Reklama

Reklama

Key Largo

  • USA Key Largo (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Venku řádí hurikán, to ale není nic ve srovnání s bouří, která zuří v hotelu na Key Largo. Schovává se tu sadistický gangster Johnny Rocco (Edward G. Robinson) a drží na mušce majitelku hotelu Noru Templeovou (Lauren Bacall), jejího invalidního tchána (Lionel Barrymore) a bývalého vojáka Franka McClouda (Humphrey Bogart). McCloud je jediný, kdo je schopen se agresivnímu Roccovi postavit, ale zdá se, že realita poválečného světa z něj vysála všechnu chuť bojovat. John Huston se podílel na scénáři a obratně režíroval adaptaci hry Maxwella Andersona z roku 1939, ozdobenou pozoruhodným oscarovým hereckým výkonem Claire Trevor v roli Roccovy dobrosrdečné opilecké milenky. V Hustonových rukou se toto drama stalo působivou, žhavou klasikou. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kdyby John Huston přitlačil víc na pilu, dostavil by se možná stejný efekt jako u jeho předešlého filmu Poklad na Sierra Madre. Motiv "vězněm ve vlastním domě" s mafií na krku a živelnou pohromou nad hlavou skýtal dramatičtější průběh. Frank (Bogart) si napřed nechce pálit prsty, pak se vybičuje k činu, mě ale chyběl v jeho chování razantnější zlom, taky záporák se mi nelíbil, byl fyzicky příliš "ekl" a to je chyba, protože i záporák má být aspoň trochu charizmatický. To jsou jen kosmetické chybičky, protože film je to jinak výborný. Co však zaslouží pětihvězdičkové uznání, je výkon Claire Trevor v roli mafiánské děvky. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Film Johna Houstona rozhodně není noirem a nemá žádný z jeho průvodních znaků. Snad až na to, že jde o okatě studiovou podívanou. Z šedivého průměru ho vytahují dobře napsané vedlejší postavy, Bogart, kvalitní gangster a krásná Bacallová (škoda, že neměla víc prostoru). Dialogy jsou patetické a bez špetky humoru, na druhou stranu napětí v poslední půlhodině, kdy zuří v plné síle bouře a když po jejím skončení odváží Bogart mafiány na Kubu, by se dalo krájet na nudličky. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V přímořském hotýlku je dusno bez ohledu na klima a až se zavřou okenice, přibude i temno. Je vyhlášen storm warning na hurikán, nicméně divák tuší, že pro bandu upocených gangsterů z Milwaukee to slovo storm znamená Bogart.. Přenášet divadelní hru na filmové plátno může přinášet úskalí v oblasti sevřenosti prostoru a času, ale jakmile Bogie zase přijme cizí válku za svou a vezme pár přátel na projížďku lodí, je vše odpuštěno. Apropo, štáb může být rád, že od jisker mezi ním a Bacall neshořela loděnice.. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Proč na ten uragán nevytáhnete pistole? Odpráskněte ho!" Osamělých hrdinů v boji s mafiány jsem viděl mnoho a výjimečnost vojáčka Franka McClouda v boji s gangstery krále podsvětí Johnnyho Rocca vidím nejspíš v tom, že patří mezi průkopníky této nyní již poměrně obehrané situace. Mohu pouze odhadovat, že kdysi to asi bylo hodně napínavé, ale mne spíše rušila nesmyslná lehkovážnost padouchů. Nicméně gangsterskou férovku při pistolnickém souboji jsem si užil, nepotrestanou drzost Nory taky a Frankovi jsem rozhodně fandil, když se rozhodl deratizovat svět od gangsterů. Jen jsem doufal, že mě to vtáhne víc do děje, budu chránit něžné pohlaví a budu při uragánu statečně bojovat s otevírajícími se okenicemi. Místo toho jsem jen poklidně seděl a čekal, až to všechno udělá Frank za mě. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Key Largo je film, po ktorom ma asi nejaký čas bude v mojich nočných morách strašiť tvár Edwarda Robinsona. Skoro sa ani nechce veriť, že občas so svojim výzorom dokázal vytvoriť aj "normálnu" postavu. Pozrieť si film v kine, nikto by ma nepresvedčil, že vonku nezúri hurikán a že nie som na nejakom zabudnutom karibskom ostrovčeku. Tých dialógov bolo v interiéroch hotela možno až príliš, zmena prostredia tak nastala v ten pravý čas. Netušil som, ako z toho Frank dokáže vyviaznuť, ale scenár si s jeho zapeklitou situáciou podaril obstojne. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • V scéne v prístave, keď prichádza hurikán, si je možné všimnúť, ako sú Norine (Lauren Bacall) vlasy a konáre stromov v popredí bičované vetrom, palma v pozadí sa však ani nepohne. (beso74)
  • Lionel Barrymore v čase natáčania filmu trpel pokročilou artritídou (viditeľné na prstoch rúk) a bol skutočne priviazaný k vozíčku. Z tohto dôvodu má scéna, keď starý pán Temple v hneve vstáva z vozíka a pri snahe napadnúť nenávideného gangstra padá na zem, veľmi silný emotívny náboj. (beso74)
  • Film bol natočený za 78 dní. (fishki)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama