Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Bogart je prostě neskutečný... Takovým jeho "herectvím mimochodem" si mě vždycky omotá kolem prstu, tentokrát ve skvělé kombinaci s Katherine Hepburnovou. K obrazovce mě přikovala jenom ta dvojice sama o sobě. Bohužel film podle mě nenabízí moc navíc, což mi na plné hodnocení nestačí... Ale pokoukání parádní:) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Já vím, že je to klasika, ale nemůžu si pomoct, nebavilo mě to. Ani té chemii mezi těmi dvěma jsem moc nevěřil. Makety lodi a figurky postaviček plus zadní projekce moc na zážitku nepřidaly. Vlastně nejlepší je to v tom rákosí či travinách, kdy uvíznou, tam konečně jsem o ně měl nějaký strach a vyznívalo to tím správným zoufalstvím. Na druhou stranu nejtrapnější je scéna, kde Humphrey Bogart imituje zvířata, Konec na německé lodi mi přišel už příliš neuvěřitelný a dokonce chvílemi směšný. Jinak oba herci samozřejmě se snaží, co to jde, ale možná měl být film kratší, aby byl údernější a zajímavější. Btw, by mě zajímalo, jak se jim do lodě vešlo tolik věcí, které zrovna aktuálně potřebovali cestou? ()

Reklama

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem nedokázala vydýchat zarostlého Humpreyho Bogarta a touhle korunovanou hlavou byla silně zklamána. Podruhé, zjevně s lepší kapacitou plic, jsem přišla na chuť rumové odyssee se staropanenskou Katharine Hepburn, jejíž vnitřní jiskra je od počátku patrná, a když se díky peřejím a lihu rozhoří naplno, stává se pošťuchování dvou protinožců potěchou pro oční i brániční svaly. Nicméně k tomu, abych Hustonův vyspělý režijní kousek nejen docenila, ale i zamilovala, to nepostřehnutelné "cosi" chybí. Či přebývá. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Forester nenapsal pouze Hornblowera - i Arická královna je příběh hrdiny nehrdiny, plynulého děje a svižné zápletky. Huston tak měl k ruce materiál, podle nějž natočil nestárnoucí líbeznou podívanou, která spolehlivě zaujme i dnešního diváka. O hlavní dvojce netřeba mluvit - neoholený Bogart má také cosi do sebe. Docela povedené jsou i trikové záběry, např. roztomilé zpracování útoku nebezpečných komárů. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

V 50-tych rokoch a aj neskor to bol urcite dokonaly romanticko-dobrodruzny film, ktory zabava predovsetkym vdaka dvom hlavnym predstavitelom, avsak ja som tam nasiel aj chvilky, pri ktorych som sa trosku nudil. Nastastie film trva iba necelych 100 minut a za tu dobu sa tam udeje dostatocne vela veci, aby sa divak nenudil a pre fanusika tohto zanru to musi byt zazitok aj vdaka krasnej farebnej kamere a africkej prirode. Trosku mi vadilo v prvej polovici arogantne spravanie Rose voci Charliemu, ktoreho snad asi tisic krat nazvala pane Allnute, ale to zrejme malo dodat aj humorny podton, ale v druhej polovici sa jej a Charlieho spravanie uplne zmenilo a zrazu sa zdalo, akoby sa poznali uz niekolko rokov. V kazdom pripade zaver bol perfektny a preto davam namiesto troch az styri hviezdicky. Film dostal jedneho Oscara, konkretne Humphrey Bogart za hlavnu ulohu a mal 3 nominacie a to za reziu Johna Hustona, herecku v hlavnej ulohe Katharine Hepburn a za scenar. V pripade rezisera si v tom roku sosku odniesol George Stevens za dramu MISTO NA VYSLUNI (1951) a v pripade herecky za hlavnu ulohu Vivien Leigh v drame od Elia Kazana TRAMVAJ DO STANICE TOUHA (1951). ________ Huphrey Bogart - (Charlie Allnut) +++ Katharine Hepburn - (Rose Sayer) +++ Robert Morley - (Reverend Samuel Sayer) +++ Peter Bull - (Kapitán of Louisa) +++ Hudba: Allan Gray +++ ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Vzhledem k tomu, že loď použitá ve filmu byla příliš malá na to, aby se na ní vešly kamery a další filmařské vybavení, byly některé její části postaveny na velkém voru, aby bylo možné natočit detailní záběry herců. Scény v interiéru lodi se pak natáčely v Londýně, stejně jako většina scén s vedlejšími postavami. (HellFire)
  • Scény v řečišti s rákosím se natáčely v Dalyanu v Turecku. (HellFire)

Reklama

Reklama