Nakonec ale i on pochopí, že skutečné kouzlo Vánoc netkví v zářivé výzdobě a nových hračkách. Role Grinche se v půvabné komedii, která vznikla na motivy osobité a oblíbené knihy Theodora Seusse Geisela, ujal geniální komik Jim Carrey. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (597)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ten film se mi nelíbil. Co ovšem oceňuji je samozřejmě Jim Carrey. Jim si umí vystačit, podobně jako Grinch, sám se sebou. Za svou kariéru netočil pouze bláznivé komedie, ale sem tam se vrtnul do dramatu, a tady si zkusil rodinnou vánoční atmosféru se všemi klady a zápory. PS: Film jsem zhlédl jen za účelem doplnění filmografie jednoho nadaného kanadského herce. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Grinch je one man show Jima Carreyho. Ze všech jeho filmů (krom Masky) se zde vyřádil nejvíce a vydává ze svého komediálního umění to nejlepší (zejména z toho hlasového). Mlaďoučká Taylor Momsen je sice roztomiloučká, ale mnohem více se mi pochopitelně líbila v Gossip Girl :) Grinch se může pochlubit bezchybnými maskami, s příběhem to už je na štíru. Velice jednoduchá zápletka, falešná Burtonovská atmosféra a pouze jedna zajímavá postava. Více než průměrné hodnocení z filmu nevyšťourám. Kdyby alespoň Kdovíkové nevypadali tak divně, chvílemi dokonce divněji než samotný Grinch. Jestli tohle byl autorův záměr, tak jej nechápu. Škoda, Grinch měl navíc. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Taký typický vianočný film. Vo filme si hlavnú postavu zahral Jim Carrey, no je tak zamaskovaný, že ho ťažko niekto spozná. Všetci sa asi zhodneme v tom, že vo filme mu rola sadla na mieru. Skutočne to bolo vynikajúco zahrané. Film je určený pre deti. Tomu zodpovedá celé prevedenie. Áno, je to pekné a milé pozeranie, je to vianočné, ale celú dobu mám zvláštny pocit, pretože to zelené chlpaté žlto oké stvorenie je veľmi nepríjemne. Chovanie Grincha je z veľkej časti naozaj nerozprávkové. Na druhú stranu je to film, ktorý silne podporuje toleranciu vo všetkých smeroch. A i keď to na konci má pekné poučenie, že Vianoce nie sú len o tej materiálnej stránke, tak mi to aj tak nestačí. ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele

7/10 – Americká vánoční klasika s Jimem Carreym, která si nekompromisně rok co rok na Vánoce uzurpuje místo v bedně i u nás v českém zapadákově či spíš Západozemí (narážka na pana Babiše, jehož covidová opatření mnohdy připomínala vypočítavé intriky vzniklé rokováním bandy vlivných parchantů kolem hranatého stolu, ve Hře o Trůny známých jako Malá rada, u nás přezdívaných 2. vláda Andreje Babiše – pardon, nechal jsem se unést). Docela dobře tenhle „Grinchův kult“ chápu, námět je to už historický, takový kulturní a zejména v tomto filmu se pořádně vyřádil úžasný komik Jim Carrey. Bez něj by to nebyla ani poloviční zábava, jak nám dokázala nedávná animovaná adaptace Grinche, která sice vydělal balík, ale prostě už to není to pravé ořechové. Jim Carrey tomuhle filmu prostě vdechl duši. Grinch v jeho podání je velmi komplexní postavou, která v sobě nevědomky dusí emoce, až se jí povedlo sebe sama přesvědčit, že žádné nemá. Navíc všechny možné hlasy, psí kusy a celkově kreace, které Jim vyvádí, jsou k nezaplacení. Každou scénu si krade sám pro sebe – jako ostatně celé Vánoce. Hlavní negativum filmu pak je totální předvídatelnost, každému divákovi musí být celou dobu nad slunce jasné, že v závěru dojde na starý dobrý redemption arc. Taky romance mezi Grinchem a jednou obyvatelkou Whovillu vůbec nefunguje. Jestli jste nadávali na romantickou linku v prvním Top Gunu, tak zde si budete chtít vyškrábat oči. Ale co už. Klasika je klasika. Verdikt: „Heil Grüner Krampus!“ ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Grinch je jeden z klasických vánočních filmů, který má v USA, odkud tvůrce Dr. Seuss pocházel, bezpochyby kultovní status. Snímek o zeleném, chlupatém bručounovi, který nakonec nebyl tak zlý a podlý, jak se člověk původně domníval, stojí - ale i padá - na excentrickém výkonu Jima Carreyho. Jeho ztvárnění Grinche bylo vskutku nepřehlédnutelné a je jen škoda, že chvílemi byl už příliš teatrální, ba dokonce až otravný - "sólové" scény z jeskyně však neměly chybu. Ponaučení o tom, že není radno soudit knihu podle obalu, a že Vánoce nejsou materiálním, nýbrž duchovním svátkem, jsou nadčasová a vždy maličko zahřejí u srdíčka (a zvětší ho o pár čísel). V neposlední řadě chválím líbivou, byť chvílemi už možná moc vyumělkovanou výpravu. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Grinch (Jim Carrey) měl být černo-bílý. Na původních ilustracích v knize "Jak Grinch ukradl Vánoce!" od Dr. Seusse je totiž černobílý s prvky rudé. Filmaři uvažovali, že barvy zachovají, ale pak usoudili, že by na filmovém plátně taková kombinace nemusela fungovat. Nakonec je tedy Grinch zelený, podle ohavné barvy aut, která se tehdy půjčovala a animátor Chuck Jones ji nenáviděl. Pro skřeta, který nemá rád Vánoce, mu připadala akorát. (P. J. D.)
  • Maskovanie Jima Carreyho na Grincha trvalo každý deň nakrúcania až 3 hodiny. Aby to Jim vydržal, bol nútený sa naučiť od špeciálnych vojenských jednotiek techniky na zvládanie stresu. (Raccoon.city)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Risk nebo zisk?

Risk nebo zisk?

09.03.2005

Když sklidí první díl úspěch a druhý jej ještě podtrhne, jeden by řekl, že by to mohlo stačit. Ovšem nutkání vyrýžovat ještě nějaký ten zlatý valounek z filmového řečiště bylo příliš silné. I pro… (více)

Reklama

Reklama