Reklama

Reklama

Muž, který chtěl být králem

  • Velká Británie The Man Who Would Be King (více)
TV spot

Obsahy(1)

V 19. století, v době koloniálního panství, se dva bývalí britští vojáci, Peachy a Danny, rozhodnou zkusit štěstí v jisté zemi v odlehlé končině Indie. Se svými vojenskými zkušenostmi chtějí nejprve vystoupit coby její ochránci a potom se v zemi chopit vlády. Danny je skutečně prohlášen za krále, jelikož jeho poddaní ho pokládají za nezranitelného. Když podvod vyjde najevo, je usmrcen. Peachy unikne a vypravuje tento příběh Kiplingovi. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (162)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Menej známa z dvojice Kiplingovových dobrodružných predlôh. Páči sa mi, že Huston to poňal ako útek do eskapizmu, ale zároveň sa drží pevne na nohách. Connerove a Caineove vyčíňanie má množstvo vypointovaných hlášok, ale tragický skon tejto jazdy je nevyhnutný. Výborná žánrová záležitosť, ktorá má správny nadhľad, ale nevnucujúcim spôsobom ponúka aj poučenia, ktoré sú univerzálne platné a vieme ich aplikovať na historické a spoločenské situácie. Práve ten kultúrny, diametrálny šok dvoch svetov a charizma pohotových cestovateľov vás 90% času vábia na zneuctenie kmeňového poriadku úplne cudzieho usporiadania, ktoré prežíva na báze nelogického mysticizmu a krviprelievania. Keď má ten kmeňový systém vady, využite to. Ale znášajte si aj následky... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Některé filmy mají slabší rozjezd, ale pak se nuda promění v nezřízené tempo a je na co koukat. Některé filmy mívají slabou střední část, když tvůrcům dojde dech, který naberou opět v závěru. Některé filmy mají slabý závěr, neb autoři již vyčerpali veškeré nápady. Tenhle film má vše výše zmiňované. Connery s Cainem tu hřmící nudu zkrátka zachránit nedokázali. ()

Reklama

PALINO 

všechny recenze uživatele

Veľkým tromfom filmu je jeho námet, vďaka ktorému máme možnosť sledovať dvoch mudrlantov na ceste do Kafiristanu, kde má jeden z nich potrebu stať sa miestnym Bohom, ale najdôležitejšie je, že sa tento príbeh dočkal kvalitného filmového spracovania. No a ešte sú tu samozrejme vynikajúci herci, je radosť pozerať sa na Seana Conneryho ako postupne podlieha túžbe po moci a spolu s Michaelom Cainom sa im podarilo vytvoriť vskutku zaujímavé charaktery. MUŽ, KTORÝ CHCEL BYŤ KRÁĽOM je skrátka jeden z tých filmov, ktorý sa dokáže vryť do pamäte. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Sláva a bohatství! Poctivý dobrodružný snímek o dvou vykutálených vojácích, kteří se za penězi byli ochotni vypravit přes půl světa a až koruna a žena je svedla na zcestí. Ohromující výprava a výborné herecké obsazení baví i po tolika letech. Danny a Peachy jsou navíc tak zábavná dvojka, že bych se rád podíval na nějaký jiný jejich příběh, třeba ještě z dob v armádě. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Dobrodružný film Johna Hustona (Poklad na Sierra Madre, Africká Královna, Život a doba soudce Roy Beana) s hvězdnými S. Connerym a M.Cainem. Studie kamarádství a výdrže dvou britských bývalých vojáků, kteří se sami vydají dobýt zaostalé království Kafiristan za vysokými horami. Oceňuji herecké výkony obou protagonistů, ale samotný příběh zase až tak zábavný nebyl, srovnáme-li ho např. s takovým Indiana Jonesem. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Hk2rmx9L16s ()

Galerie (69)

Zajímavosti (9)

  • Karroom Ben Bouih byl 103letý noční hlídač olivového sadu. Při natáčení častokrát usnul. John Huston mu vysvětlil, že si natáčením vydělá tolik peněz, že bude moci spát i v noci. (Kulmon)
  • Karroom Ben Bouihovi, který ve filmu ztvárnil nejvyššího kněze Kafu Selima, bylo 103 let, když natočil tento svůj první a jediný film. Když se pak ve filmu viděl, shledal že bude žít navždy. (Javert)
  • Jediný film, ve kterém si Michael Caine zahrál se svou manželkou Shakirou. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama