Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Můj soukromý problém s dobdružnými snínmky je v tom, že se chci okamžitě ocitnout stůj co stůj na místě hlavního mužského hrdiny a poznávat, bojovat, bát se, rvát se, radovat se, objevovat, zachraňovat, ale především prožívat na vlastní kůži, nejkrásnější, nejromantičtější a nejintenzivnější chvíle života, které jsou skryté ve slově DOBRODRUŽSTVÍ . ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dejovo síce nijak prevratné, ale potešil ma pekný farbičkový vizuál a nádherné africké prostredie. Samozrejme K. Hepburn a H. Bogart tiež odviedli výbornú prácu, obaja si svoje postavy užívali plnými dúškami, a preto aj keď ich romanca pôsobila trochu naivne a klišé, zanechala vo mne príjemný dojem. Taká pohodová, roztomilá river movie. 65/100 ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle říkám romantika! John Huston natočil tento snímek v hodně nezvyklém prostředí a to v mých očích dělá film ještě více poutavější. Výkony Humphreye Bogarta a Katharine Hepburn jsou jedním slovem famózní, kdyby oba získali Oscara, tak by se nikdo nemohl příliš divit. Získal ho jen Bogart, pro kterého to byl zároveň jeho jediný Oscar a po kterém pronesl onu legendární větu, že doufá, že už nikdy žádného Oscara nezíská! Tento film se stal klasikou, pod čímž se mohu jen a jen podepsat! I když dnes působí trochu zastarale, tak mě to vůbec nevadí. Exotické prostředí, brilantní dialogy, bombastické herecké výkony a skvělá Hustonova režie mi vše vynahrazují. Nezbývá než všem vřele doporučit, i když neříkám, že každému to úplně sedne....... ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Moc příjemná romance, která však na mě začala fungovat až v druhé půlce. Prozatím tedy "jen" čtyři hvězdy, dost možná to ale není hodnocení konečné. Každopádně Humphrey Bogart a hlavně Katharine Hepburn jsou v tomhle snímku úžasní. Parádně to mezi nima funguje a i přes mírnou teatrálnost padesátých let (method acting je ještě v plenkách) jsem jim věřil (skoro) vše. What a time we had Rosie, what a time we had. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Robert Morley (reverend Samuel Sayer) odehrál celou svou roli v ateliéru. (M.B)
  • Opravená loď „African Queen“, která byla použita pro natáčení filmu, kotví na ostrově Key Largo na Foridě. Je možné na ní podniknout projížďku po kanálech v Port Largu. (montimuf)

Reklama

Reklama